Vremea ploioasă crește riscul de fuzarioză la grâu

Recomandări de tratamente preventive de la BASF

După o secetă pedologică severă, vremea ploioasă din ultimele zile aduce apa atât de necesară, dar și un risc crescut de intensificare a atacurilor patogenilor la culturile de cereale păioase. Prognoza meteo anunță în continuare ploi pe arii extinse, din aproape toată țara. Mai mult, combinația dintre umiditatea atmosferică ridicată și temperaturile între 20-25°C favorizează dezvoltarea patogenilor precum Fusarium graminearum.

Momentul cu cel mai mare risc de apariție a fuzariozei este cel în care grâul a înspicat, urmând a începe înfloritul. Îți reamintim că fuzarioza grâului este una dintre cele mai păguboase boli ale culturii de păioase, reducând producția și făcând valorificarea ei imposibilă prin faptul că produce o serie de micotoxine, toxice atât pentru om cât și pentru animale.

Caramba® 60 SL: specialistul contra fuzariozei la grâu

Pentru a proteja cultura de grâu și a preveni fuzarioza, specialiștii BASF recomandă aplicarea produsului Caramba® 60 SL în cel de-al treilea tratament la grâu, în doza de 1 litru/ha. Este un fungicid specializat în combaterea fuzariozei, capabil să ofere protecție și împotriva bolilor foliare și ale spicului. Perioada de aplicare este de la începutul înfloritului și pe tot parcursul înfloririi.

Caramba® 60 SL conține conține 60 g/l metconazol. Substanța activă face parte din clasa triazolilor, având un spectru larg de combatere. Produsul acționează sistemic în plantă. Efectul principal este preventiv, dar și parțial curativ, la începutul atacului agenților patogeni. După aplicare, substanța activă se absoarbe rapid în plantă, fiind preluată acropetal. Aplicat la grâu, Caramba® 60 SL poate combate nu doar fuzarioza, ci întregul complex de boli foliare: făinarea, ruginile cerealelor, septorioza.

Allegro®: fungicidul de încredere împotriva bolilor la cerealele păioase

Un alt produs pe care specialiștii BASF îl recomandă este fungicidul Allegro® . Produsul are efect preventiv, curativ și eradicant asupra fuzariozei la grâu. Allegro® conține două substanțe active, kresoxim-metil și epoxiconazol, și asigură protecție îndelungată. Tratamentul trebuie aplicat în doza omologată de 0,75 l/ha. Condițiile optime pentru a aplica tratamentul sunt umiditatea de peste 60% și o temperatură de 25 de grade Celsius.

Produsul Allegro poate fi folosit și pentru a combate complexul de boli foliare, precum făinarea, septorioza și ruginile. Efectul combinat al substanțelor active asigură nu doar o eficacitate puternică, ci și mai multe săptămâni de protecție. În plus, grație efectelor fiziologice dovedite, producțiile vor fi crescute cantitativ și calitativ.

Culturi similare

Agricultura nu stă pe loc. #MulțumimFermierilor

Fermierii noștri au ales să continue activitatea. Ei nu pot spune ”stăm acasă”. Ei lucrează pentru noi toți. Pentru aceasta, le mulțumim din inimă!

Vezi cum îi putem ajuta

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii
Mergi sus