BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

”În toamnă o să extindem suprafața tratată cu Cleranda®, pentru că am făcut o greșeală nefolosind sistemul Clearfield® până acum. Dacă ai sole noi, unde nu cunoști rezerva de buruieni, automat e recomandat să mergi cu Cleranda®

VIOREL ILAS, SC COMIS SRL, Solont, jud. Bacău. 390 ha rapiță Clearfield®. Producție medie 4.350 kg/ha


Anul acesta am avut 390 de hectare cultivate cu rapiță, dintre care cam 65 de hectare au avut rapiță Clearfield®. Am obținut anul acesta o producție de 4.350 kg la hectar, iar acum doi ani am avut tot peste 4.000 kg/ha.


Ce buruieni vă pun cele mai mari probleme?


Avem tot felul de buruieni care ne fac probleme. La rapiță, chiar am o problemă deosebită cu trei frați pătați. Crește de aproape un metru, se face cât rapița. Dacă i-ai spune unui botanist, nu te-ar crede. Buruiana asta crește într-o veselie. A doua problemă e cu muștarul sălbatic, sau cu buruienile crucifere. Acolo folosim sistemul Clearfield®.


Anul acesta ne vom extinde pe Clearfield®, pentru că nouă erbicidul Cleranda® ne-a dat rezultate foarte bune acolo unde l-am aplicat. Unde nu am folosit Cleranda® în toamnă, am dat în primăvară cu Cleravo®, de care suntem mulțumiți. Bineînțeles, mai sunt buruieni care ne pun probleme la rapiță: turița, mușețelul, Matricaria, măzărichea. Am avut și câteva parcele unde apare Centaurea spp., dar tot ce putem controla, controlăm cu Cleranda®. Eu folosesc erbicidul Cleranda® cam de 4 ani, de când a apărut, în combinație cu un hibrid de rapiță Clearfield® de la Pioneer, PT200CL. Oricum în toamnă o să extindem suprafața tratată cu Cleranda®, pentru că am făcut o greșeală nefolosind sistemul Clearfield® pe anumite parcele.


Problema e răsărirea. Dacă rapița răsare în două faze, destul de târziu, nu prea mai ai curaj să folosești Cleranda®, dar dai în primăvară cu Cleravo®. Noi suntem mulțumiți, iar dovada e că vom extinde în toamnă suprafața erbicidată cu Cleranda®.


Ce le-ați putea spune fermierilor, referitor la erbicidul Cleranda®?


Ca sfat, Cleranda® este una dintre cele mai bune soluții tehnice și economice. De ce? Pentru că îl folosești în cazul în care cultura de rapiță răsare. Dacă nu răsare, nu îl folosești, rămâne pentru la anul. Faci economie. Deci nici nu se pune problema dacă își merită sau nu banii. Efectul e foarte bun, controlează majoritatea spectrului de buruieni, mai puțin unele dintre monocotile, pentru care vii cu erbicid graminicid sau erbicid total înainte de semănat.


De exemplu, eu am avut ani în care am folosit erbicidare convențională preemergentă și am pierdut, mai ales că după ea nu poți amplasa orice cultură. Pe când la sistemul Clearfield®, erbicidarea se face la cultura vizibilă, de la stadiul de 4-6 frunze adevărate în sus. Dacă e nevoie, erbicidezi, dacă nu, nu erbicidezi. Un al doilea motiv pentru care să folosești Cleranda®, mai ales pentru fermierii începători, e pe terenurile îmburuienate, pe care nu știi ce rezervă ai. Sau, dacă ai tarlale noi, unde nu știi rezerva de buruieni, atunci automat e recomandat să mergi cu Cleranda®.


La mine, diferențele nu au fost foarte mari între Clearfield® și hibrizii convenționali. Dar nici măcar nu se pune problema să nu folosești Clearfield®. Eu regret că anul trecut mai aveam o tarla pe care trebuia să merg cu Cleranda® și am uitat că am probleme acolo. Am semănat rapiță convențională și am ratat cultura. A trebuit să intervin cu trei erbicidări. În primul rând, Cleranda® controlează cruciferele. Sunt anumite tarlale care au rezervă foarte mare de muștar sălbatic, de rapiță sălbatică și plante din aceeași familie cu rapița. Eu deja am făcut comanda nouă de Cleranda®, mai ales că e campania promoțională. Cred că fermierii ar trebui să folosească Cleranda® cu încredere, eu vorbesc din experiență.


Rezultatele obținute pot varia in funcție de condițiile meteorologice, temperatura la care sunt aplicate tratamentele de protecție a plantelor si utilajele de aplicare a acestor tratamente.

Mergi sus