Subvențiile ar putea scădea cu o treime dacă fermierii nu vor respecta condițiile pentru noile eco-scheme

Eco-schemele ar putea intra în vigoare în 2023

Noua Politică Agricolă Comună cuprinde un concept diferit pentru fermieri: eco-schemele. Fermierii care nu vor respecta condițiile de aderare pentru eco-scheme ar putea primi subvenții mai mici cu 30%.

”Dacă fermierul nu face nimic în plus față de ce face acum, subvențiile scad exact cu valoarea care va fi destinată eco-schemelor. Din propunerea Parlamentului European, este vorba de 30%. Cu 30% ar scădea plățile directe dacă fermierii decid să nu facă chiar nimic, dar eu sper să nu fie cazul. Practic, România va putea, împreună cu organizațiile de fermieri, cu ONG-uri și alții interesați de mediu, să definească care ar fi acele măsuri adaptate la diferite regiuni”, a precizat Dacian Cioloș, președintele Grupului Politic Renew Europe și fost comisar european.

Fermierii care vor dori să încaseze integral subvențiile pe hectar vor trebui să respecte noile scheme. Astfel, eco-schemele vor avea o pondere de 30% din valoarea plăților directe la hectar, sumă care va fi acordată doar agricultorilor care implementează practici agricole și măsuri benefice pentru mediu, respectiv măsuri prevăzute în noile scheme. Tipul măsurilor va fi decis de fiecare stat în parte, însă fermierii vor avea un cuvânt greu de spus în această privință.

Cel mai probabil, statele membre vor defini o listă de măsuri dintre care agricultorii vor alege pe cele le pot aplica cel mai bine. În Parlamentul European s-au definit deja o serie de obiective pentru aceste eco-scheme: combaterea schimbărilor climatice, reducerea emisiilor, protecția calității apei, reducerea eroziunii solului, protejarea biodiversității, protejarea polenizatorilor, promovarea folosirii sustenabile a pesticidelor, îmbunătățirea bunăstării animalelor, reducerea inputurilor și gestiunea sustenabilă a resurselor naturale prin agricultură de precizie. Noile eco-scheme vor deveni obligatorii cel mai probabil din 2023, a mai anunțat Cioloș.

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Mergi sus