Protejează-ți cultura de legume cu un fungicid polivalent

Descoperă avantajele noului fungicid Dagonis®, cel mai nou produs din portofoliul BASF

Ce-și dorește orice legumicultor? O întrebare aparent simplă, dar cu răspunsuri complexe. Putem însă identifica câteva direcții simple: culturi sănătoase, costuri optimizate de producție, recolte bogate și de calitate, precum și o valorificare profitabilă a producției. Chiar dacă legumicultorii din ziua de astăzi se confruntă cu noi provocări, există soluții inovatoare pentru aproape orice tip de cultură de legume. Doar prin informare și folosirea unor tehnologii avansate, legumicultorii pot fi cu adevărat competitivi pe piață.

Vorbim mai ales de o piață de desfacere unde exigențele consumatorilor se află permanent în creștere. Drept urmare, supermarket-urile și hipermarketurile vin cu cerințe tot mai drastice. Unul dintre cei mai puternici aliați ai legumicultorului, în procesul de producție, îl reprezintă produsele pentru protecția plantelor, în special fungicidele.

Ce definește un fungicid eficient pentru cultura de legume? În primul rând spectrul mare de combatere, eficacitatea împotriva agenților patogeni, protecția îndelungată și flexibilitatea în aplicare. Suplimentar, mai multe substanțe active îi conferă produsului și un efect sinergic necesar pentru managementul rezistenței. Un fungicid aproape ideal este și cel care poate fi folosit pentru cât mai multe culturi, optimizând astfel costurile și managementul în fermă.

Acestea sunt câteva dintre calitățile noului fungicid Dagonis® - cel mai nou produs disponibil în portofoliul BASF pentru legumicultorii din România!

Produsul Dagonis® este perfect adaptat cerințelor pieței actuale și poate fi utilizat la peste 20 de culturi. Da, ați citit bine, puteți utiliza Dagonis® în schemele de tratament la peste 20 de culturi de legume.

La ce culturi de legume poate fi folosit Dagonis® și ce boli combate

Noul produs BASF este un fungicid cu adevărat polivalent. Așa cum spuneam, poate fi aplicat la peste 20 de culturi de legume sau pomi fructiferi. Iată culturile la care îl poți folosi și spectrul de combatere:

  • Tomate cultivate în câmp, grădină, sau sere și solarii. Pentru combaterea făinării, aplicați în doza de 0,6 l/ha. Pentru a combate alternarioza la tomate sau pătarea cafenie folosiți o doză de 1 l/ha.
  • Cucurbitacee (castraveți, zucchini, pepene roșu, pepene galben, dovleac). Puteți folosi Dagonis® în doza de 0,6 l/ha pentru a combate făinarea sau pătarea brună.
  • Mazăre. Recomandăm tratamentul cu Dagonis® împotriva antracnozei, putregaiului alb și ruginii. Se va folosi o doză de 2 l/ha.
  • Morcov. Puteți proteja cultura de morcov împotriva atacului de făinare, alternarioza frunzelor, sau alternarioza rădăcinilor, folosind o doză de 0,6 l/ha. Pentru combaterea putregaiului alb al morcovului aplicați Dagonis® în doza de 1 litru/ha.
  • Rădăcinoase și tuberculifere (cu excepția sfeclei de zahăr). Dacă ați cultivat țelină, hrean, păstârnac, ridichi, sfeclă roșie, salsifi-barba caprei, rădăcini de valeriană, ginseng, condimente sau pătrunjel pentru rădăcină, puteți folosi fungicidul Dagonis® împotriva făinării (doza de 0,6 l/ha), alternariozei (doza de 1 l/ha) și putregaiului alb (doza de 2 l/ha)
  • Toate tipurile de salată, cultivate în câmp, grădină, sere sau solarii. Pentru această cultură recomandăm aplicarea produsului Dagonis® în doza de 2 l/ha, pentru prevenirea și combaterea rizoctoniozei și a putregaiului alb.
  • Ceapă de primăvară și praz. Culturile de ceapă sau praz pot fi apărate de atacul alternariozei sau ruginilor cu un tratament în doza de 1 l/ha.
  • Varză, broccoli, conopidă, varză de Bruxelles. Folosiți fungicidul Dagonis® pentru a combate cu eficacitate sporită alternarioza și pătarea albă. Doza recomandată de BASF este 1 l/ha
  • Vinete cultivate în sere și solarii: Fungicidul Dagonis® se va utiliza în doza de 0,6 l/ha pentru combaterea făinării vinetelor. Dacă te confrunți sau vrei să previi atacul de alternarioză, folosește produsul în doza de 1 l/ha.
  • Ardei în sere și solarii: Se va aplica tratamentul cu Dagonis® în doza de 0,6 l/ha pentru a combate făinarea ardeilor. În cazul alternariozei ardeilor se va folosi o doză mai mare, de 1 l/ha.
  • Căpșun cultivat în câmp, sere sau solarii: Utilizează fungicidul Dagonis® în doza de 0,6 l/ha pentru a combate făinarea la căpșun.

Noul fungicid BASF are un spectru larg de combatere a patogenilor. Practic, aplicând Dagonis®, poți acoperi majoritatea bolilor păgubitoare din câmp, sere sau solarii.

Folosind fungicidul Dagonis® la culturile de legume, puteți obține producții ridicate și de calitate, având avantajul unui singur fungicid pentru a proteja o gamă largă de culturi, pentru o activitate simplificată în fermă. În plus, fereastra largă de aplicare a produsului îl face cât se poate de ușor de integrat în schemele de tratament al legumelor.

Testele BASF, efectuate la diferite culturi, au demonstrat eficacitatea impresionantă a fungicidului Dagonis® în prevenirea și combaterea bolilor la legume. În cazul alternariozei la tomate, de exemplu, Dagonis® a demonstrat performanțe mult mai bune față de alte produse competitoare, tocmai datorită protecției sale de lungă durată. Testele de eficacitate efectuate la legumele solanacee au relevat o scădere cu peste 92% a intensității atacului, comparativ cu loturile martor netratate.

În ceea ce privește combaterea făinării la castravete, diferențele s-au văzut chiar și în cazul testelor unde aplicarea s-a făcut cu doar 1 zi înaintea inoculării. Diferențele au fost mult mai pronunțate în favoarea Dagonis® în cazul testelor cu aplicarea produselor cu 8 zile înainte de inoculare. Testele de eficacitate efectuate la cultura de salată au demonstrat o reducere cu aproape 90% a intensității atacului de Sclerotinia (putregaiul alb) la salată.

Modul de acțiune a produsului Dagonis®

Noul fungicid pentru legume Dagonis® conține două substanțe active puternice, cu efect dovedit: fluxapiroxad și difenoconazol. Sinergia acestora creează efectul de protecție excelentă a plantelor de cultură. Dagonis® beneficiază astfel de performanțe excelente în ceea ce privește mișcarea translaminară, mobilitatea acropetală și protecția noilor creșteri, dar oferă și avantajul unei puternice acțiuni curative și rezistență mare la spălare.

Fluxapiroxad – mobilitate unică și acțiune rapidă

Această substanță activă face parte din clasa carboxamidelor (SDHI). Rolul fluxapiroxadului este de a inhiba enzima succinat dehidrogenază, având o puternică acțiune asupra făinării sau altor agenți patogeni păgubitori din culturile de legume.

Caracteristica unică a moleculei de fluxapiroxad stă în faptul că aceasta poate lua atât forma hidrofilă, cât și lipofilă, mișcându-se astfel cu ușurință atât în interiorul pereților celulari, sistemul vascular al plantei, cât și în stratul ceros și membranele celulare. Odată aplicat pe plantă, moleculele de fluxapiroxad se unesc și formează depozite pe suprafața frunzei. Formularea produsului asigură, de asemenea, și o redistribuire intensă a acestor depozite, iar precipitațiile sau roua vor determina atât răspândirea substanței active pe toată suprafața frunzelor, cât și absorbția în stratul ceros.

Difenoconazol – selectivitate excelentă față de legume

Acesta este unul dintre cei mai cunoscui azoli, având un spectru larg de acțiune. Substanța activă inhibă demetilarea în sinteza ergosterolului din membrana celulară a patogenului. Difenoconazolul permite atât prevenirea infestării cu agenții patogeni, cât și efectul curativ, odată ce boala s-a instalat. Mai mult, după aplicare, difenoconazolul este preluat de toate părțile plantei, efectul său manifestându-se în foarte scurt timp.

Câte tratamente cu Dagonis® se pot aplica și în ce moment

Fungicidul Dagonis® se aplică astfel:

  • Tomate și vinete: maxim 2 tratamente pe sezon, cu 7 zile de pauză între tratamente, perioada: de la 4 frunze până la coacerea deplină.
  • Cucurbitacee (castraveți, pepeni, dovleac): maxim 3 tratamente pe sezon, la un interval de 7 zile între ele, în perioada de vegetație cuprinsă între 4 frunze și coacerea deplină
  • Morcov, pătrunjel de rădăcină, țelină, păstârnac, ridichi, hrean, sfeclă roșie sau alte rădăcinoase: maxim 2 tratamente, cu 7 zile pauză, pentru făinare. Pentru a combate Sclerotinia, aplicați maxim 1 tratament, de la 2 frunze adevărate desfăcute complet până la dezvoltarea completă a rădăcinii
  • Salată: maxim 1 tratament, în intervalul BBCH 12-49, pentru salata în câmp. Pentru salata din sere și solarii puteți aplica maxim 2 tratamente cu Dagonis®, la un interval de 7 zile, de la 2 frunze adevărate până la atingerea masei vegetative maxime.
  • Mazăre: maxim 1 tratament, de la 5 frunze adevărate până la maturitatea boabelor.
  • Varză, broccoli, conopidă și varză de Bruxelles: maxim 3 tratamente pe sezon, cu 7 zile de pauză, de la începutul formării căpățânii și până la formarea sa completă.
  • Ceapă de primăvară și praz: maxim 2 tratamente, la un interval de 7 zile, de la stadiul de 3 frunze normal dezvoltate până la bulbul complet dezvoltat.
  • Ardei în sere și solarii: cel mult 2 tratamente pe sezon, păstrând 7 zile pauză între ele, în perioada cuprinsă între 4 frunze și coacerea deplină.
  • Căpșun: maxim 3 tratamente, la un interval de 7 zile între ele, de la deschiderea primelor flori până la recoltare.

Care este timpul de pauză necesar până la recoltarea legumelor

Fungicidul Dagonis® este o unealtă excelentă pentru legumicultori în ceea ce privește managementul recoltelor, având un nivel foarte redus al reziduurilor și un timp de pauză favorabil. Totodată, produsul are un profil favorabil în ceea ce privește utilizarea sa și mai ales siguranța pentru mediu. Între aplicarea produsului și recoltare trebuie să păstrați următorii timpi de pauză:

  • 1 zi: căpșun
  • 3 zile: castraveți, tomate, vinete, ardei, pepeni, dovleci
  • 7 zile: morcov, mazăre, pătrunjel de rădăcină, țelină, păstârnac, ridichi, hrean, sfeclă roșie sau alte rădăcinoase
  • 14 zile: salată, varză, conopidă, broccoli, praz, varză de Bruxelles.

Beneficiile pe care ți le oferă utilizarea lui Dagonis® la culturile tale de legume

Polivalența și eficacitatea fungicidului Dagonis® îți vor oferi numeroase beneficii, indiferent de cultura la care alegi să îl aplici:

  • Este ușor de folosit
  • Îți simplifică activitatea în fermă
  • Contribuie la obținerea unor producții mari și de calitate
  • Îți aduce profitabilitate ridicată
  • Integrare excelentă în programele de gestionare a reziduurilor (nivel redus al reziduurilor).

Produse BASF recomandate

Culturi similare

Noul fungicid Dagonis®

Descoperă noul fungicid polivalent de la BASF. Este simplu de folosit și poate fi aplicat la peste 20 de culturi de legume sau pomi fructiferi.

Vezi caracteristicile tehnice

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus