Totul despre efectele fiziologice suplimentare AgCelence

În condițiile în care fermierii sunt nevoiți să facă față cu succes la noi și noi provocări, AgCelence® a apărut ca un concept inovator, menit să aducă excelența în agricultură.

Portofoliul de produse care au asociat logoul AgCelence® are o gamă variată de efecte ce nu se limitează la eliminarea patogenilor care afectează productivitatea, ci se extind și la o serie de beneficii fiziologice suplimentare asupra plantelor de cultură.

Principalele provocări ale agriculturii moderne

O populație globală în continuă creștere a pus o presiune suplimentară semnificativă pe producătorii agricoli, cererea de produse alimentare fiind și ea în creștere permanentă. Utilizând aceleași terenuri agricole ca până acum, fermierii au nevoie de o productivitate tot mai mare, pentru a satisface cererea pieței.

Pe de altă parte, standardele de protecția mediului impun norme din ce în ce mai restrictive în ceea ce privește tratamentele care pot fi aplicate culturilor, în vederea optimizării producției și combaterii principalelor boli și dăunători. Agenții patogeni își dezvoltă mecanisme proprii de apărare și rezistență la multe dintre tratamentele consacrate, toate aceste elemente concretizându-se într-o cursă contra cronometru și în creșterea costurilor de producție.

În acest context, nu poate fi câștigătoare decât o abordare amplă, adică un complex de măsuri care să includă selectarea de soiuri rezistente și cu productivitate ridicată, adaptate condițiilor pedoclimatice, respectarea tehnicilor de lucru agreate și utilizarea de tratamente moderne, de calitate superioară și cu eficiență neîndoielnică.

Ce este AgCelence®?

AgCelence ® este un brand a cărui denumire derivă din cuvintele agricultură și excelență. AgCelence® se referă la un portofoliu de produse cu beneficii care depășesc metodele convenționale de protecție a plantelor. Acești compuși reușesc să:

  • optimizeze procesele fiziologice din plantă;
  • permită utilizarea mai eficientă a resurselor: apă, elemente nutritive și îngrășăminte pe bază de azot;
  • răspundă nevoilor specifice ale piețelor agricole;
  • ofere beneficii suplimentare de-a lungul întregului proces de producție și valorificare.

Practic, AgCelence® include produse din domeniul agriculturii, care promovează performanța, fiind selectate pe baza dovezilor științifice și consecutiv unor teste în câmp, realizate în întreaga lume.

Impactul fiziologic pe care produsele AgCelence® îl au asupra culturilor poate fi concentrat în 3 categorii de beneficii:

  • O mai bună vitalitate a plantei și toleranță crescută față de factorii de stres abiotici;
  • O creștere a eficienței în ceea ce privește producția și operațiunile tehnologice caracteristice culturii respective;
  • O valoare de piață crescută.

Creșterea vitalității plantelor și a toleranței față de factorii de stres

Seceta și frigul sunt două dintre cele mai evidente exemple de factori de mediu care afectează creșterea și dezvoltarea plantelor. Fungicidele AgCelence® au un mod de acțiune caracteristic, care susține mecanismele naturale de apărare ale plantei și potențialul genetic al acesteia. Planta devine mai tolerantă la stres, fapt ce îi menține vitalitatea și o ajută să depășească, fără pierderi și întârzieri de dezvoltare, perioadele dificile.

Creșterea eficienței lucrărilor agricole

Sectorul agricol este caracterizat de o competitivitate acerbă, fiecare fermier încercând să își maximizeze profitul și să reducă investiția în lucrările tehnologice. Utilizarea produselor cu efecte AgCelence® are beneficii recunoscute în ceea ce privește procesul de recoltare, de pildă, ceea ce scade costurile întregului proces și ușurează managementul resurselor fermei.

Creșterea valorii de piață

Mulțumită efectelor pozitive asupra vitalității și rezistenței plantelor, AgCelence® determină obținerea unor recolte cu o valoare de piață superioară . Datorită acestora, fermierul obține importante avantaje competitive în relația cu industria procesatoare și cumpărătorul final.

Cât de mare este creșterea productivității garantate de AgCelence®?

Productivitatea crește în raport cu recolta și condițiile de mediu. Cercetările curente au ca scop conturarea de recomandări specifice diferitelor zone geografice, astfel oferindu-li-se fermierilor un instrument în plus pentru obținerea celor mai bune rezultate.

În medie, utilizarea de produse din gama AgCelence® duce la o creștere de 5-10% a productivității în culturile de porumb, soia și cereale.

Beneficiile AgCelence® pentru cereale

La nivel mondial, grâul este una dintre cele mai cultivate cereale, fiind un exemplu elocvent privind importanța pe care o au cerealele în alimentația populației la nivel global. Printre principalele avantaje pe care fungicidele AgCelence® le au asupra cerealelor enumerăm:

  • Utilizarea mai eficientă a apei și a resurselor de azot
  • Toleranța crescută la factorii de stres

Utilizarea resurselor de azot

Beneficiile AgCelence® în ceea ce privește culturile de cereale încep cu creșterea biodisponibilității azotului pentru plante, acesta fiind esențial atât pentru o mai bună productivitate, cât și pentru obținerea de recolte de calitate superioară.

Când vine vorba despre transformarea azotului din sol în proteine, în metabolismul plantei, principalul factor limitator este o enzimă denumită nitrat reductază. Un experiment desfășurat în Germania a demonstrat că activitatea nitrat reductazei crește în câmpurile cu cereale tratate cu fungicide din gama AgCelence®. O activitate crescută a enzimei duce la o utilizare mai eficientă a azotului, ce are ca rezultate creșterea cantității de biomasă și o productivitate sporită.

Toleranța crescută la stres

Seceta și alți factori de stres determină o scădere a productivității: un număr redus de boabe pe spic și o greutate mică a boabelor. Planta încearcă să își asigure supraviețuirea pentru a încheia un ciclu complet de viață, astfel că resursele pe care poate să le ofere pentru producerea boabelor sunt mici, în condiții nefavorabile de mediu. O cultură rezistentă la stres înregistrează mai puține pierderi, atunci când condițiile de mediu sunt nefavorabile.

Din punct de vedere fiziologic, explicația este relativ simplă. În condiții de secetă, plantele au mecanisme speciale pentru a reduce pierderile de apă, dar ele determină, simultan, și o scădere a procesului de fotosinteză. Fungicidele AgCelence® determină un mai bun management al transpirației plantelor, ceea ce menține fotosinteza la un nivel optim și previne pierderile.

Beneficiile AgCelence® pentru cultura de porumb

Peste 2500 de teste în câmp au demonstrat că folosirea de fungicide AgCelence® la culturile de porumb determină o creștere a productivității de minim 600 kg/ha. Testele au fost efectuate în regiuni geografice diferite, supuse unor factori climatici variabili; totuși, creșterea s-a menținut în toate aceste circumstanțe. Pentru condițiile specifice României, productivitatea medie a crescut cu 700 kg/ha, în comparație cu loturile care nu au fost tratate cu fungicide AgCelence®.

În cultura de porumb, fungicidele AgCelence®:

  • Reduc impactul secetei, crescând toleranța la stres a plantelor;
  • Cresc productivitatea printr-o mai bună umplere cu boabe a știuletelui

Reducerea impactului secetei cu AgCelence®

Seceta este una dintre problemele majore ale agriculturii din prezent. Condițiile nefavorabile de mediu reduc productivitatea, planta economisindu-și resursele pentru a se asigura că reușește să încheie propriul ciclu al vieții. Productivitatea scade, în aceste condiții.

Porumbul tratat cu AgCelence® este mai rezistent la stres, minimizând posibilele pierderi, ceea ce reprezintă o garanție pentru investiția inițială a fermierului.

Creșterea productivității

S-a demonstrat că zonele de cultură tratate cu fungicide AgCelence® sunt mai ușor de recoltat, deoarece plantele sunt mai sănătoase, mai verzi și își mențin poziția verticală. Acest lucru este sinonim cu reducerea timpului de recoltare, ceea ce înseamnă economie de combustibil și de timp.

Beneficiile AgCelence® pentru cultura de rapiță

Aplicările de fungicide AgCelence® în timpul perioadei de înflorire minimizează pierderile care preced recoltarea. În plus, plantele tratate cu fungicide cu efecte AgCelence® au un conținut redus de etilenă, hormon de stres vegetal, care determină îmbătrânirea prematură a plantelor. Astfel, plantele rămân mai mult timp verzi, observându-se efecte pozitive în creșterea cantității și calității producției.

Studiile efectuate în diferite regiuni ale globului, în condiții de mediu dintre cele mai variate, au demonstrat că tratamentele cu fungicide AgCelence® reduc scuturarea prematură a silicvelor și pierderile înainte și în timpul recoltării. Un exemplul de fungicid cu efecte AgCelence este produsul Pictor®.

Beneficiile AgCelence® pentru cultura de floarea-soarelui

În ceea ce privește cultura de floarea-soarelui, beneficiile utilizării de fungicide AgCelence® (precum Retengo®, Pictor®, Pictor® Active) depășesc cu mult protecția obișnuită a câmpului, oferită de alte tratamente. Beneficiile se traduc prin plante mai verzi și productivitate crescută la hectar, ca rezultat al unui aport de azot crescut, simultan cu o accelerare a procesului de fotosinteză. Prin urmare, plantele rămân verzi mai mult timp, asimilează o cantitate mai mare de energie și devin mai productive.

Priaxor® EC

Priaxor® EC face parte din gama AgCelence® și este considerat unul dintre cele mai moderne fungicide disponibile pe piață pentru cultura de cereale păioase, mulțumită celor două substanțe active, fluxapiroxad și piraclostrobin. Combinația lor garantează un spectru larg de acțiune împotriva bolilor foliare și contribuie la managementul rezistenței.

  • Fluxapiroxad este o carboxamidă care inhibă sistemul energetic al patogenilor, blocând creșterea acestora. Datorită lui, Priaxor® EC are o mobilitate foarte bună în plantă, penetrează cu ușurință membranele, este liposolubilă și distribuită uniform în toate structurile, rezultatul fiind o protecție optimă. Mai mult, solubilitatea asigură pătrunderea și dispersia în interiorul patogenilor țintă.
  • Piraclostrobin este o strobilurină activă împotriva unora dintre cele mai frecvente boli ale plantelor, efectul său preventiv fiind recunoscut de fermieri și de comunitatea științifică din domeniu.
Priaxor® EC are avantajul unei aplicări ușoare, independent de condițiile de mediu. Conform studiilor, o aplicare salvează 30-50% din potențialul de producție, în comparație cu un câmp netratat.

Beneficiile Priaxor® EC

Lista de beneficii rezultate din utilizarea Priaxor® EC nu se limitează la protecția împotriva bolilor:

  • Resursele de apă sunt utilizate cu un plus de eficiență, prin scăderea ratei de transpirație a plantelor, ceea ce determină o scădere a necesarului de apă.
  • Absorbția azotului este facilitată, ceea ce crește eficiența fertilizării și determină îmbunătățirea calității mediului.
  • Suprafața foliară verde crește, mulțumită reducerii pierderilor de apă și menținerii fotosintezei la un nivel ridicat.
  • Arsurile solare sunt prevenite, conform studiilor în câmp efectuate în condiții de mediu diferite.

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus