BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

”Folosesc doar hibrizi Clearfield®, erbicidați cu Cleranda®. Nici nu mă mai complic cu hibrizi convenționali. Eu m-am convins de eficacitatea Cleranda® chiar de când am început să-l folosesc”

Am avut acum 214 hectare cu rapiță, dintre care 198 de hectare au fost Clearfield®. Am dat cu erbicid Cleranda® pe toate cele 198 de hectare. Folosesc Cleranda® de când a apărut, de 3-4 ani, nu mai rețin exact în ce an l-am folosit prima dată.

Ce producție ați obținut anul acesta?

Anul acesta, producția medie a fost cam 4.600 kg/ha. Cel mai mult am obținut 6.000 și ceva de kilograme la hectar, pe unele sole. Chiar și peste șase tone. Anul acesta cred că am bătut recordul, cred că e maxim. Cred că și Cleranda® a ajutat, dar nu numai el. Asta e obiectivul pentru Cleranda®, până la urmă, să păstrăm terenurile neinfestate de buruieni. Poate Cleranda® nu influențează pe moment atât de mult producția, depinde bineînțeles de gradul de infestare, dar în timp reușești să controlezi buruienile. Altfel, este problematic.

Ce buruieni vă pun cele mai multe probleme?

Păi cele care se perpetuează în cultura de rapiță, respectiv mușețelul, Avena fatua, Bromus spp., Veronica. Poate acestea nu afectează neapărat foarte mult cultura pe parcursul unui an, dar după câțiva ani de zile terenul se infestează foarte tare.

Din câte am văzut, pot spune că erbicidul Cleranda® se comportă aproape ca un erbicid total. Adică prinde aproape toate buruienile din spectru, terenul rămâne curat. Buruienile au început să se ofilească destul de repede, dar depinde de temperaturi, de starea de vegetație, de ploi. Oricum, acționează suficient de repede ca să nu fie nicio problemă cu cultura în anul respectiv, să nu afecteze starea de vegetație a rapiței. Are un efect rapid. Per total, Cleranda® un erbicid foarte bun, pe care îl folosesc de 3 ani pe toata suprafața de rapiță Clearfield®.

La toamnă veți mări suprafața?

Da. Și anul trecut, am mai pus 16 ha Clearfield®, că am avut niște sămânță rămasă de anul precedent. Ca principiu folosesc doar hibrizi de rapiță Clearfield®, tratată cu Cleranda®, nu mă mai complic cu hibrizi convenționali.

Aș avea și un sfat pentru fermieri. Dacă sunt nehotărâți, să testeze Cleranda® pe o anumită suprafață si se vor convinge. Fiecare trebuie să țină cont de stilul de lucru și să adapteze tehnologia. Cel mai bine e să testeze, să aibă martor și atunci o să vadă. Eu m-am convins de erbicidul Cleranda® de când am început să îl folosesc, i-am văzut eficacitatea. Din moment ce obțin o producție mare, Cleranda® își merită banii.

Mergi sus