BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

”Sfatul meu pentru fermieri este să încerce Cleranda® și se vor convinge. Vor uita de multe buruieni care le făceau probleme în cultura de rapiță”

CRISTIAN APETRI, SC Tehnoind Ghigoiești, Ștefan cel Mare, Neamț. 50 ha rapiță Clearfield®. Producție medie 4.000 kg/ha

Domnule Apetri, ce suprafață de rapiță ați cultivat în toamnă?


Din 2.200 ha, am rapiță în jur de 150-250 de hectare, cam acolo variază de la an la an. Clearfield® am avut 50 de hectare anul acesta. La anul s-ar putea să fie chiar toată suprafața. Am ales sistemul Clearfield® tocmai pentru controlul buruienilor. Avem probleme cu marea majoritate în zona noastră. Nu am terminat încă recoltarea, dar estimările sunt de peste patru tone la hectar, plus sau minus 100-200 kg.


De obicei, după Clearfield® și Cleranda® nu mai am probleme cu buruienile în toamnă, poate puțin cu samulastrele, dar și acolo aplicăm tot produse de la BASF. Și acum, cu noua apariție a lui Cleravo®, sistemul Clearfield® devine foarte interesant pentru noi.


Ce v-a convins să folosiți Cleranda®?


M-au convins atât distribuitorii, ceilalți fermieri care l-au folosit, cât și faptul că am văzut sistemul Clearfield® la lucru și am văzut cum sunt combătute buruienile. Am început cu 1-2 hectare, apoi 18 hectare, acum 50, iar la toamnă suprafața tratată cu Cleranda® va fi mult mai mare, dacă nu chiar toată.


Ce părere v-a lăsat erbicidul Cleranda®?


Am o părere foarte bună, Cleranda® și-a făcut treaba. Își face treaba chiar dacă vremea e mai secetoasă sau mai ploioasă, așa cum s-a întâmplat acum doi ani. Cleranda® nu afectează rapița, are flexibilitate în aplicare destul de mare și bineînțeles, contează și prețul. Până la urmă, tot cocktailul pe care îl făceam în toamnă și pentru buruienile monocotile și pentru dicotile avea un preț sensibil mai mare decât prețul erbicidului Cleranda®.


Ce i-ați sfătui pe fermieri, legat de Cleranda®?


Ca la orice produs, chiar dacă nu mai e atât de nou pe piață, Cleranda® e destul de greu să pătrundă pe piață. Dar sfatul meu pentru fermieri este să îl încerce și se vor convinge. Experiența proprie e cea mai importantă în alegerea unui produs. Prezentările sunt frumoase, dar în momentul în care vor testa pe suprafețe în primul an își vor da seama că merge și vor uita de multe buruieni care le făceau probleme în culturi. La fel s-a întâmplat și cu Caramba® Turbo, uiți de multe boli la rapiță.


Oricum, să testeze Cleranda® și se vor convinge singuri. Și eu am fost reticent la început. Era un produs nou, necunoscut. Când vine cineva și îmi spune ”Ia un produs și dă cu el” e cam dificil să treci la ceva nou când deja foloseai un produs care te satisface. Dar la mine a meritat schimbarea.

Mergi sus