Tot ce trebuie să afli despre viticultura ecologică

Care sunt principalele diferențe, avantaje și ce produse poți folosi

Ce este agricultura ecologică?

În ultimii ani s-a investit enorm în studii de cercetare și noi modalități prin care să fie reglementate și implementate metode inovatoare de producție în domeniul agriculturii, care să aibă în focus protejarea resurselor naturale, să promoveze echilibrul ecologic și, foarte important, să ajute la conservarea biodiversității. Această ramură a agriculturii poartă mai multe denumiri, toate reprezentând același sistem: agricultura organică/biologică/ecologică, datorită practicilor agricole de tip biologic, adică fără utilizarea materialelor de sinteză pentru optimizarea solului, fertilizării și protecție a culturilor.

Agricultura ecologică pornește de la creșterea conținutului de materie organică în solul utilizat pentru producția agricolă, prin folosirea îngrășămintelor organice naturale, dar integrează și numeroase alte metode tehnice, cum ar fi asolamentul pe o perioadă de mai mulți ani cu legume, prelucrarea solului la suprafață, nu în adâncime și practicarea, la o anumită perioadă, a subsolajului, sau chiar prin practici conservative precum no-tillage.

În țările din vestul Europei, acest tip de agricultură este mai des întâlnită și practicată și datorită existenței unei piețe paralele pentru fructe și legume bio, care, deși sunt mai scumpe, sunt foarte căutate. În România, tehnicile agricole ecologice se aplică mai recent și au început să își facă apariția și în viticultură.

Viticultura ecologică, o practică mai puțin convențională

Viticultura ecologică este o practică agricolă care se concentrează pe cultivarea strugurilor în mod sustenabil, fără a folosi substanțe chimice de sinteză. Unul din scopurile principale este să asigure un impact negativcât mai redus pentru mediul înconjurător și sănătatea umană. Acest tip de viticultură este diferit de cel convențional în modul în care este gestionată, cu accent pe folosirea metodelor și tehnicilor naturale de protecție a plantelor și solului. În acest articol, vom explora viticultura ecologică în România și modul în care aceasta poate aduce beneficii atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru producătorii de vin, respectiv pentru consumatori.

Ce înseamnă viticultura ecologică?

Viticultura ecologică presupune un ansamblu de tehnici productive, procese și metode de cultivare ce pun accentul pe moduri de protecție naturală a plantelor și solului, precum și utilizarea de resurse sustenabile, cum ar fi apa și energia. În cadrul acestei practici agricole, se pune accent pe protejarea biodiversității locale și conservarea solului, astfel încât să se reducă impactul negativ asupra mediului înconjurător. În plus, viticultura ecologică încurajează fermierii să colaboreze cu natura, să aibă grijă de ecosistemele din jur și să producă vinuri de calitate superioară, într-un mod durabil. Ce înseamnă mod durabil? Simplu spus, grija față de sol, de natură și de ecosistem astfel încât resursele acestora să nu fie degradate și să-și păstreze calitatea peste mulți ani.

Cu ce se diferențiază viticultura ecologică de cea convențională?

În timp ce viticultura convențională se concentrează pe maximizarea producției și implicit a profitului, prin optimizarea metodelor agricole, a densității plantelor pe metru pătrat, respectiv a asigurării unui număr optim de struguri (cantitativ și calitativ) pentru fiecare viță de vie în parte, viticultura ecologică se concentrează pe conservarea mediului înconjurător și pe producerea de vinuri de calitate superioară. În viticultura convențională, sunt folosite cantități mari de substanțe chimice pentru a proteja plantele împotriva agenților patogeni și pentru a asigura necesarul de nutrienți pentru dezvoltarea la maximum a plantelor. În schimb, viticultura ecologică folosește metode naturale, dar și substanțe organice, precum uleiurile sau substanțe pe bază de elemente naturale precum cuprul sau sulful pentru a proteja plantele și a reduce impactul negativ asupra solului și a mediului înconjurător.

Trebuie să facem o distincție foarte clară între viticultura ecologică și cea tradițională, despre care adeseori auzim că ar fi ”naturală”. Deși o cultură de viță de vie lăsată să producă fără adaos de orice substanțe poate bifa mulți factori necesari pentru o astfel de încadrare, nu este suficient. În plus, viticultura manuala, cea ”din bătrâni”, este ineficientă chiar și din simplul motiv al lucrului manual. Tocmai de aceea, agricultura ecologică este în mare parte mecanizată, din rațiuni de reducere a costurilor neperformante cu forța de muncă, de scădere a timpului de recoltare și de asigurare a unui grad ridicat de control în timp redus și cu costuri mai mici. Mai mult, vinul tradițional nu poate fi numit ecologic, deoarece acesta trebuie să respecte principiile și criteriile pe întregul parcurs, de la obținerea butașilor certificați până la ambalarea în sticle.

Sfaturi pentru fermierii care vor să facă viticultură ecologică

Fermierii care vor să cultive viță de vie ecologica trebuie să știe în primul rând că în România există un cadrul legal bine pus la punct în această privință. Legislația națională în privința agriculturii ecologice stabilește măsuri clare privind activitatea, materialul de reproducere a plantelor permis, produsele omologate pentru îngrijirea culturilor, tehnicile care trebuie utilizate, precum și regulile de urmat pentru obținerea certificărilor și etichetarea produselor agro-alimentare obținute în acest mod. Legislația prevede de asemenea și normele de control și sancțiune pentru încălcarea acestor reguli.

Sunt rare cazurile în care o plantație de vie ecologică începe de la zero. În general se preferă conversia unei plantații existente, iar acest proces este unul de durată, timp în care via trebuie lucrată după normele ecologice pentru ca plantele de culltură și ecosistemul să se poată adapta noilor condiții. Noile plante de viță de vie ecologică trebuie să provină din material de reproducere certificat în acest sens.

Utilizarea produselor de protecția plantelor în viticultura ecologică

Îngrijirea culturii și lucrările în vie se fac doar prin utilizarea de îngrășăminte organice, de obicei gunoi de grajd sau prin folosirea compostului. În agricultura ecologică nu se permite folosirea erbicidelor de sinteză, însă buruienile și iarba se pot îndepărta prin lucrări agrotehnice mecanice sau manuale.

Tratamentele în vie se fac în special preventiv. Se aplică substanțe de contact pe bază de sulf, cupru, uleiuri horticole, , care nu sunt translocate în plantă ci creează straturi de protecție la exterior împotriva patogenilor și dăunătorilor. Spre deosebire de produsele convenționale, aceste tratamente trebuie efectuate mult mai des, la intervale de 12-14 zile sau după fiecare cădere de precipitații.

Și recoltarea strugurilor ecologici se face diferit. Intervalul de recoltare este diferit fata de cel al strugurilor convenționali, în cazul în care viticultorul operează atât culturi eco, cât și convenționale, pentru a se asigura că nu există niciun risc de amestec al celor două tipuri de recolte. La fel, vinificarea trebuie efectuată separat de cea convențională, pentru a asigura puritatea mustului și a vinului și pentru a se evita contaminările accidentale. Folosirea sulfiților este strict reglementată.

Ca regulă de bază, fiecare produs folosit în agricultura ecologică trebuie omologat în acest sens. Utilizarea unor produse neconforme poate duce inclusiv la pierderea certificatului de producție ecologică.

Un astfel de produs este Kumulus® DF, un fungicid pentru combaterea făinării la vița de vie, pe bază de sulf cu acțiune multi-site și care prezintă risc scăzut de apariție a rezistenței agenților patogeni. De asemenea, prezintă și o formulare de calitate înaltă, cu o aderență excelentă pe frunze. Substanțele din care este alcătuit produsul au o selectivitate crescută față de cultură. Pe lângă eficacitatea dovedită, Kumulus® DF este prietenos cu mediul înconjurător, ceea ce îl face un produs excelent pentru cei care practică viticultura ecologică.

În concluzie, viticultura ecologică reprezintă o modalitate sustenabilă și responsabilă de a cultiva strugurii și de a produce vinul, care protejează mediul înconjurător și sănătatea umană și contribuie la dezvoltarea economică și socială a zonelor rurale. Prin utilizarea unor metode naturale de protecție a plantelor și a solului, viticultura ecologică poate ajuta la obținerea unor struguri sănătoși și de înaltă calitate, care duc la obținerea unor vinuri autentice și valoroase.

Produse BASF recomandate

Culturi similare

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus