7 din 10 fermieri care au folosit Systiva® au amânat aplicarea primului tratament la cereale

Eficacitatea și protecția de durată a fungicidului Systiva® 333 FS te scapă de grija primului tratament la cereale

Tratamentele culturilor trebuie făcute la momentul optim. E un lucru știut de toți fermierii. Atunci când ploile de primăvară, solul prea moale sau condițiile nefavorabile te împiedică să intri în câmp la momentul primului tratament fungic pentru cereale, pot apărea probleme.

2019 a fost un an prielnic agenților patogeni. Pe alocuri a fost și un an ploios, iar asta le-a pus probleme multor fermieri. Nu tuturor. O parte dintre aceștia au folosit noul produs Systiva® 333 FS, de la BASF și au scăpat de grija primului tratament la cereale.

Systiva® 333 FS este un fungicid cu acțiune foliară, dar care se aplică odată cu tratamentul semințelor de grâu sau orz. Este primul produs de acest fel din România, creat de BASF, o companie de încredere pentru fermieri. Având în componență noua substanță inovatoare fluxapiroxad, Systiva® 333 FS este capabil să asigure eficacitatea de care fermierii au nevoie, dar mai ales protecția pe termen lung împotriva bolilor.

73% dintre fermierii români care au folosit Systiva® au amânat fără probleme primul tratament la cereale

Mulți fermieri s-au confruntat cu condiții meteo nefavorabile în această primăvară. Dar 7 din 10 fermieri români ce au utilizat Systiva au decis să amâne momentul aplicării primului tratament la cereale, fără a se teme de atacurile agenților patogeni, conform studiului efectuat de compania Kynetec, în luna mai 2019. Mai mult, 20% dintre respondenți au declarat că au renunțat fără probleme la primul tratament fungicid, deoarece Systiva® 333 FS le-a asigurat protecția fungică necesară până la momentul celui de-al doilea tratament. Dar acestea nu sunt singurele avantaje enumerate de fermierii care au participat la studiu.

Ce alte beneficii le-a adus Systiva® fermierilor

  • Dezvoltarea mai bună a sistemului radicular, pentru un start excelent în toamnă și primăvară
  • Eficacitate împotriva bolilor la grâu (făinarea, fuzarioza, septorioza, rugina brună) și orz (făinarea, pătarea reticulară, sfâșierea frunzelor)
  • Erbicidarea s-a putut efectua la momentul optim
  • Efecte de vitalizare AgCelence®, care au generat sporuri semnificative de producție
Systiva® 333 FS, primul fungicid cu acțiune complexă și protecție foliară, aplicat odată cu tratamentul seminței, este complet independent față de vreme. Plantele protejate de acest produs sunt mai verzi, mai viguroase și mai capabile să facă față factorilor de stres. Dar, să vedem ce spun cei ce au beneficiat de avantajele sale.

Ce părere au fermierii români care au tratat semințele cu Systiva®

Domnul dr. ing. Vasilică Nastasă a utilizat produsul Systiva® 333 FS la ferma Moldagri, parte a grupului Plantagro COM, din județul Vaslui. A efectuat teste, iar rezultatele l-au convins să folosească produsul BASF la întreaga suprafață. Iată ce spune despre experiența sa cu fungicidul Systiva® 333 FS.

„Am aflat despre Systiva® acum doi ani, de la directorul comercial zonal, directorul tehnic, reprezentanți ai BASF. Este foarte inovator. În 2017, în toamnă, am avut un lot de 10 hectare de grâu, pe care am semănat sămânță tratată cu Systiva®. Atunci am făcut prima determinare. La momentul primelor teste, primele efecte le-am observat când am smuls rădăcinile

În primele faze de vegetație am observat o vigoare mai mare a sistemului radicular. Ulterior, în primăvară, eu am venit cu tratament în vegetație. Primul tratament a fost făcut aproape de faza de burduf, l-am amânat cam cu trei săptămâni, poate chiar mai bine de atât.

Am efectuat erbicidarea în primele faze de vegetație, fără niciun fel de fungicid și am venit cu fungicid ulterior, când a fost nevoie. Menționez că alături de sola de test era o alta, de 20 de hectare netratate. Acolo a fost necesar să intervin cu tratament în același timp cu erbicidarea.

”Cel mai bun argument pentru Systiva e că, în urma primului test, l-am comandat pentru 80% din suprafață!”

Dacă în sola netratată cu Systiva® am avut atunci atac de făinare și de septorioză, în lotul tratat cu Systiva® aceste simptome au apărut mult mai puțin. Nu am observat efecte de vitalizare a plantelor, deoarece acea solă a fost foarte bine fertilizată, inclusiv organic, și cred că efectul de vitalizare, chiar dacă a fost, s-a estompat la momentul observației.

Cred că cel mai concludent argument în favoarea fungicidului Systiva® e că, în urma testelor, am comandat produsul Systiva pe 80% din suprafața de cereale, în campania 2018 – 2019. Costul l-am echivalat cu cel al unui tratament de bună calitate. Ceea ce mi-a convenit mie foarte mult a fost faptul că nu a trebuit să mai fac mixuri de produse în instalația de erbicidare și am putut să amân primul tratament. Nu am fost nevoit să amestec patru substanțe active în același rezervor, pentru că nu poți ști exact ce efecte vor avea.

Confirmarea a venit în 2019, în primăvară, când am ajuns la erbicidare si nu a fost nevoie de aplicarea fungicidului, am amânat aplicarea acestuia aproape de faza de burduf, deși condițiile anului 2019 au fost foarte favorabile bolilor, fiind un an cu precipitații peste media multianuală. Asta mi s-a părut foarte important. Într-un an cu precipitații peste medie și cu temperaturi favorabile dezvoltării tuturor bolilor, eu am putut să sar peste momentul primului tratament și să mă duc cu el spre faza de burduf.

”A fost de ajuns o singură dată pentru ca Systiva să mă convingă”

Nu consider că e vorba despre economii de bani sau de timp, ci altceva. Eu am mizat foarte mult pe efectul singular al erbicidului și pe faptul că nu am mai fost forțat să fac tratament cu fungicid în primele faze de vegetație. De multe ori, noi amestecăm substanțele și sperăm că rezolvăm mai multe probleme dintr-o trecere, dar nu e mereu așa.

Pot mărturisi că, inițial nu am avut încredere, pentru că nu știu cum poți avea încredere într-un produs nou, despre care ți se spune că are protecție 6 luni, până în martie-aprilie. Pur și simplu nu știi ce se întâmplă în sol. Produsul se poate dilua, poate sau nu să aibă efect.

Dar uite că Systiva® a avut efect. Ori, anul trecut, în condițiile în care am semănat în octombrie, iar grâul a răsărit în februarie-martie, iar eu nu mă mai așteptam să văd efecte, am fost uimit. Efectul a fost unul bun, iar surpriza pe măsură. Eu deja am recomandat Systiva® și altor fermieri, chiar după teste. A fost suficient o singură dată, ca să mă convingă. Anul acesta am comandat deja Systiva pe 100% din suprafața cu cereale”, a mai spus domnul Nastasă.

Rezultatele fungicidului Systiva® 333 FS vorbesc de la sine

Tot în zona Moldovei, dar în Lunca Banului, domnul Tiberiu Tiron a utilizat Systiva la ferma Agrotur. Pentru dânsul, rezultatele au vorbit de la sine. Iată ce spune despre performanțele fungicidului Systiva® 333 FS.

”Pentru mine, rezultatele vorbesc. Mai bine spus, cântarul vorbește. Am făcut determinări, am avut 700 kg/ha spor de producție. Ca să vă spun de la început, am testat Systiva® împreună cu reprezentantul zonal BASF, de la care am și aflat despre acest produs. L-am testat și anul trecut și anul acesta.

Am observat o dezvoltare radiculară mult mai bună. Nu știu dacă aș putea spune că în prima fază de vegetație am văzut efectele, dar pe măsură ce înaintează în vegetație, până la primul internod, efectele Systiva® se văd mult mai bine.

”Mi-am permis să amân primul tratament cu o săptămână, fără să am probleme”

Fiind vorba de un produs în teste, noi am făcut și primul tratament cu fungicid în primăvară. Dar am putut să îl amânăm. Avem o solă în lunca Prutului, unde primăvara chiar avem presiune mare. Și e și umezeală. Neputând intra acolo, mi-am permis să amân primul tratament cu o săptămână, fără să am probleme. Consider că e o tehnologie integrată.

Cred că Systiva® are două avantaje principale: îmi oferă o dezvoltare radiculară mai bună, chiar în primele stadii de vegetație, acesta fiind un efect care se observă. Iar al doilea avantaj e faptul că nu mai am presiune de boală atât de mare la momentul primului tratament. Ar mai fi și un al treilea avantaj, plusul de producție, o consecință a faptului că Systiva® îmi oferă dezvoltare radiculară bună.

În ceea ce privește avantajele produsului, nu cred că e vorba că aduce economii de bani, ci de avantajele aduse prin prisma producției. Noi l-am testat doi ani. Ne-a adus niște plusuri. Mi-am acoperit costurile. Cred că am avut peste 100 de hectare tratate cu Systiva®.

Sunt mulți vecini care mă întreabă dacă folosesc Systiva®. Știți ce se spun? Le zic așa: Eu îl cumpăr și anul ăsta. Dacă-l cumpăr, eu zic că e bun. Iar dacă e bun, îl recomand!”, spune domnul Tiron.

Culturi similare

Mergi sus