Care sunt procesele BASF de calificare a hibrizilor pentru sistemele Clearfield® și Clearfield® Plus cu erbicidele omologate Pulsar® 40, respectiv Pulsar® Plus

Urmăriți cu atenție sigla Clearfield® sau Clearfield® Plus de pe sacii de semințe și etichetele erbicidelor

Cultivatorii de floarea-soarelui au tot mai mult nevoie de un erbicid eficace cu spectru larg de combatere a buruienilor în postemergență. Speciile de buruieni greu de combătut pot provoca pierderi mari de producție și uneori pot compromite complet cultura.

De aceea, succesul combaterii buruienilor dificile este asigurat atât de modul de acțiune al substanței active, cât mai ales de formularea inovativă a produsului comercial, așa cum se întâmplă în cazul erbicidelor Pulsar® 40 și Pulsar® Plus.

Sistemul Clearfield®

Lansarea sistemului Clearfield® în Europa și în România a fost o reală revoluție în protecția culturii de floarea-soarelui. Combaterea buruienilor a atins un nou nivel, superior. De atunci, se folosește această tehnologie pe milioane de hectare cultivate cu floarea-soarelui.

Tehnologia Clearfield® la floarea-soarelui este, de fapt, un sistem de producție care cuprinde două elemente: hibrizi toleranți de floarea-soarelui Clearfield® și erbicidul Pulsar® 40.

Este cunoscut faptul că toleranța sistemului Clearfield® pentru floarea-soarelui are la bază o mutație naturală, descoperită în 1996 la exemplarele sălbatice de floarea-soarelui din Statele Unite. Dar abia atunci a început munca amelioratorilor de la companiile producătoare de semințe: încrucișarea cu germoplasma hibrizilor cultivați în scopul de a obține hibrizii toleranți la erbicid. Metodele de ameliorare folosite sunt cele tradiționale. Dar și aceasta a fost doar o primă fază.

A urmat ceea ce se numește sistemul de calificare: fiecare hibrid este testat din punct de vedere al toleranței la erbicidul Pulsar® 40. În urma testelor de calificare, hibrizii care au toleranța necesară primesc la rândul lor denumirea de hibrizi Clearfield® și pot purta sigla Clearfield®.

Practic, unul dintre motivele pentru care sistemul Clearfield® este unul de succes se datorează sistemului de calificare. Acest proces este efectuat de BASF, în colaborare cu companiile producătoare de semințe. Procesul are loc în mai multe locații din Europa și se întinde pe o perioadă de mai mulți ani, astfel încât să acopere toate situațiile care se pot întâlni la nivel local.

Sistemul Clearfield® Plus

Fermierii au însă nevoie de soluții noi care să răspundă noilor provocări cu care se confruntă. De aceea, pentru a veni în întâmpinarea acestora, BASF a inițiat în urmă cu câțiva ani un nou program de cercetare-dezvoltare pentru a crea un sistem și mai eficient, cu o toleranță și mai mare, cu o combatere și mai bună a buruienilor și, în final, cu producții mari: este vorba de sistemul Clearfield® Plus .

Clearfield® Plus este, de asemenea, un sistem care constă din hibrizi de ultimă generație Clearfield® Plus, obținuți prin metode tradiționale de ameliorare, și erbicidul Pulsar® Plus.

Pulsar® Plus este un erbicid BASF cu o formulare inovatoare, de ultimă generație, patentată (patent european număr EP2704563). Pulsar® Plus conține substanța activă și numeroși co-formulanți care îmbunătățesc retenția, absorbția și penetrarea substanței active în plantă. Ca rezultat, o cantitate mai mare de substanță activă se translocă rapid în buruieni.

De asemenea și în cazul sistemului Clearfield® Plus se efectuează procesul de calificare a hibrizilor cu erbicidul Pulsar® Plus.

Astfel, pe lângă procesul normal de testare și omologare a erbicidelor Pulsar® 40 și Pulsar® Plus, BASF efectuează suplimentar și aceste procese de calificare. Aceste procese sunt absolut obligatorii atunci când se lucrează cu sisteme cu hibrizi toleranți la erbicide, unde se urmărește ca hibrizii și erbicidele să formeze un tot unitar.

În concluzie

  • Înainte de a fi lansați pe piață, hibrizii de floarea-soarelui Clearfield® respectiv Clearfield® Plus sunt testați din punct de vedere al toleranței la erbicid, pentru a forma un sistem de încredere.
  • Hibrizii de floarea soarelui sunt calificați drept hibrizi Clearfield®, respectiv hibrizi Clearfield® Plus numai dacă în urma tratamentului cu erbicidul Pulsar® 40 / Pulsar® Plus aplicate conform recomandărilor, au toleranța corespunzătoare.
  • Astfel, numai hibrizii calificați pot purta sigla Clearfield® / Clearfield® Plus, sigle care se regăsesc atât pe sacul de semințe cât și pe etichetele ambalajelor erbicidelor Pulsar® și Pulsar® Plus.

În același timp, vă rugăm să rețineți că utilizarea altor erbicide din grupa imidazolinone, pe hibrizi Clearfield® sau Clearfield® Plus, care nu au fost testate în sistemul de calificare BASF și care nu menționează sigla Clearfield® sau Clearfield® Plus pe ambalaj, poate duce la pierderi de recoltă iar aplicarea se face cu riscurile aferente.

Clearfield®, Clearfield® Plus, Pulsar® și Pulsar® Plus, sunt mărci înregistrate BASF.

Mai multe detalii puteți afla din materialele noastre:

Liviu Chira, Crop Manager culturi oleaginoase, BASF

Mergi sus