BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

”Tehnologia Clearfield® e net superioară. În toamnă am aplicat Cleranda® pe o solă și după o vreme am strâns colegii să vadă și ei. Diferența era foarte clară între sola tratată cu Cleranda® și celelalte”

MIHAI DOBOȘ, SC COMFERT AGRICULTURA, Bacău. 600 ha rapiță Clearfield®. Producție medie 4.500 kg/ha

În 2015 am cultivat 1.650 de hectare de rapiță, dintre care aproximativ 600 de hectare sunt cu rapiță Clearfield®, restul convențională. La rapița Clearfield®, mediile de producție după recoltare se situează între 4,3 și 4,5 tone, cu vârfuri spre 5 tone la hectar. La cea convențională, producția medie este între 3,3 – 3,5 tone/ha.

Ce buruieni vă pun cele mai multe probleme?

În zona noastră, buruienile care ne dau cele mai mari bătăi de cap sunt pălămida, turița sau volbura. De aceea am și folosit rapița Clearfield®. E prima dată când am cultivat-o. Sincer, am ales-o și din discuțiile cu reprezentantul BASF, care ne-a povestit despre tehnologia Clearfield® și rezultatele obținute în alte zone, dar și pentru că de aproape un an și jumătate avem un coleg nou, dl. inginer Știrbu Dumitru, care a mai cultivat rapiță Clearfield® și din experiența dumnealui ne-a sfătuit să o cultivăm și aici.

Și ce impresie v-a lăsat Cleranda®?

Dacă luăm strict anul agricol 2015-2016, tehnologia Clearfield® e net superioară ca rezultat pentru noi, in comparație cu cea convențională. În toamnă am avut o experiență cu Cleranda®, fără să ne propunem să facem vreun eveniment. În condițiile climaterice din toamnă, am avut o situație în care am aplicat Cleranda® pe o fracție dintr-o solă. După o vreme, efectiv am strâns toți colegii și câțiva fermieri să vadă. Tocmai pentru că se vedea foarte, foarte clar diferența între zona în care s-a aplicat Cleranda® și cea în care nu s-a erbicidat cu Cleranda®, lucru pe care nu l-am văzut la erbicidele convenționale.

Încă o dată, spun că impresiile noastre sunt pozitive legate de Cleranda® și tehnologia Clearfield®, în general. Beneficiile sunt clare. Pornind de la rezultatele pe care le-am obținut, nu putem să ne așteptăm la altceva decât la rezultate superioare în materie de producție obținută.

Ce rol a avut erbicidul Cleranda® în obținerea acestei producții?

Categoric a avut aportul ei, pentru că, pe lângă cantitatea recoltată, imaginea lanului de rapiță ne-a convins. Solurile cu rapiță convențională au fost relativ curate, dar acolo am fost nevoiți să intervenim și cu un erbicid total. La solele cu rapiță Clearfield® a fost contrastant. La recoltare, culturile Clearfield® au fost foarte curate în comparație cu rapița convențională.

În baza concluziilor, am discutat și cu administratorul fermei, dl. Cătălin Grigoriu și vrem să schimbăm raportul între rapița Clearfield® și cea convențională. Dacă anul trecut am cultivat cam 35-40% rapiță Clearfield®, la anul vrem să creștem suprafața la 60-70% rapiță Clearfield®. Ar trebui să analizăm și rezultatele următorilor ani, să vedem dacă trecem la 100% Clearfield®.

La noi, în anii mai secetoși, sunt probleme cu loboda. Trebuie să vedem și acțiunea Cleranda® în combaterea lobodei. Strict pe anul în curs, având în vedere faptul că avem o diferență de producție de cel puțin o tonă în plus, categoric erbicidul Cleranda® își merită banii!

Există și fermieri care au dubii referitoare la Cleranda®. Ce le-ați spune?

Singurul sfat pentru ei este să încerce Cleranda®. Să cultive o suprafață pe care o consideră suficientă încât să își formeze o opinie pertinentă și să trag concluziile. Pentru noi, concluziile pe care le-am tras sunt clare.

Mergi sus