Romania nu va pierde fonduri europene pentru agricultură, afirmă un oficial european
10.06.2018
Țara noastră ar urma să primească peste 20 de miliarde de euro după 2020
În contextul mult-discutatei reduceri de buget a Politicii Agricole Comune, Mihail Dumitru, directorul adjunct al Directoratului General Agricultura din cadrul Comisiei Europene dă asigurări că țara noastră nu va pierde din plățile directe acordate din bugetul PAC de după anul 2020, conform agenției Agerpres. Astfel, Dumitru spune că propunerea Comisiei este una de compromis, în care deficitul este acoperit atât prin reduceri, cât și prin venituri suplimentare, în măsura în care statele membre vor vrea să contribuie mai mult.
Conform reprezentantului Comisiei Europene, Romania ar putea primi peste 20 de miliarde de euro din bugetul Politicii Agricole Comune post 2020. Pierderea existentă în ceea ce privește dezvoltarea rurală va fi acoperită de la bugetul de stat. În momentul de față, România se situează sub media UE la nivelul plăților pe hectar.
Totodată, în următorul exercițiu financiar al PAC, Cosmisia Europeană va înceta să mai verifice beneficiarii fondurilor europene, responsabilitatea revenind fiecărui stat membru în parte. Singurul rol al Comisie va fi un audit de sistem, iar eligibilitatea, modul de control respectiv sancțiunile vor fi stabilite de fiecare țară, a mai declarat Mihail Dumitru pentru Agerpres.
Ce plăți directe se vor mai face după 2020
Oficialul a dezvăluit și faptul că actualele scheme de subvenții APIA nu se vor modifica foarte mult după PAC 2020: ”Avem sprijinul de bază pentru VENIT, la care se adaugă un sprijin distributiv complementar pentru tinerii fermieri. De asemenea, se vor păstra Sprijinul Cuplat pentru anumite state membre care au probleme deosebite privind Politica Agricolă Comună. Însă toate plățile directe vor fi supuse unor condiționalități. De exemplu, partea de eco-condiționalitate și cea de înverzire din actuala PAC au fost puse la un loc într-un nou sistem de condiționalități întărite. De asemenea, continuă sprijinul de bază e hectar. Și Sprijinul Cuplat va continua pentru sectoarele aflate în dificultate”, a mai spus Dumitru.
Noua Politică Agricolă Comună are drept elemente principale: simplificarea și modernizarea PAC, o reechilibrare a responsabilităților între statele membre și Comisie, acordarea sprijinului conform performanțelor, respectiv o distribuire mai echitabilă a plăților directe.