Retragerea unor substanțe de protecția plantelor

Anul 2022 vine cu o serie de schimbări în ceea ce privește substanțele de protecția plantelor pe care le au la dispoziție fermierii pentru a-și proteja recoltele.

În continuare, iată o trecere în revistă a acestora și câteva soluții pentru înlocuirea produselor retrase de pe piață.

Substanțe retrase de pe piață

Pe lista substanțelor active pe care Uniunea Europeană a decis să le retragă de pe piață enumerăm: epoxiconazol, ciproconazol, tiofanat metil mancozeb, alfa-cipermetrin, picoxistrobin și clorotalonil.

Epoxiconazol

Epoxiconazolul ca atare sau în combinație cu alte substanțe active este utilizat ca fungicid în cazul culturilor de cereale păioase. Utilizarea sa presupune una sau două aplicări, în funcție de specie, tehnologia de lucru și condițiile particulare din câmp.

Cu ajutorul epoxiconazolului sunt combătute septorioza, făinarea, rugina și fuzarioza. Produsele comerciale pe bază de epoxiconazol care au fost retrase de pe piață de la data de 30.04.2020 sunt: Allegro, Corrib, Duett Ultra, Opera, Opera Max, Osiris, Rubric și Soprano 125 SC.

Alfa-cipermetrin

Începând cu data de 7.12.2021, au fost retrase certificatele de omologare ale produselor de protecția plantelor care au în compoziție substanța activă alfa-cipermetrin. Deși perioada de grație legală se extinde până la finalul anului 2022, identificarea de soluții alternative eficiente reprezintă o prioritate pentru fermieri.

Mancozeb

Începând cu data de 4.07.2021, au fost retrase certificatele de omologare a produselor de protecția plantelor care au în compoziția lor substanța activă mancozeb. Perioada de grație a expirat la începutul lunii ianuarie 2022, substanța fiind utilizată pentru a combate mana viței de vie, făinarea viței de vie, mana tomatelor, prazului, salatei, cartofului și mazărei.

Picoxistrobin

Picoxistrobin este un fungicid utilizat în cadrul culturilor de cereale pentru a combate rugina, făinarea și alte micoze care afectează productivitatea.

Clorotalonil

Clorotalonil este folosit în asociere cu picoxistrobin, în formule cu rol fungicid cu spectru larg de combatere, destinat cerealelor, în special culturilor de grâu și orz. Efectul de înverzire care se adaugă celui de combatere a rezistenței, în special în cazul speciilor de Septoria, l-au făcut un produs de elecție pentru fermieri.

Derogări și autorizații temporare

De pe lista substanțelor care au primit derogări pentru utilizare, am decis să ne oprim asupra neonicotinoidelor, acceptate pentru moment în tratamentul semințelor de porumb și folosite doar de către prestatori de servicii autorizați, care pot demonstra că dețin instalații profesionale și personal calificat pentru aceasta.

Alternative pentru fermieri

Chiar dacă substanțele menționate mai sus au fost retrase de pe piață, odată cu produsele comerciale care le conțin, fermierii au la îndemână alternative practice, cu care să își protejeze culturile și să asigure productivitatea așteptată, conform soiurilor alese.

Revysol®

Revysol® este un fungicid nou, aparținând grupei chimice a triazolilor, primul izopropanol-azol cu o selectivitate excelentă, un control foarte bun al bolilor și un profil toxicologic favorabil.

Revysol® este foarte eficient împotriva principalelor boli ce afectează culturile de păioase, reducând, totodată, riscurile provocate de vreme. El se utilizează în lupta împotriva septoriozei, contra căreia are un efect de 100 de ori mai puternic decât fungicidele convenționale, pe bază de triazoli.

Revysol® este considerat un instrument remarcabil, care permite, pe de o parte, reducerea complexității managementului activităților în fermă și, pe de altă parte, obținerea unor recolte mai mari, în mod sustenabil.

Caramba® 60 SL

Caramba® 60 SL este un fungicid pe bază de metconazol, recomandat fermierilor pentru acțiunea sistemică și efectul preventiv. Substanța activă este un triazol cu spectru larg de combatere și absorbție rapidă în plantă, utilizat în culturile de grâu, orz și rapiță și activ împotriva unor boli ca făinarea, ruginile, septorioza și fuzarioza.

În funcție de doză, el acționează și împotriva putregaiului negru, alb și cenușiu, alternariozei și chiar ca regulator de creștere pentru cultura de rapiță.

Flexity® Trio

Flexity® Trio este un pachet fungicid excelent în combaterea făinării și a complexului de boli foliare la grâu și orz. El îmbină 3 substanțe active, cu 3 moduri de acțiune diferite, datorită cărora culturile de cereale beneficiază de un start sănătos.

Pachetul îmbină 2 fungicide: Mizona® și Flexity®. Mizona® conține Xemium®, care este o moleculă inteligentă cu acțiune FAST: piraclostrobin. Caracterizată de o excelentă mobilitate în plantă și de un spectru foarte larg de combatere a bolilor, este cea mai eficientă soluție împotriva septoriozei.

Flexity® se bazează pe acțiunea metrafenonei, cea mai bună substanță activă pentru combaterea făinării, al cărei agent patogen este controlat în toate etapele sale de dezvoltare.

Priaxor® EC

Priaxor® EC este un alt tip de fungicid pentru cereale, care combină acțiunea fluxapiroxadului și pe cea a piraclostrobinului. El se adresează unui spectru larg de boli foliare, aducând beneficii semnificative privind managementul rezistenței.

Fluxapiroxadul este liposolubil și extraordinar de mobil în interiorul plantei, ceea ce îi permite să protejeze inclusiv frunzele tinere. Priaxor® EC protejează culturile împotriva septoriozei, ruginilor, helmintosporiozei grâului, făinării, infecției cu Rhynchosporium sau Ramularia.

Pe lângă protecția de lungă durată pe care o oferă, produsul asigură sănătatea și vitalitatea plantelor, crește absorbția azotului, mărește suprafața foliară pentru îmbunătățirea fotosintezei și oferă protecție împotriva arsurilor solare.

Retengo®

Retengo® e un fungicid bazat pe acțiunea piraclostrobinului, cu efect preventiv și parțial curativ împotriva agenților patogeni specifici. Se utilizează cu succes la floarea-soarelui, porumb și cereale.

Substanța activă se leagă de stratul ceros al frunzelor, unde rămâne activă timp de câteva săptămâni. În cazul culturilor de cereale, produsul e eficient împotriva pătării reticulare a frunzelor, ruginii brune și pentru combaterea ruginii galbene și a arsurii frunzelor de orz.

În plus, produsul îmbunătățește fotosinteza, promovează utilizarea accelerată a îngrășămintelor, încurajează activarea mecanismelor proactive de apărare, reduce stresul determinat în primele faze de secetă și permite o recuperare mai ușoară după eventualele episoade de grindină.

Link-uri utile

https://www.pan-europe.info/sites/pan-europe.info/files/Report_Banned%20pesticides%20in%20EU%20food_Final.pdf

https://www.anfdf.ro/central/omologare/informari/info.html

https://www.pan-europe.info/old/Archive/About%20pesticides/Banned%20and%20authorised.htm

https://www.agro.basf.ro/ro/produse/overview/fungicide/fungicide-cereale/

Conținut exclusiv pentru femierii înregistrați

Fă-ți cont pe site-ul BASF Agro și vei putea accesa conținutul premium, accesibil doar fermierilor înregistrați

Intră în secțiunea Premium

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

Xemium® - Formula Activă în Spațiu și Timp

Molecula lansată cu succes de BASF în 2017, Fluxapiroxad, devine începând cu anul 2022 Xemium® - molecula inteligentă cu acțiune FAST

Descoperă Xemium®

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Mergi sus