Pătarea brună a grâului (Septorioza). Care sunt factorii favorizanți

Cristina Bunescu, managerul departamentului tehnic din cadrul Diviziei pentru Protecția Plantelor, oferă mai multe detalii despre noul fungicid Priaxor® EC

Fermierii pot fi, de multe ori, luați prin surprindere de atacul unor agenți patogeni precum Septoria tritici. De cele mai multe ori, primele simptome ale septoriozei (pătarea brună a frunzelor), precum 2-3 frunze atacate într-o anumită zonă, sunt ignorate de fermieri, sau chiar aproape imposibil de detectat, mai ales dacă apar în toamnă. Majoritatea agricultorilor așteaptă ca atacul ciupercii să se producă după intrarea în vegetație din primăvară. Însă, odată produs, este greu de eradicat. Iată de ce, metodele cele mai bune de combatere a septoriozei sunt tratamentele preventive. Cristina Bunescu, managerul departamentului tehnic din cadrul diviziei BASF pentru Protecția Plantelor România, explică cele mai bune modalități prin care putem ține septoriozele sub control.


Aproape toți fermierii care cultivă cereale au auzit de septorioze. Care sunt cele mai mari provocări pentru ei?


Septorioza este o boală cu o apariție frecventă în România. Boala, cunoscută și sub numele de pătare brună a grâului, are impact direct asupra producție, iar pierderile pot ajunge cu ușurință și până la 30%. Vă dați seama, să pierzi o treime din producție ar fi coșmarul oricărui fermier.


Pentru a evita aceste pierderi, agricultorii trebuie, în primul rând, să își facă încă din toamnă un plan de combatere integrat, prin care să poată asigura protecția corespunzătoare pe tot ciclul de vegetație al culturilor de cereale păioase. Acestea pot fi atacate de mai multe specii de septoria. Dar cele mai păgubitoare pentru fermieri sunt Septoria tritici și Septoria nodorum.


Care sunt principalii factori ce favorizează dezvoltarea sau amploarea unui atac al Septoria?


Apariția unui atac de septorioză este favorizat de câțiva factori:

  • Temperatură și umiditate: o temperatură de 15-20°C și o umiditate mai mare de 70% reprezintă condițiile optime pentru dezvoltarea agenților patogeni din genul Septoria. Din păcate, această combinație de factori este des întâlnită în țara noastră atât toamna, cât și primăvara, mai ales în anii ploioși, așa cum au fost 2015 sau chiar 2016.
  • Densitatea la semănat. Fermierii știu că utilizarea unei doze mai mari de azot favorizează dezvoltarea puternică a plantelor. Dar dacă coroborăm folosirea azotului în cantități mai mari cu densitatea ridicată la semănat, creștem semnificativ riscul de infecție a culturii de cereale cu agenți fitopatogeni. Iată de ce, așa cum spuneam mai devreme, fermierii trebuie să țină cont de toate aceste detalii în cadrul planului integrat și să încerce cumva o echilibrare a acestor factori, pentru ca la final să poată obține producții cât mai ridicate, cu risc minim de apariție a bolilor la cereale, precum pătarea bruna a graului.
  • Agrotehnica aplicată: Rotația rațională a culturilor și lucrările solului influențează în mod direct cantitatea de spori care pot provoca infecții ulterioare. De exemplu, în ultimii ani se preferă sistemul de lucrări de tipul minimum tillage. Pe lângă avantaje, există însă și un inconvenient. Sistemul minimum tillage lasă în stratul superficial de sol multe paie masă vegetală care poate reprezenta baza unei viitoare infecții. De asemenea, monocultura, soiurile sensibile de cereale sau semănatul tardiv sunt alți factori ce pot favoriza apariția acestor boli.


Ce tratamente sau soluții le-ați putea recomanda fermierilor la momentul de față


În condițiile unei culturi cu densitate ridicată și cu dezvoltare puternică a plantelor (bine înfrățite), asociate cu condițiile meteo favorabile (temperatură și umiditate) dezvoltării agenților fitopatogeni, cum ar fi la grâu Septoria spp. și făinarea (Erysiphe graminis), sau la orzul de toamnă rincosporioza (Rhynchosporium secalis), fermierii pot lua în calcul aplicarea unui fungicid recomandat, omologat în toamnă. Aceste soluții pentru protecția plantelor sunt recomandate a fi aplicate preventiv, la temperaturi optime pentru această perioadă, de minim 10°C.


Acum este disponibil Priaxor® EC, noul fungicid pentru cereale, de la BASF. Ce ne puteți spune despre el?


Într-adevăr, Priaxor®EC este un nou produs lansat de BASF. Vorbim despre cel mai avansat fungicid pentru cereale, cu o formulare inovatoare și eficacitate remarcabilă asupra principalelor boli la cerealele păioase. Priaxor®EC este un fungicid sigur, cu o acțiune de lungă durată, care are în componență substanțele active fluxapiroxad și piraclostrobin. Fluxapiroxad este cea mai recentă inovație de la BASF, care garantează o bună vitalitate a plantelor, prin efectul său curativ, de inhibare a sistemului energetic al patogenilor și eficacitatea de lungă durată. A doua substanță activă, piraclostrobin, din clasa strobilurinelor (QOI), inhibă procesul de fotosinteză. Astfel, fungicidul Priaxor®EC poate proteja chiar și creșterile noi.


Noul fungicid Priaxor®EC, de la BASF, va beneficia și de tehnologia AgCelence®, cu efecte de excepție: o absorbție mai bună a azotului, valorificarea mai bună a apei, o rezistență crescută a plantelor de cultură la stresul hidric și la arsurile solare, ceea ce duce, logic, la o calitate superioară a recoltei și implicit producții superioare.


”Află mai multe despre septorioza cerealelor”

Mergi sus