Alin Mîrzac: ”Clearfield® Plus a avut performanțe superioare față de alte sisteme de producție”

Testimonial: Vezi de ce a ales fermierul din Giurgiu sistemul Clearfield® Plus și cât de mulțumit a fost recolta de floarea-soarelui

Domnul Alin Mîrzac cultivă de cinci ani floarea-soarelui la ferma Azochim Cereale, din județul Giurgiu. Are deja experiență vastă în tot ceea ce presupune această cultură și a testat mai multe sisteme până când a ales să rămână la varianta Clearfield® Plus, pe care o consideră optimă pentru nevoile fermei sale. Anul acesta a cultivat 350 de hectare de floarea soarelui, dintre care 120 de hectare în sistemul Clearfield® Plus.

Domnule Mîrzac, de cât timp cultivați floarea-soarelui?

Sunt de 5 ani la ferma Azochim, aici în Giurgiu. În tot acest timp, s-a cultivat mereu floarea-soarelui. Prima dată, când am venit aici, foloseam un alt sistem de producție, în acel moment. Însă cred că în urmă cu trei ani, dacă nu mă înșel, am trecut la sistemul Clearfield®, iar acum folosim Clearfield® Plus, de când a apărut.

Ce anume v-a determinat să cultivați floarea-soarelui Clearfield® Plus?

Întâi, când foloseam sistemul Clearfield®, eram mulțumit pentru că dădeam o singură dată și nu mai aveam treabă cu buruienile. Era o combatere foarte bună. Însă a fost un alt factor care m-a făcut să trec la sistemul Clearfield® Plus, toleranța excelentă la erbicid și faptul că acel efect de îngălbenire dispare aproape complet.

Ce buruieni vă făceau probleme?

Cele mai mari probleme le aveam cu pălămida și costreiul. Orobanche nu, deoarece nu e la noi în zonă. Dar acum nu mai avem deloc probleme, avem solele foarte curate. Vedeți, noi am mers aproape în fiecare an pe sistemul Clearfield®, iar asta ne-a scăpat de buruieni. Dar am fost nemulțumit de efectul de îngălbenire după aplicarea erbicidului. De aceea, am folosit anul acesta, pentru prima dată, sistemul Clearfield® Plus, pe 120 de hectare, mai exact, hibridul SY Neostar CLP.

La Clearfield® Plus ați observat vreun efect de îngălbenire?

La Clearfield® Plus nu am văzut deloc acest efect. Practic, nici nu zici că ai trecut cu erbicid. Floarea-soarelui nu s-a îngălbenit, a rămas verde. Și am mai observat că erbicidul Pulsar® Plus aderă mult mai bine la plante față de alte erbicide, cum ar fi genericele. Bine, logic așa ar și trebui să fie, să aibă eficiență mai mare, ținând cont că are o formulare mai bună.

Ce doză ați folosit?

De fiecare dată am mers pe doza maximă recomandată, ca să fim siguri de o combatere eficientă și sigură. Primele efecte au început să se vadă deja la doar 2-3 zile după erbicidarea cu Pulsar® Plus. Tocmai de aceea nici nu iau în seamă genericele. Nu folosesc erbicide generice la floarea-soarelui deoarece vreau să am încredere în produs. La erbicidele generice dai cu teamă. Când vine vorba de Pulsar® Plus aplici cu încredere.

Ce producție ați obținut?

Am recoltat 3,5 tone la hectar anul acesta. Per total, sistemul Clearfield® Plus a avut performanțe net superioare față de alte sisteme, mai ales și dacă ținem cont de momentul aplicării. Până la urmă, pot spune că nici nu prea contează gradul de îmburuienare, deoarece Pulsar® Plus rade tot.

Am ajuns și la capitolul costuri. Cum apreciați Clearfield® Plus din acest punct de vedere?

E simplu. Deși costul inițial pare puțin mai mare decât la alte sisteme, dacă stai să elimini costurile unei treceri suplimentare, ieși mult mai bine. Asta pentru că, la alte sisteme, ești nevoit să intri cu un alt erbicid graminicid după aceea. Plus combaterea mult mai eficientă. De aici rezultă și producția mult mai mare. Erbicidul Pulsar® Plus am văzut că elimină toate buruienile, și pe cele care ne pun probleme și pe cele mai greu de combătut. Și, mai mult, să punem la socoteală și faptul că am avut mașinile libere să fac alte tratamente.

Ce gânduri aveți pentru următorul sezon?

La anul o să mărim suprafața. Suntem nevoiți să întoarcem și rapița, din cauza secetei. Dar vom cultiva tot floarea-soarelui Clearfield® Plus, mai ales că e și acea promoție, iar fungicidul Pictor® e un produs foarte bun, pe care noi oricum îl folosim. Deci e binevenit să tratezi gratis o parte din suprafață.

Aveți vreun sfat pentru fermierii care ar dori să încerce sistemul Clearfield® Plus la floarea-soarelui?

Da, să încerce cu încredere. Chiar dacă îl încearcă pe doar 10-20 de hectare, unde au cea mai mare îmburuienare, vor vedea clar diferența. Pe mine fix această diferență m-a convins, dovadă fiind faptul că la anul vom merge doar pe floarea-soarelui Clearfield® Plus.

Culturi similare

Pulsar® Plus și Pictor: un duo răsărit pentru recoltele tale!

Cumpără 50 de litri de erbicid Pulsar® Plus și vei primi gratuit 2 litri de fungicid Pictor®, pentru o eficacitate maximă în combaterea bolilor. Practic, lanurile tale de floarea-soarelui Clearfield® Plus se vor bucura de producții spectaculoase!

Află mai multe

Avantajele față de alte sisteme de producție

Care sunt punctele forte ale sistemului Clearfield® Plus

Citește mai mult

Erbicidul Pulsar® Plus

Vezi specificațiile erbicidului special pentru floarea-soarelui Clearfield® Plus

Mai multe detalii
Mergi sus