Protecția culturilor de cereale: soluțiile BASF pentru o tehnologie intensivă

Care sunt avantajele aplicării a două tratamente cu fungicid la culturile de grâu, orz, secară sau triticale

Bolile foliare și ale spicului în culturile de grâu reprezintă un permanent factor de risc pentru calitatea recoltelor. Pierderile de producţie înregistrate pot fi cuprinse între 10-30%, la care se adaugă deprecierea calitativă a valorii alimentare, furajere şi culturale a seminţelor. În condiții climatice dificile, așa cum se prevede că vor fi în 2017, acest procent poate reprezenta pentru mulți fermieri diferența dintre profit și imposibilitatea de a-și recupera cheltuielile.

Compania BASF a dezvoltat mai multe tehnologii de protecţie a culturilor de cereale și poate oferi soluţii personalizate pentru prevenirea şi combaterea bolilor în funcţie de: condiţiile climatice, tipul infestării şi bugetul disponibil al fiecărui fermier.


Duett® Ultra: fungicidul BASF cu cel mai bun raport performanță cost

Tehnologia economică de la BASF este reprezentată de fungicidul Duett Ultra®. Produsul are cel mai bun raport performanță/cost, pentru fermierii care doresc profitabilitate buna, dar sunt și atenți la buget. Produsul Duett® Ultra conține două substanțe active, epoxiconazol și tiofanat metil, fiecare având un mod diferit de acțiune. Fungicidul BASF asigură o acțiune sistemică și un bun control împotriva principalelor boli care pot afecta cerealele păioase.

Cele două substanțe active conținute de produsul Duett® Ultra au efect sinergic, ceea ce determină o potențare a activității azolului, cu efect foarte bun în combaterea septoriozelor la o doză de 0,5l/ha. Fungicidul pentru cereale Duett® Ultra se poate aplica atât în schema cu un tratament cât şi în cea cu 2 tratamente, după tratamentul iniţial cu Tango Super<sup>®</sup> .

În cazul variantei cu un tratament cu fungicid la cultura de cereale, momentul optim de aplicare al Duett® Ultra este, la grâu, de la începutul alungirii celui de-al doilea internod până la înspicare, iar la orz, de la începutul alungirii paiului până la faza de burduf.

Tehnologia economică bazată pe un singur tratament poate fi o soluție de luat în calcul în anii în care condițiile climatice nu favorizează infecțiile timpurii și puternice, sau pentru acele sole în care potențialul genetic al soiului cultivat nu mai poate fi atins.


Tehnologia de protecție cu două tratamente pentru cereale

În general, pentru culturile intensive bine fertilizate, care au ieșit cu bine din iarnă, cu o densitate optimă și un aparat foliar bogat, unde producția propusă depașeste 4t/ha, se recomandă să se aleagă tehnologia de protecție bazată pe 2 tratamentee, ceea ce permite și protejarea ultimelor etaje foliare, inclusiv a frunzei stindard. În acest fel, se asigură nivelul ridicat al producției, scontat inițial.

Tehnologia de protecție bazată pe 2 tratamente folosește fungicidul Tango® Super ca prim tratament la doza de 0,75 l/ha, aplicat de la sfârșitul înfrățirii până la apariția celui de-al doilea internod. Formularea specială a acestui produs permite ca o parte din substanța activă epoxiconazol să fie dizolvată în fenpropimorf. Acest lucru determină o absorbție omogenă a celor două ingrediente active, oferind protecție pe o perioadă îndelungată. Ulterior, se poate interveni cu un al doilea tratament, care să asigure protecția împotriva agenților patogeni și pentru ultimele etaje foliare.

Recomandarea BASF pentru al doilea tratament cu fungicide la cereale să se facă cu produsul Duett® Ultra sau cu fungicidul Allegro<sup>®</sup> , care conține pe lângă epoxiconazol şi kresoxim-metil 125 g/l din grupa strobilurinelor. Astfel, suplimentar față de efectul fungicid, Allegro® are și proprietăți fiziologice (green effect), cu implicații pozitive in creșterea cantității și calității recoltei.

Stimularea activității fotosintetice, îmbunătățirea preluării apei și nutrienților, prevenirea coacerii premature sau reducerea arsurilor solare reprezintă doar câteva dintre beneficiile fungicidului pentru cereale Allegro®, care face parte alături de alte produse inovative din conceptul AgCelence® de la BASF.


Avantajele tehnologiei intensive BASF cu 2 tratamente:

  • Asigurați controlul timpuriu al bolilor care apar la începutul vegetaţiei
  • Aveți posibilitatea de a combina primului tratament cu alte măsuri de combatere a buruienilor şi insectelor
  • Optimizați combaterea patogenilor virulenţi care produc septoriozele şi ruginile prin tratamente preventive
  • Protejați ultimele etaje foliare, inclusiv a frunzei stindard, pentru asigurarea producţiei
  • Asigurați controlul corespunzător al bolilor spicului - fuzariozele care afectează calitatea recoltei
  • Obțineți creşteri substanţiale de recoltă, care asigură investiţiile iniţiale
  • Recolta va avea o calitate sporită prin creşterea masei hectolitrice şi procent de gluten mai mare
  • Obțineți vandabilitate şi profitabilitate pentru cultura de cereale


Rezultatele obținute pot varia in funcție de condițiile meteorologice, temperatura la care sunt aplicate tratamentele de protecție a plantelor si utilajele de aplicare a acestor tratamente.

Mergi sus