Totul despre ridichile de lună: cultivarea, întreținerea și protejarea culturii

Descoperă particularitățile acestei culturi pentru a obține producții ridicate și recolte de succes.

Plantă anuală cu rădăcini drepte, ridichea de lună este des cultivată, datorită faptului că recolta poate fi obținută în timp scurt, dar și pentru multiplele beneficii oferite consumatorilor. În România, ridichile se cultivă frecvent în sere și solarii, dar le regăsim și în câmp, în zonele bogate în precipitații. Află care sunt particularitățile și tehnologia de cultură a ridichilor de lună, pentru a obține culturi sănătoase și rentabile.

Cultivarea ridichilor de lună: caracteristici importante și tehnologia de cultură

Specie anuală disponibilă în mai multe soiuri, ridichea de lună este cultivată în Europa, preponderent în zonele temperate, pentru rădăcinile tuberizate și suculente, fiind consumată în toată lumea. Datorită cantității mari de fibre și indicelui glicemic scăzut, ridichile sunt consumate frecvent în diverse diete, având și un conținut scăzut de calorii. Pe lângă faptul că ajută la pierderea în greutate, ridichea de lună este bogată în magneziu, fier, potasiu și calciu, vitaminele C și B, fosfor și zinc, fiind un aliat excelent pentru menținerea sănătății. Ușor și rapid de plantat, ridichile diferă ca formă, dimensiune și culoare, în funcție de soi. Cele mai cunoscute și cultivate soiuri sunt ridichea de lună, ridichea albă și ridichea neagră. Ridichile de vară și de iarnă se deosebesc în ceea ce privește durata de viață, perioada de vegetație, modul de formare a părților comestibile și tehnologia de cultură. Ridichile de lună au o perioadă scurtă de vegetație, fiind gata de recoltat în aproximativ 30 de zile de la răsărire. Un management corect al culturii va garanta producătorilor o producție ridicată și o recoltă de succes.

Ridichile de lună: origine, particularități botanice, zone de cultivare, rentabilitatea culturii

Specie populară în Europa, ridichea își are originea în Estul Mediteranei, Asia Centrală și de Est. În România, ridichile de lună sunt cultivate în toate regiunile cu climă rece și umedă, din toamnă și până în primăvară. Specie erbacee anuală, ridichea de lună face parte din familia Cruciferae (Brassicaceae) și este cultivată atât pentru consumul rădăcinii bulboase și suculente, cât și pentru producerea semințelor. Denumite științific Raphanus sativus, ridichile de lună fac parte din aceeași familie cu varza, gulia, napul, conopida și broccoli. Cele mai populare soiuri de Raphanus sativus sunt Rodos, Redo sau soiurile Rotunde timpurii. Înființarea culturii de ridichi de lună nu are un cost ridicat. Productivitatea bună și perioada de vegetație scurtă oferă producătorilor rentabilitate și profitabilitate.

Denumită popular ridiche roșie, ridichea de lună are rădăcina tuberoasă de culoare roșie, violacee, albă sau bicoloră. Există o mare varietate de mărimi și forme ale rădăcinilor. Acestea pot fi mici, rotunde, alungite sau sferice, bine dezvoltate sau îngroșate, cu un diametru ce variază între 2 și 4 cm. Rădăcina provine din hipocotil, iar îngroșarea acesteia începe din momentul în care frunzele cresc în rozetă.

Frunzele pețiolate, dințate pe margini, sunt dispuse în rozetă. Au o formă alungită lirat-penat-sectate, sunt aspre la atingere și au o culoare verde-închis. Tulpina floriferă este cilindrică, bine ramificată și poate ajunge la o înălțime ce variază între 50 și 100 cm.

Florile albe sau liliachii sunt grupate în inflorescențe de tip racem terminal și apar în primul an.

Fructul este de tip silicvă indehiscentă, cu un țesut spongios în interior. Fructele conțin 4-6 semințe mici, brun-roșcate, globuloase, care își pot păstra puterea germinativă până la 4 ani.

Pregătirea terenului: cerințe de cultivare

Deși sunt rezistente la frig, ridichile de lună au nevoie de câteva practici agricole esențiale, pentru a se dezvolta optim. Pentru obținerea unor culturi bogate, de calitate, Raphanus sativus are nevoie de un sol luto-nisipos, bine drenat și mărunțit, cu un nivel bun de nutrienți. Caracteristicile solului și factorii climatici sunt principalii factori care influențează tehnologia de cultură. Un sol curat, fertil, cu un pH neutru, între 6-7, va facilita buna dezvoltare a plantelor. Curățarea solului înainte de înființarea culturii este primul pas pentru pregătirea terenului. Dagonis® este un fungicid polivalent, ușor de folosit, și oferă o eficacitate extraordinară și o protecție îndelungată împotriva unor agenți patogeni importanți.Plantarea și înființarea culturilor de ridichi de lună se realizează pe terenuri plane sau ușor înclinate, în brazde la distanță de 15 până la 25 cm între rânduri. Adâncimea de semănat variază între 1,5 și 2 cm.

Temperatura de germinare a semințelor de ridichi de lună variază între 2 și 4 grade Celsius, suportând temperaturi minime de -2 până la -6 grade Celsius. În perioada de vegetație, temperatura optimă este de 15-17 grade Celsius, în timpul zilei, și de 11-13, în timpul nopții.

Ridichea de lună are cerințe moderate de lumină. Necesită cel puțin 6 ore de expunere la soare în fiecare zi, lumina fiind un factor foarte important pentru formarea rădăcinii tuberizate. Ridichile semănate în locuri cu prea multă umbră sunt predispuse să producă mai multe frunze și rădăcini de dimensiuni mici.

Pentru a evita efectele negative cauzate de deficiențele din sol, inainte de infiintarea culturii e necesara efectuarea unei analize de sol pentru pregatirea fertilizarilor adecvate. Astfel, producătorul evită dezechilibrele nutriționale, cauzate de excesul unor nutrienți și de lipsa altora.

Perioada de plantare

Ridichile de lună se cultivă în cultura de primăvară sau de toamnă, direct în câmp sau în culturi protejate, în sere și solarii. Cultura de primăvară se înființează în luna martie, în timp ce cultura de toamnă se înființează în luna septembrie în funcție de condițiile meteorologice.

În cultura de primăvară succesivă, semănatul ridichilor de lună în câmp se face eșalonat, în 3-4 etape, la interval de 10-15 zile, din martie și până la finalul lunii aprilie, cu o normă de sămânță de 10-15 kg/ha.

În cultura de toamnă secundară, tehnologia de cultură a ridichilor de lună în câmp este asemănătoare - diferă doar perioada de semănat. În acest caz, semănatul are loc în august-septembrie, în 2-3 etape, la interval de 4-5 zile.

În spații protejate, cultura ridichilor de lună se înființează din octombrie până în aprilie, la interval de 10-15 zile, în rânduri, la distanță de 10-12 cm și o adâncime de 0,5-1 cm.

Întreținerea culturii

Răritul plantelor, plivitul buruienilor, irigarea, prășitul, fertilizarea și igiena fitosanitară sunt principalele lucrări de întreținere a culturilor de ridichi de lună. La o săptămână după germinare, când plantele ajung la 3,0 până la 5,0 cm înălțime, trebuie efectuată rărirea, lăsând o distanță între plante de 5,0 până la 10 cm. Astfel, plantele vor avea suficient spațiu pentru a dezvolta rădăcini mari și sănătoase.

Irigarea

Plantele au pretenții ridicate față de umiditate. Cultura în câmp necesită minim 2 udări în perioadele secetoase, cu norme de 200-250 mc/ha, aplicate prin aspersie. Temperaturile ridicate și seceta provoacă stagnarea creșterii rădăcinii și apariția gustului iute, picant, cauzat de acumularea uleiurilor eterice. Mulcirea poate ajuta la menținerea umidității în jurul ridichilor.

Fertilizarea

Ridichile de lună preferă solurile reavene, afânate, bine drenate, iar o fertilizare rațională a solului va ajuta la dezvoltarea plantelor în cele mai bune condiții. Cantitatea de fertilizant se calculează în funcție de nutrienții din sol, de vârsta plantației și de starea fiziologică a plantelor. În cultura de primăvară, îngrășămintele se introduc în sol concomitent cu pregătirea solului pentru semănat. În general, fertilizarea culturii de ridichi de lună presupune încorporarea în sol a materiei organice, azot, fosfor și potasiu.

Rotația culturilor

În cultura de primăvară succesivă, ridichile de lună pot fi cultivate înainte de tomate, ardei, castraveți, vinete, ţelină. În culturile de toamnă, ridichile de lună pot fi cultivate după cartofi, mazăre, ceapă, fasole verde sau usturoi. Pentru a preveni apariția bolilor și dăunătorilor, se recomandă o rotație a culturilor la 4 ani.

Ridichile de lună: principalele boli și dăunători

Cele mai întâlnite boli la ridichile de lună sunt:

  • Făinarea – este provocată de o ciupercă ce atacă frunzele, lăstarii și fructele și se manifestă printr-un înveliș albicios;
  • Mana – determină leziuni unghiulare pe partea inferioară a frunzelor, sub forma unor pete necrotice;
  • Pătarea bacteriană a frunzelor – determină apariția unor pete mici, închise la culoare, pe ambele fețe ale frunzelor;
  • Putregaiul – determină îngălbenirea fructelor și apare în special în condiții de umiditate ridicată a aerului, cu ventilație deficitară și luminozitate redusă.Aplicarea tratamentelor cu fungicide specifice reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenire si combatere a bolilor.

Măsuri de prevenire și combatere a buruienilor, bolilor și dăunătorilor

Buruienile oferă un habitat propice pentru dezvoltarea și proliferarea dăunătorilor și a bolilor fungice. Eliminarea lor este esențială din culturile de ridichi de lună. Pagubele produse de buruieni și de alți dăunători pot cauza efecte dezastruoase, în lipsa unor măsuri eficiente de prevenire și control. Pentru a putea combate apariția dăunătorilor, este important să se asigure o igienă corespunzătoare a culturilor. În cazul apariției dăunătorilor, prima metodă de combatere constă în îndepărtarea și distrugerea tulpinilor infestate. Folosirea unor erbicide specifice, cu spectru larg de acțiune, este o soluție eficientă pentru prevenirea și combaterea pagubelor în culturile de ridichi.

Tratamente inovatoare AGRO BASF pentru protecția culturilor de ridichi

Tratamentele aplicate pentru combaterea bolilor și dăunătorilor trebuie adaptate în funcție de sensibilitatea manifestată de anumite soiuri și de stadiul atacului. Unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru cultura de ridichi de lună este tratamentul cu fungicidul Novicure®.

Omologat pentru culturile ecologice, Novicure® este un fungicid ce conține 400 g/kg Cupru, sub formă de sulfat de cupru bazic. Poate combate un spectru foarte larg de boli precum: mana, arsura, pătarea bacteriană sau unghiulară, bacterioza, putregai.

Recoltarea și depozitarea ridichilor de lună

Ridichile de lună pot fi recoltate eșalonat, când rădăcinile au mai mult de 2,5 cm, de regulă, între 25 și 30 de zile după însămânțare. Pentru a crește termenul de valabilitate al ridichilor, separă frunzele și pune-le la frigider, astfel încât să reziste mai mult. Este importantă recoltarea ridichilor la timp. Întârzierile în recoltare pot duce la despicare, iar rădăcinile pot deveni spongioase. Ridichile pot fi păstrate peste iarnă în silozuri, pivnițe sau alte depozite, fără lumină, în care temperatura este de 0–1 grade Celsius, iar umiditate relativă este de 90–95%.

Ridichile de lună sunt extrem de populare, datorită faptului că se cultivă ușor, fiind gata de recoltat în decurs de o lună. Respectarea tehnologiei de cultură și aplicarea tratamentelor fitosanitare potrivite vor garanta rentabilitatea, productivitatea și calitatea recoltelor.

Produse BASF recomandate

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Conținut exclusiv pentru femierii înregistrați

Fă-ți cont pe site-ul BASF Agro și vei putea accesa conținutul premium, accesibil doar fermierilor înregistrați

Intră în secțiunea Premium
Mergi sus