România, în top la producția de floarea soarelui și porumb. Cum arată cifrele pentru celelalte culturi

Vezi unde exportăm cea mai mare parte a cerealelor românești


România a fost pe primele locuri în Europa la producția de porumb în 2015. Nu doar atât, dar se pare că am fost și lider la suprafața cultivată cu porumb anul trecut, după cum se arată în datele provizorii publicate de Institutul Național de Statistică la sfârșitul lunii trecute.


Țara noastră a raportat și cea mai mare suprafață cultivată cu porumb din toată Uniunea Europeană în 2015, se arată în raportul INS. Anul trecut, am cultivat 2,52 milioane de hectare cu porumb, mai mult decât Franța (1,62 milioane ha) sau Ungaria (1,15 milioane hectare).


Nu la fel de bine am stat însă și la capitolul productivitate, unde România s-a clasat pe locul al doilea, după Franța. Deși a cultivat porumb pe o suprafață mai mare, țara noastră a obținut cu 4,68 milioane de tone mai puțin decât Franța.


Erbicide BASF pentru culturi fără buruieni


Tot pe primul loc ne-am clasat și la floarea soarelui . Fermierii români au cultivat în 2015 un milion de hectare de floarea soarelui, de pe care au recoltat la finalul sezonului 1,75 milioane de tone de semințe. Totuși, producția a scăzut cu aproape o cincime față de anul 2014, principala cauză fiind randamentul mai mic la hectar. Chiar și așa am depășit țări precum Franța, Bulgaria sau Ungaria.


Agricultorii români au ajuns pe locul 5 în UE la cultura de grâu, atât în ceea ce privește suprafața, cât și producția obținută. Anul trecut, în România s-au obținut 7,85 de milioane de tone de grâu, de pe o suprafață puțin peste două milioane de hectare. Producția a fost cu 7% mai mare față de 2014.


Per total, producția de grâu a Uniunii Europene este estimată că va scădea în 2016 cu 5%, conform ultimului buletin de monitorizare a resurselor agricole , emis de Comisia Europeană. Previziunile nu sunt mai bune nici pentru cultura de orz, pentru care se prognozează o scădere a producției de 3%. Cu toate acestea, Comisia Europeană așteaptă randamente mai mari decât mediile ultimilor ani, datorită iernii blânde și factorilor climatici favorabili.


Află fungicidul potrivit pentru culturile tale


Grâul românesc a fost exportat în principal în Egipt. În sezonul iulie-decembrie 2015, România a vândut către Egipt 687.000 de tone de grâu, mai puțin totuși față de aceeași perioadă a anului 2014, când peste un milion de tone de grâu au luat calea Egiptului.


Locul 5 a fost obținut de fermierii din România și la producția de cartofi, cu 2,77 milioane de tone. România a fost depășită în clasament de țări precum Germania, Franța, Polonia sau Marea Britanie, dar a obținut locul 3 la suprafața cultivată cu cartofi, aproape 190.000 de hectare.

Mergi sus