Poveștile cu vinuri românești ajung în Oltenia și Banat

Ce s-a întâmplat la faza regională a concursului BASF de vinuri și până când mai poți înscrie probele la ultima fază regională

Concursul BASF ”Povești cu vinuri românești” se îndreaptă cu pași siguri către marea finală, de la Sibiu. Și cea de-a doua fază regională, pentru Muntenia și Dobrogea, și-a desemnat vinurile finaliste. Nu mai puțin de 92 de probe au fost înscrise de viticultorii mici și mijlocii, pentru evenimentul de la Buzău.


La concursul de vinuri organizat de compania BASF, în colaborare cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România se pot înscrie viticultorii care au suprafețe de viță de vie de maximum 100 de hectare. Concursul se desfășoară pentru al doilea an la rând. La faza regională de la Buzău, viticultorii au înscris 31 de vinuri roșii, 42 de vinuri albe și 19 vinuri rose.


Juriul, prezidat de domnul Petre Badea, vicepreședinte ADAR pentru zona Muntenia, a apreciat calitatea tot mai bună, de la an la an, a vinurilor înscrise. Drept dovadă, notele acordate vinurilor calificate în marea finală au fost foarte apropiate.

Cele mai apreciate vinuri roșii au fost toate din 2014. Juriul a acordat cele mai multe puncte pentru un Cabernet Sauvignon sec, produs de Licorna Winehouse, o Fetească Neagră, sec, îmbuteliată de Domeniile Dealu Mare, respectiv un Merlot sec, de la Stenota Winery.


La categoria vinurilor rose, anul 2016 a fost cel mai apreciat de juriu. Toate cele trei probe calificate în finală sunt vinuri seci, produse anul trecut: Fetească Neagră (Domeniul Vlădoi), cupaj de Cabernet Sauvignon & Shiraz (Licorna Winehouse), respectiv un cupaj de Merlot & Shiraz (Conacul Ceptura).


Tot anul trecut se pare că s-au produs și cele mai apreciate vinuri albe. Și tot seci au fost și probele calificate în marea finală de la Sibiu: două vinuri Sauvignon Blanc, produse de Octima Vinis, respectiv Domeniul Vlădoi și un Pinot Gris, îmbuteliat de Crama Albu.

Organizatorii nu au uitat nici de viticultorii care și-au dedicat toată viața acestui domeniu. Compania BASF a acordat diplome de onoare domnilor Petre Tomescu, Duțu Stan și Mihai Padic, în semn de recunoaștere pentru contribuția acestora în viticultură. Participanții au aflat și cele mai noi tehnologii pentru protecția culturii de viță de vie, precum și ultimele produse BASF adresate acestui tip de cultură. Nu a fost singurul moment interesant.


Pe lângă spectacolul vinurilor, participanții la evenimentul desfășurat la Buzău au beneficiat și de expertiza invitatului special, Dr. Mauro Nosi, Market Approach Manager BASF pentru Toscana. Acesta le-a prezentat viticultorilor români cele mai noi tehnologii folosite de BASF pentru protecția culturii de viță de vie în Italia.


Următoarea etapă regională a concursului ”Povești cu vinuri românești” va avea loc pe 2 martie, la Râmnicu Vâlcea și este adresată cultivatorilor de viță de vie din Oltenia și Banatul de Sud. Viticultorii din Transilvania și Banatul de Nord, care doresc să vadă la ce nivel se prezintă vinurile lor, pot trimite cele mai bune probe pentru înscrierea în concurs până pe 6 martie. Evenimentul adresat lor va avea loc pe 9 martie, la Alba Iulia. Toate vinurile calificate vor participa pe 10 mai, la marea finală de la Sibiu. Fiecare dintre cei trei mari câștigători va primi un premiu în valoarea de 6128 euro, sub forma unui publireportaj la Agro TV și, la alegere, servicii profesionale pentru promovarea afacerii sau produse pentru stropirea viței de vie.

Mergi sus