Ce se întâmplă cu subvențiile fermierilor după ce noua lege APIA a intrat în vigoare

Se apropie termenul legal până la care pot fi plătite subvențiile pentru fermierii români

Noua lege a subvențiilor APIA a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial. Legea modifică Ordonanța Subvențiilor și prevede o serie de avantaje pentru fermierii români. Astfel, fermierii nu vor mai putea fi sancționați cu excluderea de la plata subvențiilor pentru motive care nu țin de ei.

Concret, fermierilor români nu le se va putea retrage plata subvențiilor și nici nu li se vor da sancțiuni administrative în baza prevederilor privind plățile necuvenite și sancțiunile administrative ca urmare a identificării de diferențe de amplasament sau de mărime a parcelelor agricole din declarațiile din cererile de ajutor sau de plată sau în legătură cu cereri de ajutor sau de plată pentru ani anteriori, rezultate în urma înregistrării sistematice sau sporadice a imobilelor potrivit dispozițiilor din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată.

Totodată, suspendarea nejustificată a plăților către fermierii care au aplicat pentru schemele de plăți direct sau schema ajutorului național tranzitoriu este contravenție, dacă motivele sunt neimputabile fermierilor. Sumele respective vor fi imputate inspectorilor APIA care au efectuat controlul respectiv.

De asemenea, agricultorii care vor face obiectul controalelor APIA vor primi notificări cu cel puțin 14 zile înainte, iar în cadrul măsurilor de sprijin pentru animale, cu cel puțin 48 de ore înainte, pentru a-și putea pregăti documentele necesare.

Data istorică a fost eliminată din criteriile de plată a subvenției pentru crescătorii de bovine

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a intrat în ultima săptămână în care mai poate plăti subvențiile fermierilor, fără penalități. Termenul legal de plată pentru subvențiile aferente anului 2017 este 30 iunie.

O veste importantă pentru crescătorii de vaci de lapte și carne este eliminarea datei istorice din criteriile de plată a subvențiilor. Modificarea va fi pusă în aplicare însă abia din campania 2019. Aceasta înseamnă că fermierii care nu mai dețin bovinele înregistrate la 31 ianuarie 2013 nu vor mai putea încasa Ajutorul Național Tranzitoriu pentru acestea. Banii se vor putea încasa doar pentru efectivele de animale existente în registrul național al exploatațiilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în cazul schemei de plată pentru bovinele de carne. Pentru vacile de lapte, banii se acordă conform cantităților de lapte livrate în anul anterior anului de cerere, în timp ce pentru ovine sau caprine, ANT-ul se acordă doar pentru efectivele care au cel puțin vârsta de 1 an, împlinită la data de 31 martie a anului de cerere.

Culturi similare

Mergi sus