Planifică-ți eficient culturile încă din ianuarie, pentru o producție maximă de floarea soarelui

Care e avantajul unei planificări timpurii

Ianuarie poate fi un răgaz binemeritat pentru fermierii români. Lucrările agricole nu sunt foarte multe și ai fi tentat să te relaxezi puțin înainte de venirea primăverii. Orice fermier cu experiență îți va spune însă că nu poți lăsa lucrurile la voia întâmplării. Dacă vrei să începi 2016 cu dreptul, și dacă vrei să ai o cultură reușită în vară, este necesar să îți faci un calendar agricol pentru întreg anul.

Secretul unei recolte bogate de floarea soarelui stă în planificare. Poți să-ți programezi activitățile din timpul anului și să pregătești achizițiile pentru următoarea serie de culturi. Calendarul tău agricol pentru ianuarie include în special lucrările de fertilizare a terenului pe care floarea soarelui va fi cultivată.

De asemenea, deoarece până în luna aprilie când se seamănă culturile de floarea soarelui nu mai sunt decât 4 luni, ianuarie este o lună bună pentru aprovizionarea cu semințele pentru semănat floarea soarelui, dar și pentru cumpărarea pesticidelor necesare, pentru a avea o cultură reușită de floarea soarelui de tip Clearfield sau Clearfield Plus. O bună sursă de informare pentru fermieri o reprezintă târgurile, expozițiile și simpozioanele regionale.

O bună sursă de informare pentru fermieri o reprezintă târgurile, expozițiile și simpozioanele regionale, la care sunt prezentate multe inovații pentru a avea o cultură reușită, inclusiv de la BASF.

Printre aceste inovații se numără Clearfield® și Clearfield® Plus de la BASF. Acestea asigură un nivel ridicat de control al buruienii Orobanche numită și Lupoaie, foarte des întâlnită în culturile de floarea soarelui. Plantele de floarea soarelui din dreapta nu au fost tratate.

Una dintre dificultățile cu care se confruntă fermierii în ceea ce privește cultura de floarea soarelui este modul în care ar trebui să se ocupe de combaterea buruienilor. Metodele de combatere a buruienilor în solele de floarea soarelui sunt relativ limitate. Cu toate acestea, un control eficient al buruienilor se poate obține prin integrarea metodelor mecanice, erbicidare și rotația culturilor.

Una dintre cele mai apreciate metode e însă folosirea unui nou sistem de producție. Clearfield Plus®, de la BASF combină hibrizii Clearfield® Plus, superiori, adaptați la condițiile de mediu, cu erbicidul Clearfield® Plus (pachetul PULSAR® 40 + DASH® HC).

Buruieni greu de combătut, precum ambrozia, cornuți sau lupoaia (Orobanche) le dau dureri de cap fermierilor care sunt nevoiți să aloce resurse importante pentru limitarea creșterii și apariției lor, pierzând astfel cote importante de profit.

Sistemul de producție Clearfield Plus presupune folosirea hibrizilor toleranți la erbicidul Clearfield Plus, grație metodelor tradiționale de ameliorare a plantelor. Astfel, se asigură controlul postemergent al buruienilor din culturile de floarea soarelui, printr-o singură aplicare a erbicidului.

Ce avantaje are Clearfield® Plus

Clearfield® Plus reprezintă o evoluție în sistemul de management al producției de floarea soarelui și oferă fermierilor atât o tehnologie superioară, cât și un grad mai mare de flexibilitate. Spre deosebire de Clearfield®, care are la bază o mutaţie naturală, descoperită la exemplarele sălbatice de floarea-soarelui, sistemul de producție Clearfield® Plus se bazează pe selecția riguroasă a hibrizilor din linii de elită de floarea soarelui. Avantajele apar astfel atât în privința toleranței la erbicid cât și în ceea ce privește controlul buruienilor, toate ducând în final la maximizarea producției de floarea soarelui.

După mai multi ani de teste riguroase, efectuate de BASF și partenerii săi în faza de cercetare și dezvoltare, atât în laborator cât și în condiții reale, in diferite condiții pedo/climatice, sistemul Clearfield Plus a dovedit faptul că toleranța mai mare a plantelor de cultură permite folosirea unui erbicid mai puternic, ceea e înseamnă o eficiență maximă în controlul postemergent al buruienilor care afectează culturile de floarea soarelui.

Erbicidul Clearfield Plus ( PULSAR® 40 + DASH® HC ) trebuie aplicat în perioada de postemergență timpurie, doar la hibrizii de floarea soarelui de tip Clearfield® Plus în momentul în care planta de cultură are între 4-8 frunze adevărate. Momentul preferat de mulți fermieri pentru aplicare este la apariția a 6 frunze. Nu trebuie să uitați de stadiul buruienilor care trebuie să se afle în stadiu timpuriu (2-6 frunze pentru cele dicotile și până la înfrățire pentru cele monocotile anuale).

Totodată, acțiunea reziduală a erbicidului are efect și asupra buruienilor care germinează mai târziu în câmpul cultivat cu floarea soarelui.

Sfaturile BASF pentru o cultură reușită de floarea soarelui

  • Nu lăsa buruienile să concureze cu plantele de floarea soarelui, pentru a evita pierderile de producție.;
  • Pentru combaterea lupoaiei, nu aplica erbicidul Clearfield® sau Clearfield® Plus înainte de apariția frunzelor 6-8 la planta de floarea soarelui. Eficiența maximă este asigurată dacă vei combina măsurile de prevenție și control în sistemul de producție pentru floarea soarelui
  • Te sfătuim să aplici un plan integrat de combatere a buruienilor în cultura de floarea soarelui, pe mai mulți ani, și să asiguri rotația corectă a culturilor pentru a te asigura că ai o cultură reușită și pe viitor. Pentru culturile următoare, ce nu sunt de floarea soarelui, poți folosi erbicide cu moduri diferite de acțiune.
  • Poți să combați samulastra cu erbicidele potrivite. Pentru mai multe detalii despre avantajele sistemului de producție pentru a avea o cultură reușită, poți să accesezi paginile Clearfield® și Clearfield® Plus.
  • BASF și partenerii săi organizează periodic simpozioane și evenimente unde te poți informa direct de la reprezentanții noștri, și unde poți afla părerile fermierilor care au folosit deja cu succes sistemul de producție Clearfield® și Clearfield® Plus pentru a avea o cultură reușită de floarea soarelui.

Culturi similare

Mergi sus