Prețul cerealelor și produselor alimentare crește accelerat

EDITORIAL Inflația erodează puterea de cumpărare și poate pune în pericol revenirea economică post-pandemică. Este o nevoie tot mai mare de acțiune pentru a tempera creșterea prețurilor

Revenirea economiei globale după un 2020 foarte complicat a depășit multe așteptări în primele luni ale acestui an, dacă ne uităm pe ritmul creșterii economice și mai ales pe estimările pentru acest an date publicității de Fondul Monetar International (FMI) și Banca Mondială. La această dinamică bună a contribuit din plin, pe lângă banii ieftini și mulți pompați de băncile centrale, și o rată a inflației scăzută.

O creștere mică a prețurilor a încurajat oamenii să consume, să cumpere și să ia credite. Acum însă, acest vector pare să nu mai rămână multă vreme în picioare. Începând din luna martie, prețurile la cereale și, implicit, la o gamă largă de produse alimentare au început să crească accelerat ajungând deja la niveluri maxime în ultimii ani.

În unele cazuri, cum ar fi rapița, ele au atins un nivel maxim istoric. În plus, și tarifele la energie au început să avanseze puternic. În aceste condiții, în care oamenii vor trebui să aloce o parte tot mai mare din veniturile lor pentru mâncare și energie, două zone esențiale, se pune întrebarea cât va mai avansa consumul, un motor important al creșterii economice.

Rapița și porumbul, creșteri puternice de prețuri

La finalul lunii aprilie, rapița a depășit, pe piețele internaționale, nivelul de 650 de euro pe tonă și a atins un nivel maxim istoric. Porumbul a ajuns la circa 250 de euro tona în luna mai, cel mai ridicat nivel din 2013 până în prezent.

Având în vedere că cele două sunt componente extrem de importante în producția de produse alimentare, dar și de bio-combustibili, efectul lor se va transmite în lanț la nivelul întregii economii mondiale. Cei care vor trebui să achite o notă de plată brusc mai mare vor fi consumatorii, desigur.

Profituri mai mari pentru fermieri și traderi?

Prețuri mai mari ar trebui să însemne, cel puțin teoretic, profituri mai mari pentru producătorii de cereale și produse alimentare, dar și pentru traderi. Aceștia vor putea cere mai mult pentru alimente, iar consumatorii vor fi obligați să scoată mai mulți bani din buzunar. Practic, însă, rămâne de văzut cum va fi absorbită nota de plată la nivelul întregii economii.

Dacă prețurile continuă să crească accelerat, ele vor transmite un șoc masiv la nivelul întregii economii, alături de avansul tarifelor la energie. Energia și alimentele sunt esențiale, iar scumpirea lor bruscă, peste avansul salariilor, va obliga consumatorii să-și reducă bugetele alocate unor bunuri și servicii mai puțin importante.

Scăderea puterii de cumpărare

Efectul unei inflații puternice asupra economiei poate fi devastator. De exemplu, dacă oamenii vor fi obligații să aloce o parte prea mare din veniturile lor pentru alimente și energie, ei vor cumpăra mai puține produse precum haine, electrocasnice, mașini etc. Drept urmare, alte zone ale economiei vor avea de suferit, iar veniturile companiilor active acolo vor scădea semnificativ, cu efecte negative asupra activității acestora.

Mai mult de atât, odată cu creșterea costurilor, mai ales dacă vorbim de energie, toate companiile vor fi obligate să crească prețurile pentru a putea rămâne măcar pe break-even, indiferent dacă produsele lor se vor vinde mai bine sau nu. În aceste condiții, rolul băncilor centrale devine crucial în reducerea ritmului de creștere a prețurilor. Creșterea dobânzilor de referință și reducerea masei monetare aflate în circulației ar putea fi două dintre opțiuni, chiar dacă acestea pot avea efecte negative asupra creditării.

Rămâne însă de văzut cum va reuși economia ”post-pandemică” să se adapteze la noua realitate, cu o dinamică mult crescută, cu o masă monetară semnificativ mai mare și cu un consum care revine cu furie după ”înghețul” din 2020.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Mergi sus