BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Molia minieră a tomatelor: semnele atacului și metode de combatere

Vezi cât de periculos este acest dăunător, de ce este dificil de combătut și ce poți face pentru a-ți proteja cultura de tomate cât mai eficient posibil

Dăunător deosebit de agresiv, ce pune în pericol culturile de legume și, în special, pe cele de tomate, molia minieră a frunzelor de tomate, cunoscută și ca Tuta absoluta, este o insectă originară din Peru, America de Sud.

Prezența micro-fluturelui aparținând ordinului Lepidoptera în țara noastră se înregistrează începând cu anul 2009, dată de la care molia s-a extins cu repeziciune în toate bazinele legumicole din țară. Tuta absoluta se înmulțește pe parcursul a 10-12 generații pe an și poate ierna în stadiile de dezvoltare de ou sau de pupă. Femelele moliei depun ouă cilindrice din care ies larvele colorate verde-gălbui, ce pătrund apoi în organele plantelor. În stadiul de maturitate, moliile se transformă în pupă în galeriile formate sau în sol.

  • Cum arată molia tomatelor
  • Care sunt perioadele în care atacă Tuta absoluta
  • Cum recunoști semnele atacului
  • Ce măsuri de combatere poți aplica

Cum arată molia minieră a tomatelor

Molia adultă: se prezintă sub formă de fluture, are o culoare brună-cenușie, cu o ușoară tentă de argintiu, precum și pete mici și negre pe aripile anterioare. Molia are o lungime ce variază între 5 și 7 mm, cu o anvergură a aripilor cuprinsă între 8 și 10 mm, și antene filiforme.

Larvele sau omizile: au o lungime cuprinsă între 0,5 și 0,8 mm, iar culoarea lor este crem.

Larvele ajunse la maturitate: au o culoare verde-gălbuie, cu o tentă roșcată, cu două benzi dorsale negre și cu un cap, de asemenea, negru. Pupele acestor larve sunt de culoare maro deschis și ating 7-10 mm în dimensiune. În ultimul stadiu de dezvoltare, pe protoracele larvelor poate fi observată o bandă neagră.

Ouăle: sunt foarte mici, au formă eliptică, iar culoarea lor este crem, cu variațiuni de la alb la galben. În momentul eclozării, oul devine în întregime negru.

Pupa: la început, aceasta are o culoare verzuie pentru ca apoi, în momentul apariției adultului, să capete un aspect de brun închis.

Care sunt perioadele ei de atac

În cazul în care Tuta absoluta nu întâmpină metode de combatere, aceasta acționează asupra culturilor de tomate în perioada cuprinsă între formare și maturitate. Începând cu lunile mai-iunie, larvele insectei pătrund în zona superioară a fructului, în jurul caliciului, acolo unde își formează galeriile. Larvele de Tuta absoluta atacă atât culturile din câmp, cât și plantațiile de tomate din sere și solarii. În cazul celor din urmă, dăunătorul atacă mai timpuriu și își face simțită prezența încă din faza de răsad a plantelor, datorită temperaturilor mai ridicate din spațiile protejate. Zilele călduroase sunt cele mai prielnice pentru acțiunea dăunătoare a insectei.

Cum recunoști semnele atacului

Molia minieră a tomatelor acționează în toate stadiile de dezvoltare a plantelor, de la stadiul de răsad, până la maturitate. Pagubele se observă, mai întâi, la nivelul părților aeriene ale plantei, imediat ce larvele atacă mezofilul dintre epidermele frunzei. Această acțiune duce la apariția unei zone minate, cu aspect de pată ovală și are drept indiciu suplimentar prezența excrementelor de culoare neagră ale moliei. În urma atacurilor de pe fructele de tomate, pe coaja acestora se observă putregaiuri, iar cantități numeroase din producția obținută până la momentul respectiv își pierd valoarea comercială.

Ce măsuri de combatere poți aplica

Cea mai eficientă metodă de contracarare a riscurilor apariției acestui dăunător în culturile de tomate este utilizarea tratamentelor eficiente. Aplicat încă de la eclozarea primelor larve de Tuta absoluta, tratamentul cu insecticidul Alverde® asigură o înaltă eficacitate, datorită substanței active metaflumizon, cu acțiune rapidă în stoparea pagubelor. Insecticidul oferă performanțe deosebite chiar și în perioadele cu temperaturi ridicate.

Alverde® acționează ca agent de hrănire și are o acțiune inițială de contact și o activitate translaminară. La tomate, Alverde se poate aplica în doza de 1 l/ha, la eclozarea primelor larve. Se recomandă aplicarea a maximum 2 tratamente pe sezon.

Tratamentele moderne pentru culturile de tomate sunt obligatorii pentru siguranța și abundența culturilor de tomate. Importanța acestora este deosebită pentru producatorii din țara noastră, iar profiturile nu trebuie să fie afectate de lipsa măsurilor profilactice.

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

Află prognoza meteo

Vremea detaliată pentru fermieri.

Informații detaliate aici

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus