Seceta a făcut ravagii. Peste 300.000 de hectare sunt afectate

Meteorologii spun însă că urmează ploi în majoritatea regiunilor țării

Ministerul Agriculturii a prezentat recent datele dezastrului produs de secetă în România. Peste 300.000 de hectare sunt calamitate, a declarat marți ministrul agriculturii. Din păcate, acestea nu sunt cifrele finale, iar suprafața afectată de lipsa apei ar putea fi chiar mai mare. Cele mai afectate zone sunt cele din nordul Moldovei, respectiv sudul României.

”Cel mai afectat este porumbul, dar și floarea soarelui”, spune șeful MADR. Deocamdată, autoritățile nu pot estima cât vor costa despăgubirile care vor fi acordate fermierilor afectați de secetă. ”Anul trecut au fost 4-500 de milioane de lei. În final am ajuns la 300 de milioane de lei. S-a plătit aproape jumătate din suma respectivă, pentru că sunt cerute anumite condiții. Îmi e greu să estimez ce încărcătură bugetară vor presupune despăgubirile de anul acesta pentru secetă”, a declarat ministrul Irimescu.

Un ajutor pentru fermieri ar putea veni din partea Fondului Mutual pentru agricultură. Deocamdată, fondul care ar trebui să constituie un sprijin pentru fermieri în cazul în care culturile lor agricole sunt afectate de calamități este în stadiul de proiect de lege. ”Sigur, în ceea ce privește Fondul Mutual era foarte bine să îl avem. Există proiectul de lege și sperăm ca până la finalul acestui an măcar să asigurăm condițiile”, a mai spus ministrul agriculturii.

Se anunță ploi în majoritatea zonelor

Meteorologii au vești amestecate pentru fermierii. Vremea se va încălzi în următoarele zile, după care, spre data de 15 august, urmează să se producă o răcire accentuată. Temperaturile se vor apropia astfel de valorile normale pentru această perioadă, în majoritatea zonelor țării, cu valori mai scăzute în depresiunile din zona de est a Transilvaniei.

Vestea bună este că tot spre finalul intervalului 9-15 august urmează și ploi. Din păcate, vor avea caracter de aversă în majoritatea zonelor țării, cu aspect de vijelii și însoțite de descărcări electrice izolat. Ploile torențiale vor mai aduce în puțină apă, atât de necesară pentru solul afectat de secetă, mai ales în intervalul 11-12 august. În săptămâna 15-21 august, acestea vor fi mai slabe cantitativ, de scurtă durată și numai pe suprafețe restrânse.

La momentul de față, conținutul de apă din stratul 0-20 cm de sol are valori mici și foarte mici, spre seceta extremă în aproape toată Moldova, Muntenia, Oltenia, Crișana, Dobrogea, vestul Maramureșului, estul și centrul Transilvaniei. Mai bine stau regiuni precum Banat, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei sau estul Maramureșului, unde rezerva de apă se încadrează în limite satisfăcătoare.

Cum afectează seceta culturile

Starea de vegetație a culturilor agricole are de suferit în acest condiții. Pentru cultura de porumb se pot semnala știuleți mai mici, capitulele pot fi și ele reduse la floarea soarelui, iar semințele seci, fructele vor avea de suferit din cauza acumulării forțate a zahărului și se pot desprinde prematur. Și culturile de cartof ar putea avea de suferit, din cauza uscării premature a vrejilor.

Mergi sus