Secretul prin care poți să ai o recoltă de porumb fără concurență

Asigură-te că vei da un start bun culturii tale! Ce trebuie să știi despre erbicidare și combaterea buruienilor

Concurența poate fi sănătoasă! Mai puțin atunci când e vorba de culturi și buruieni. Pentru că primele nu câștigă aproape niciodată fără ajutor din partea ta. Porumbul e una dintre culturile care necesită atenție specială în lupta cu buruienile.

În 2015, producţia de porumb a României a fost diminuată considerabil, principalele cauze fiind seceta și lipsa sistemelor de irigații. Dincolo de factorii climatici, alte probleme cu care fermierii se confruntă la cultura de cereale sunt buruienile şi atunci combaterea lor eficientă este vitală.

Ce se poate întâmpla dacă nu ai grijă să elimini buruienile la timp? Te poți trezi cu pagube și o pierdere de recoltă chiar și de 70% în cazul unei culturi de porumb. Porumbul are o creștere mai lentă în prima lună și un număr mai scăzut de plante pe suprafața cultivată, de aceea e mai sensibil la buruieni precum mohorul, iarba bărboasă, pirul sau pălămida. În situații mai grave, un fermier se poate trezi chiar și cu o recoltă compromisă în întregime.

Buruienile concurează cu plantele de porumb pentru resursele de apă și substanțe nutritive. E logic atunci că orice fermier va încerca să limiteze factorii de stres precum concurența buruienilor chiar din faza de preemergență pentru a asigura o răsărire cât mai bună a culturii, fără a fi afectată de buruieni.

Avantajele erbicidării înainte de răsărirea buruienilor

O soluţie eficientă pentru combaterea buruienilor în preemergenţă la cultura de porumb este erbicidul FRONTIER® FORTE , de la BASF, care conţine 720 g/l dimetenamid-P.

Erbicidarea preemergentă permite:

  • Limitarea pierderii de substanțe nutritive și apă consumate de buruieni
  • Eliminarea concurenței buruienilor pentru o bună dezvoltare a culturii
  • Posibilitatea ca recolta să atingă potențialul maxim permis de tipul de hibrizi folosiţi
  • Efect rezidual al erbicidării, capabil să combată și un al doilea val de buruieni
  • Combaterea unui număr mare de specii de buruieni anuale monocotiledonate și a unor importante buruieni dicotiledonate

Erbicidul FRONTIER® FORTE poate fi folosit pentru combaterea buruienilor în preemergenţă la culturile de porumb, floarea soarelui, soia, cartof și sfeclă de zahăr. Este un erbicid de sol ce poate fi aplicat atât înaintea semănării, cât și după (preemergent). Nu îl folosiți însă pe terenurile cu arături de primăvară. Cel mai bine e ca solul să fie bine mărunțit și nivelat înainte, pentru o repartizare cât mai uniformă a erbicidului.

Dacă primăvara este secetoasă, fermierii pot aplica erbicid FRONTIER® FORTE pe solurile fără umiditate suficientă, înainte de semănat, prin încorporare. În anii ploioși e bine să fie aplicat preemergent, la 1-3 zile după semănat.

Doza de aplicare este cuprinsă între 0,8-1,4 l/ha FRONTIER® FORTE în funcție de conținutul de humus din sol.

Cum acționează erbicidul FRONTIER® FORTE

Unul din cele mai bune produse de la BASF, FRONTIER® FORTE are o acțiune sistemică. Substanța activă, dimetenamid-P, e absorbită de buruieni prin coleoptil şi hipocotil, iar efectul maxim se atinge într-un termen de 7 - 10 zile de la aplicare. Erbicidul FRONTIER® FORTE poate fi solubilizat în stratul superficial de sol prin intermediul precipitaţiilor sau al apei de irigare.

Erbicidul FRONTIER® FORTE are eficacitate foarte bună împotriva principalelor buruieni monocotiledonate anuale (ex: Setaria spp. - mohor, Echinochloa crus – galli - iarbă bărboasă, Digitaria spp - meişor ) şi a celor mai importante buruieni dicotiledonate (ex: Amaranthus spp. - ştir , Matricaria - muşeţel, Capsella bursa pastoris – traista ciobanului şi parţial Chenopodium album – lobodă porcească).

Efectul erbicidului BASF e amplificat de solubilitatea ridicată: are nevoie de mai puţină umiditate pentru activare. Aplicată conform normelor recomandate, soluția de erbicid FRONTIER® FORTE se dispersează foarte bine în sol și este mai eficientă comparativ cu alte produse, în condiții similare de umiditate scăzută. În plus, perioada de aplicare e flexibilă și permite o folosire pentru toate sistemele de lucrări ale solului.

Produsul este descompus în sol în proporţie de 90 % după două luni de la aplicare, în funcţie de tipul, umiditatea și temperatura solului. Principalele avantaje pe care le prezintă erbicidul FRONTIER® FORTE sunt:

  • Eficacitate foarte bună a acestui tip de erbicid împotriva principalelor buruieni monocotiledonate anuale şi a unor importante buruieni dicotiledonate.
  • Efect îmbunătăţit de solubilitate ridicată.
  • Miscibilitate şi dispersie foarte bună în sol.
  • Datorită efectului residual, erbicidul combate şi valul doi de buruieni .
  • Selectivitate foarte bună pentru cultura de porumb.

O restricție de care trebuie să se țină cont e să nu mai intri cu alte utilaje pe teren imediat după aplicare, pentru a nu distruge stratul protector pelicular de erbicid. Dacă ai aplicat erbicidul FRONTIER® FORTE și mai există buruieni greu de eliminat, poți continua tratarea parcelelor în postemergenţă cu erbicidul CAMBIO® (pentru buruienile dicotile) sau cu erbicidul KELVIN® TOP (pentru costrei). Apelează acum reprezentantul BASF din zona ta pentru cele mai bune soluții de erbicidare la porumb.

Mergi sus