Pentru prima dată în istoria concursului ”Povești cu vinuri românești”, în finală s-a calificat un vin provenit dintr-o plantație înființată în 1954

Interviu: Nelu Tabără, viticultorul cramei Moșia Galicea Mare, ne împărtășește impresiile sale după concurs

Pentru Crama Moșia Galicea Mare, cea de-a doua participare la concursul BASF ”Povești cu vinuri românești” a fost de bun augur. Două dintre probele înscrise în etapa regională Oltenia au fost selectate de juriul ADAR pentru marea finală națională. A fost singura cramă participantă în 2019, la etapa pentru Oltenia, care a avut două vinuri finaliste: Tămâioasă Românească, 2018, locul 1 la categoria vinuri albe, respectiv Cabernet Sauvignon, 2016, locul 1 la categoria vinurilor roșii. Povestea este cu atât mai interesantă, cu cât unul dintre vinurile premiate la Craiova provine din una dintre cele mai bătrâne plantații de viță de vie pe rod din România.

Am stat de vorbă cu domnul Nelu Tabără, viticultorul cramei Moșia Galicea Mare, după ce au trecut emoțiile concursului, despre cum s-au văzut lucrurile din postura de concurent, despre vinurile sale și pasiunea pentru vița de vie, precum și despre așteptările cu privire la etapa națională.

Domnule Tabără, cum a fost evenimentul?

Concursul ”Povești cu vinuri românești” e un eveniment frumos, o idee frumoasă. Este un concurs obiectiv, binevenit pentru micii producători de aici. Noi suntem la a doua participare. Dar pot spune că abia anul acesta este primul nostru an de vinificație adevărată. Suntem o cramă tânără, cu idei noi, iar participarea a fost o onoare pentru noi.

Și nu a fost doar participare, ci ați aveți două vinuri finaliste...

Într-adevăr. Anul trecut, la prima participare cu unele vinuri, am fost în primii patru. Anul acesta, ne așteptam la un loc în finală, dar nu la două. E o onoare pentru mine că Moșia Galicea Mare a avut două vinuri premiate la concurs.

Anunțul juriului v-a surprins?

Nu știu dacă a fost o surpriză, a fost mai degrabă o mândrie, o bucurie pentru noi să avem vinuri calificate la faza națională. Și mai ales Tămâioasa Românească. Acest vin provine dintr-o plantație bătrână, la care ținem ca la ochii din cap. Cabernet Sauvignon a fost învechit 20 de luni în baricuri de stejar. Iată, am avut rezultate. Revenind, pot spune că ne așteptam la o clasare bună, pentru că noi avem mare încredere în calitatea vinului. Suntem o cramă mică, nu de volum. Avem grijă multă și pasiune pentru vinuri și pentru vie, iar atunci când pui pasiune, rezultatele nu vor întârzia să apară. Iată că pentru noi au apărut. Iar ”Povești cu vinuri românești” este doar al treilea concurs la care participăm, de la înființarea cramei Moșia Galicea Mare.

Câți ani are, mai exact, plantația de care vorbiți

Plantația are 65 de ani. Noi avem în total o suprafață de 50 de hectare pe rod, dintre care 5 hectare au fost plantate în anul 1954. Este una dintre cele mai bătrâne vii pe rod din România, dacă nu chiar cea mai bătrână.

Este o provocarea îngrijirea acestei plantații?

Nu este o provocare să îngrijim această vie bătrână. Este o plăcere. Așa cum v-am spus, ținem la ea ca la ochii din cap. Este o vie pe care am luat-o, am lucrat-o 3-4 ani, apoi prima rodire adevărată, după o perioadă de refacere, a fost 2018. Iar vinul de atunci, Tămâioasa Românească, iată că s-a calificat în marea finală.

Această vie bătrână are nevoi speciale? Necesită anumite tratamente sau altfel de îngrijiri?

Nu pot spune că are nevoi speciale. Dar necesită lucrări speciale. Noi intervenim foarte mult manual pe toată suprafața. Bibilim la plantația de vie mai ceva ca la flori. Atâta timp cât o îngrijim, cât îi menținem o stare de sănătate cât mai bună, via dă rezultate. Părerea mea este că acea suprafață de vie bătrână nu este una cu potențial cantitativ, ci calitativ. Avem o producție medie de 3,5 tone de struguri la hectar, la o densitate de 6400 de butuci/ha. Anul trecut a fost mai dificil. Am avut doar 4,2 tone de pe acea suprafață de vie bătrână, din care am vinificat 1300 de sticle de Tămâioasă Românească.

Bănuiesc că aveți planuri mulți ani de acum înainte cu acea vie. V-ați gândit că ați putea bate un record?

Eu cred că mai rezistă zeci de ani, fără probleme, la îngrijirea pe care o primește. Acum arată foarte bine. Nu ne-am gândit că am putea bate recorduri, pur și simplu ne mândrim cu ea, îi culegem roadele și iată că avem rezultate recunoscute de acest juriu de degustători autorizați.

Ce așteptări aveți de la marea finală a concursului ”Povești cu vinuri românești”?

Ne dorim o clasare pe podium, măcar cu un vin. Știm că sunt colegi în țară de la crame foarte bune, cu un potențial enorm. Sunt crame de elită, cu care noi vom concura. Sperăm să fim în top.

Ați recomanda și altor viticultori acest concurs?

Da, cu siguranță. La noi există deschidere, suntem o comunitate, ne vedem la târguri, la prezentări, ne cunoaștem. În această zonă suntem o mână de oameni care se respectă și se apreciază. Un astfel de concurs este binevenit pentru noi. Îl urmăresc chiar de la început, vă pot spune că s-a dezvoltat frumos. Este o idee frumoasă a celor de la BASF, să ne adunăm cu toții, să socializăm. Sunt puține ocazii în care ne putem reuni cu toții, iar o jurizare la acest nivel nu poate fi decât obiectivă. De aceea spun că este o onoare pentru noi să ne fie recunoscute vinurile și meritele la un astfel de concurs.

Culturi similare

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus