BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Producții record de cereale în 2021

20 aug. 2021

MADR evaluează recolta de grâu de anul acesta la peste 11,3 milioane de tone. Ce producții s-au obținut la orz și rapiță

România va obține în 2021 cea mai mare recoltă de grâu de la aderarea la UE. Producția estimată de reprezentanții Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) este de 11,33 milioane de tone de grâu. Conform datelor MADR, fermierii au recoltat 98,54% din suprafața însămânțată cu grâu până la 16 august, adică aproximativ 2,2 milioane de hectare.

Recolta de anul acesta ar fi cu 77% mai mare decât cea de anul trecut, când România a obținut doar 6,4 milioane de tone de grâu, din cauza secetei. Din 2007, de la aderarea la UE și până acum, România a mai obținut recolte excelente în perioada 2017-2019, când s-au recoltat peste 10 milioane de tone de grâu.

Cele mai mari producții, peste media națională de 5,3 tone/ha s-au obținut în special în zona de vest, în Satu Mare, Timiș, Bihor, Arad, dar şi în judeţele Olt, Caraş Severin, Ialomiţa, Brăila şi Botoşani.

Fermierii români au obșinut recolte bune și la celelalte cereale, precum secara, triticale, orzoaică, ovăz, mei sau hrișcă. Producția totală de cereale depășește 15 milioane de tone, au arătat reprezentanții MADR.

Pachetul promoțional Systiva® 333 FS + Premis®

Pachetul promoțional Systiva® 333 FS + Premis®

Protejează complet cultura de cereale până la cel de-al doilea tratament. Cumpără pachetul promoțional Systiva® 333 FS + Premis®

Oferte rapiță 2021

Oferte rapiță 2021

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru rapița convențională sau Clearfield. Alege soluția ideală pentru ferma ta. Vei găsi în oferta noastră atât hibrizii de rapiță InVigor, cât și cele mai bune produse de protecție de la BASF.

Record și la producția de rapiță

La rapiţă în anul 2021 s-a înregistrat cea mai mare producţie medie la hectar (3.022 kg/ha) din 2007 şi până în prezent, datorită soiurilor folosite, aplicării tehnologiei adecvate dar şi a condiţiilor agrometeorologice favorabile. În anul 2016 media la hectar a fost una de 2.835 kg/ha, iar anul trecut de 2.124 kg/ha. Ministerul nu a furnizat date despre producţia totală de rapiţă. Recolta din 2021 de rapiță însumează 1.33 milioane de tone.

Potrivit datelor MADR, în sezonul 2020/2021 s-au însămânțat în total aproape 8 milioane de hectare, din care 3,1 milioane ha în toamna lui 2020 şi 4,874 de milioane ha în primăvară. Deşi suprafaţa programată pentru însămânţare în primăvara lui 2021 a fost de 5,4 milioane ha, s-a realizat doar 90,12% din această suprafaţă. Din acestea s-au înființat 2,2 milioane ha culturi de grâu, aproape 322.000 hectare cultivate cu orz, și peste 430.000 hectare au fost cultivate cu rapiță.

Culturi similare

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Echipa vânzări BASF din zona ta

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Produse pentru recolte mari și de calitate

Produse pentru recolte mari și de calitate

Să fii fermier e cea mai importantă meserie din lume. De aceea, suntem alături de tine, cu produse inovatoare și eficiente, care să-ți aducă mereu beneficii.

Vezi produsele BASF
Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră.

Abonează-te acum
Mergi sus