Oferă cel mai bun start culturii de rapiță convențională în această toamnă

De ce trebuie să ții cont la cultivarea rapiței ca să atingi potențialul maxim de producție

Cultura de rapiță este vulnerabilă mai ales în primele stadii de dezvoltare. Chiar dacă noii hibrizi performanți pentru rapița de toamnă beneficiază de performanțe mai bune în condiții dificile de exploatare, e necesar să previi orice factor care poate duce la scăderea producției de rapiță. Pentru aceasta, trebuie să asiguri rapiței de toamnă un start excelent, eliminând cei mai importanți concurenți pentru resursele din sol: buruienile.

Cultivarea rapiței în regim de performanță se poate realiza doar dacă respectăm trei lucruri esențiale: efectuarea de tratamente de combatere buruieni, asigurarea hranei prin folosirea de îngrășăminte și aplicarea de tratamente rapiță pentru prevenirea celor mai dăunătoare boli sau a dăunătorilor.


Fermierii au obținut rezultate bune la cultura de rapiță

Hibrizii convenționali de rapiță sunt foarte populari printre fermierii români. De altfel, autoritățile au anunțat recent că în România au fost cultivate 455.388 de hectare cu rapiță, de pe care s-au recoltat 1,266 milioane de tone . Având în vedere și prețurile în creștere cu care se vinde, e ușor de văzut de ce tot mai mulți fermieri români devin interesați de cultivarea rapiței.

Agricultorii care au folosit tehnologia Clearfield® au obținut placeholder: "promotie_cleranda_non_user", trecând chiar și de pragul de 6.000 kg/ha. Se pot obține însă rezultate foarte bune și la rapița convențională, cu condiția să aplici tehnologia ca la carte.

Pe lângă alegerea celor mai potriviți hibrizi de rapiță convențională și pregătirea terenului pentru semănatul rapiței, trebuie acordată o atenție specială modului de combatere a buruienilor. Acestea concurează cu planta de rapiță pentru resursele din sol. Efectul se vede în diferențierea numărului de muguri generativi ai rapiței și mai târziu în gradul de ramificare. Cu cât sunt mai puține buruieni, cu atât planta de rapiță va avea la dispoziție mai mulți nutrienți și va ramifica mai bine, ceea ce va duce la o producție sporită.


Erbicid pentru rapiță convențională : cum alegi produsul potrivit


Combaterea buruienilor din cultura de rapiță convențională se poate face preemergent sau postemergent timpuriu. Recomandarea BASF este erbicidul Butisan® Avant . Este cel mai nou produs din seria de erbicide Butisan®, creată în urmă cu 20 de ani de experții de la BASF. Primul erbicid modern pentru rapiță, dezvoltat de BASF, a fost Butisan® 400. Au urmat Butisan®, Duo, Max, iar acum Butisan® Avant.

Erbicidul conține trei substanțe active și beneficiază de efectul ”combi”, prin care acțiunea asupra buruienilor din cultura de rapiță este de mai lungă durată și mai puțin dependentă de factorii pedoclimatici. Spre deosebire de alte produse convenționale, erbicidul Butisan® Avant conține substanțele metazaclor, quinmerac și dimetenamid-P. Diferența o face conținutul ridicat de metazaclor, 300 g/l. Acesta permite un control mai eficient și mai stabil al buruienilor.

Formularea modernă a acestui erbicid pentru rapiță aduce trei beneficii importante: siguranță, flexibilitate și încredere. Este cât se poate de sigur să folosești erbicid pentru rapiță Butisan® Avant, deoarece produsul nu are niciun efect negativ asupra culturii, atunci când se respectă instrucțiunile de folosire. Mai mult, poți înființa orice altă cultură după recoltarea rapiței tratate cu erbicid Butisan® Avant. Pe lângă acest lucru, cele trei substanțe active oferă o flexibilitate în aplicarea erbicidului.

Rapița poate fi erbicidată cu Butisan® Avant atât preemergent, cât și postemergent timpuriu, între stadiile BBCH 00-17. De-a lungul celor 20 de ani de existență, seria bine-cunoscută de erbicide pentru rapita Butisan® a adus fermierilor din toată lumea posibilitatea de a controla eficient buruienile dificile din cultura de rapiță. Astfel, produsul și-a câștigat astăzi nu doar un renume, ci și încrederea miilor de fermieri care l-au folosit în diferite țări.

Cum funcționează erbicidul Butisan® Avant


Cel mai nou produs din seria Butisan® este o combinație a celor trei substanțe active dimetenamid –P, metazaclor și quinmerac, destinat a combate buruienile anuale, monocotiledonate și dicotiledonate. Dimetenamid-P este prelat de buruieni prin coleoptil, apoi rădăcini și ulterior părțile aeriene. Metazaclor este preluat prin rădăcină, în special prin hipocotil și cotiledoane în timpul germinării și răsăririi. Ulterior, este preluat parțial și de frunzele buruienii. Cea de-a treia substanță activă, quinmerac, acționează prin sol și frunze, asemenea unui erbicid sistemic, fiind preluată prin rădăcina și apoi prin părțile aeriene ale buruienilor-țintă.

Buruienile pentru care s-a aplicat tratamentul cu Butisan® Avant sunt distruse chiar și în stadiul de cotiledoane deja răsărite, în timpul germinării sau la scurtă vreme după germinare. Erbicidul beneficiază de eficacitate maximă în situația unei umidități suficiente a solului.

Spre deosebire de alte erbicide, substanța activă dimetenamid-P din componența erbicidului Butisan® Avant îi conferă acestuia atât o dependență mai mică față de gradul de umiditate a solului, eficacitate mai mare asupra unui spectru larg de buruieni, cât și o creștere semnificativă a efectului substanței metazaclor.


Astfel, prin asocierea celor trei substanțe active, erbicidul Butisan® Avant beneficiază de ceea ce specialiștii BASF au numit ”efectul combi”, util în special în cazurile în care cantitatea de precipiții dintr-o săptămână este mai mică de 25 mm. Efectul erbicidului contribuie la acțiunea mai stabilă împotriva buruienilor de pe solele de rapiță, de mai lungă durată și la micșorarea dependenței față de tipul de sol pe care se înființează cultura.

Erbicidul Butisan® Avant este recomandat pentru combaterea buruienilor dificile precum turița, traista ciobanului, mușețelul sau macul. Conform testelor efectuate în Europa între 2010-2014, atât la aplicarea preemergentă cât și postemergentă, erbicidul oferă eficacitate sporită împotriva Apera spica-venti, Matricaria chamomilla, Tripleurospermum inodorum, Lamium purpureum, Dauscus carota, Stellaria media, Veronica persica sau Gallium aparine.

Pentru buruieni precum Centarurea cyanus, Geranium pusillum, Capsella bursa-pastoris, Papaver rhoeas sau Thlaspi arvense se recomandă erbicidarea preemergentă a rapiței convenționale.


Citește si:


placeholder: "promotie_cleranda_non_user"

Mergi sus