Protecția culturii de rapiță în perioada înfloritului
18.04.2016
Vezi cât de eficient este fungicidul Pictor împotriva celor mai dăunătoare boli la rapița de toamnă
Sclerotinia Sclerotiorum și Alternaria Brassicae sunt două dintre cele mai periculoase boli la rapița de toamnă. Acestea se pot instala încă din primăvară. În egală măsură și Botrytis spp., este o boala foarte păgubitoare care poate duce la pierderi de recoltă de peste 30%.
Sclerotinia Sclerotiorum se mai numește și putregaiul alb al rapiței. Boala este cauzată de o ciupercă situată la nivelul solului. Sclerotinia poate duce la pierderi însemnate de producție, determinate de un număr mai redus de silicve pe plantă.
Alternaria Brassicae se dezvoltă atunci când condițiile meteorologice se modifică de la cald-umed la cald-uscat. În perioada cuprinsă între înflorire și coacere, atacul devine deosebit de păgubitor. Pierderile cauzate de alternarioză sunt deosebit de mari (Buzdugan, 2013).
În primăvara anului 2016 s-a observat în majoritatea solelor de rapiță efectul de crăpare al tulpinii. Acest fenomen poate favoriza instalarea patogenului Botrytis Cinerea. Boala determină scuturarea prematură a silicvelor și frângerea tulpinilor. Recoltarea este îngreunată foarte mult, iar pierderile prin scuturare cresc.
Prin componenta sa boscalid, fungicidul Pictor® este cel mai eficient produs din piață împotriva combaterii botrytis, atât la rapița de toamnă, cât și la floarea soarelui. Timp de 4 ani în locații diferite s-a studiat efectul fungicidului Pictor® (0,5 L/ha) la cultura de rapiță de toamnă, în comparație cu alte produse omologate la rapița de toamnă.
De la începutul înfloritului și până la sfârșitul înfloritului rapiței aplicarea fungicidului Pictor® (0,5 L/ha) a condus la un număr mai mare de silicve pe plantă, în comparație cu martorul.
În primăvara anului 2013, deși am avut căldură și umiditate ridicată inclusiv în perioada înfloritului, aplicarea fungicidului Pictor® (0,5 L/ha) a condus la o scădere semnificativă a scleroților pe plantă.
În primăvara anului 2014 s-a manifestat efectul de crăpare al tulpinilor de rapiță, iar ca urmare a aplicării fungicidului Pictor® (0,5 L/ha) a contribuit la reducerea semnificativă a bolilor datorate efectului de crăpare.
Dat fiind faptul ca în această primăvara am avut toate condițiile propice dezvoltării agenților patogeni (temperaturi ridicate, umiditate crescută dar și crăparea tulpinilor de rapiță), aplicarea fungicidului Pictor® se justifică pe deplin până la scuturarea petalelor.
În concluzie, utilizarea fungicidului Pictor® (0,5 L/ha) cu cele doua componente ale sale, boscalid și dimoxistrobin, a condus la creșterea semnificativă a numărului de plante sănătoase, datorită spectrului larg de combatere a bolilor și a efectului AgCelence®, determinat de combinația celor două substanțe active. În comparație cu celelalte fungicide, indiferent de ce substanțe active conțin acestea, aplicarea produsului Pictor® (0,5 L/ha) a condus la un spor de producție de minim 10 %.
Referințe: Buzdugan Lucian, Năstase Dumitru, ”Rapiţa de toamnă”, București, 2013, Ed. Academiei Române
Dr. Ing. Liviu Dincă face parte din echipa de experți ai companiei BASF. A realizat cercetări în cadrul Facultății de Agricultură din cadrul USAMV în domeniul culturilor agricole timp de 5 ani. Totodată, a realizat studii cu privire la biologia solului, principiile de bază în folosirea îngrășămintelor minerale în agricultură, controlul bolilor, dăunătorilor și buruienilor, influența fertilizării sau a sistemelor de lucrări de bază asupra solului. De-a lungul carierei, Liviu Dincă a publicat peste 20 de articole științifice, atât la Academia România sau Academia de Științe Agricole, cât și în reviste de specialitate, precum Revista Fermierului sau Profitul Agricol.