Ioan Becheru: Sistemul Clearfield® Plus este foarte bun ca profitabilitate

Testimonial: Ce spune managerul Avosem despre experiența cultivării de floarea soarelui Clearfield® Plus și economicitatea sistemului

Domnul Ion Becheru este unul dintre fermierii cu experiență. Managerul fermei Avosem, din Teleorman, are mulți ani de activitate și a văzut multe. Iar buruienile sunt una dintre problemele pe care trebuie să le rezolve an de an, pentru ca recoltele sale să fie performante și profitabile. Povestea culturii de floarea-soarelui Clearfield® Plus a început pentru domnul Becheru în 2017. Iată ce spune despre noul sistem de producție.

Domnule Becheru, cum ați aflat de sistemul Clearfield® Plus pentru floarea soarelui?

Anul trecut am însămânțat rapiță, dar am fost nevoiți să o întoarcem și să punem floarea soarelui în locul ei. Atunci am și ales pentru prima dată sistemul Clearfield® Plus, aflând de el de la reprezentanții BASF. Am fost ajutat cu recomandări, atât în privința hibridului de floarea-soarelui, cât și a erbicidului Pulsar® Plus. De atunci cultiv floarea-soarelui în sistem Clearfield® Plus.

Cum vi s-au părut performanțele Clearfield® Plus?

Cum spuneam, după cultura de rapiță, care a fost calamitată, am cultivat floarea-soarelui. Am folosit hibridul ES Janis CLP, l-am cultivat pe o suprafață de 50 de hectare. Însămânțarea a avut loc în jurul datei de 15 aprilie. Din păcate, am pierdut apa din pregătirea terenului și am avut neșansa unei răsăriri neuniforme. Jumătate a răsărit, unde mai exista umezeala în sol, iar cealaltă jumătate a răsărit la prima ploaie, care a venit cam după două săptămâni.

Ulterior, am erbicidat cultura de floarea soarelui cu erbicidul Pulsar® Plus. Am prins în faza medie și am avut eficiență maximă. Apoi, până la recoltare, s-a uniformizat și lanul. Terenul a fost foarte curat, eficiența erbicidului a fost maximă. Am făcut o producție de 3.330 kg de semințe de floarea soarelui pe hectar. A fost o producție bună, având în vedere că eu nu mai cultivasem floarea soarelui de vreo 10 ani, mergând în rotație doar cu rapița. Doar că, de data asta am fost obligat și nu am greșit în alegerea mea.

A fost profitabil sistemul Clearfield® Plus?

Da, Clearfield® Plus este foarte bun ca profitabilitate. În condițiile în care faci producție peste 3 tone de floarea-soarelui la hectar, poți spune că este un sistem foarte eficient. Mai ales că e vorba de o singură lucrare, o singură trecere. Nemaifiind nevoie de mai multe treceri, de exemplu cu graminicide, stai liniștit pentru că erbicidul Pulsar® Plus rade tot. De aici rezultă și economicitatea sistemului.

Eu știu că totul e condiționat de producție. Ca să ai profit la floarea-soarelui trebuie să obții peste 2,5 tone la hectar. Dar când adaugi și economia la consumul de motorină, timpul câștigat, reducerea tasării solului și faptul că nu mai trebuie să dai banii pe graminicide, atunci poți spune că sistemul Clearfield® Plus este foarte eficient. Pentru că, adunate, toate aceste lucruri dau rentabilitate și eficiență sporită.

La momentul erbicidării existau buruieni care v-ar fi putut pune probleme?

Bineînțeles. De regulă, buruienile cu probleme pe care le-am avut erau Convolvulus, toate speciile de mohor, știr, lobodă. Bine, infestarea cu ultimele două buruieni a fost slabă. Însă Echinochloa, Setaria și Convolvulus predominau ca buruieni.

Povestiți-ne cum au decurs lucrurile după erbicidarea cu Pulsar® Plus. Ce ați observat?

Am urmărit cu atenție cultura. Oricum, infestarea a fost medie cu speciile acelea de buruieni. Am văzut în timpul erbicidării că plantele și buruienile erau foarte bine umectate după trecerea instalației. Am observat că buruienile au început să se usuce cam în două săptămâni, iar la o lună de zile, când deja cultura se înălțase și înfrunzise, pământul era negru. Totul era uscat, nu exista nici urmă de buruiană.

Ulterior, la recoltare, nu a mai fost necesară decât o trecere cu discul, deoarece am însămânțat grâu după floarea soarelui. Am făcut o trecere cu un disc independent și semănătoarea. Bineînțeles, am folosit combina cu tocător.

Veți mai folosi sistemul Clearfield® Plus și pe viitor?

Da. Din nefericire, după rapița semănată în această toamnă, la începutul lui septembrie, am avut secetă, iar cultura trebuie întoarsă. Cred că voi reînsămânța 100 de hectare cu floarea soarelui Clearfield® Plus. Aș merge tot cu acest hibrid. Mie mi-a plăcut mult și voi folosi aceeași formulă ca anul trecut, hibrid Janis CLP și erbicid Pulsar® Plus.

Am căpătat deja experiență. Au apărut noutăți, noi nici nu prea am mers pe prășitoare. Am avut rapiță pe 33-40% din suprafață. Chiar dacă am forțat puțin rotația, adică la trei ani, mai sunt și astfel de ani în care nu ai ce face. Acum, așteptăm să vedem la primăvară cât de curat este terenul, dar am mare încredere.

Aveți vreun sfat pentru colegii fermieri?

Desigur. Din experiența mea, pot spune că acest sistem reprezintă viitorul agriculturii. Din punct de vedere al eficienței maxime la tratament și profitabilitate. Doar pentru asta muncim, nu? Deci da, recomand sistemul Clearfield® Plus la floarea-soarelui, să îl folosească cu mare încredere.

Culturi similare

Pulsar® Plus și Pictor: un duo răsărit pentru recoltele tale!

Cumpără 50 de litri de erbicid Pulsar® Plus și vei primi gratuit 2 litri de fungicid Pictor®, pentru o eficacitate maximă în combaterea bolilor. Practic, lanurile tale de floarea-soarelui Clearfield® Plus se vor bucura de producții spectaculoase!

Află mai multe

Avantajele față de alte sisteme de producție

Care sunt punctele forte ale sistemului Clearfield® Plus

Citește mai mult

Erbicidul Pulsar® Plus

Vezi specificațiile erbicidului special pentru floarea-soarelui Clearfield® Plus

Mai multe detalii
Mergi sus