BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Tratamente pentru cultura viței de vie înainte de înflorit

Află cum ar trebui să-ți protejezi culturile de struguri pentru a avea o recoltă bogată și a obține cel mai bun vin

Descoperă care sunt cele mai bune metode de tratament pentru cultura viței de vie și cum ar trebui să procedezi pentru a obține o recoltă bogată.

  • Tratamentele pentru vița de vie înainte de înflorit
  • Care sunt bolile la care este expusă vița de vie înainte de înflorit
  • Când și cum se aplică tratamentele pentru vița de vie
  • Tehnologia BASF de protecție a viței de vie

Vița de vie se numără printre plantele cu tradiție în România, fiind cultivată în toate regiunile țării. Întreținerea și îngrijirea constantă dar și tratamentele de protecție și de prevenire a bolilor, influențează semnificativ calitatea unei plantații de viță de vie .

Tocmai din acest motiv, în cele ce urmează să vă prezentăm pe larg tratamentele pentru vița de vie înainte de înflorire și detaliem pașii pentru a obține struguri gustoși, dar și un vin foarte bun.

Tratamentele pentru vița de vie înainte de înflorit

Sunt mulți factori care pot influența calitatea viței de vie, de la condițiile climatice și terenul pe care se cultivă până la protecția împotriva agenților patogeni. Însă atenția pe care o acorzi culturii, începând cu lucrările de întreținere, și metodele de prevenție utilizate pot face diferența la final.

Ciclul biologic al viței de vie este un bun ghid pentru îngrijirea acestei plante, în sensul că, în funcție de fazele dezvoltării sale, trebuie aplicate diferite scheme de tratament.

De regulă, vița de vie se plantează la început de primăvară (martie-aprilie), când temperatura solului în care este introdusă rădăcina butașilor este de minimum 8 grade Celsius. Vița de vie se poate planta și toamna, dacă sunt condiții climatice favorabile (preferabil înainte ca temperaturile să scadă sub 0 grade Celsius), iar terenul e bine drenat.

În ciclul său biologic intră și o etapă de repaus vegetativ, care se instalează toamna, imediat după căderea frunzelor, în scopul conservării plantei pe timp de iarnă, când apar temperaturile scăzute și gerul. Vița de vie traversează astfel o perioadă de hibernare, în care procesele de respirație, creștere și transpirație sunt diminuate.

Deși planta rezistă bine la temperaturile negative, dezvoltarea ei poate fi afectată de îngheț (de exemplu, din cauza variațiilor mari de temperatură își poate pierde mugurii). De îndată ce vremea se mai încălzește (de regulă, la jumătatea lunii februarie), seva își reia circulația, un fenomen cunoscut drept „plânsul viței de vie”. Acesta este primul semn că planta iese din etapa de repaus și se pregătește pentru intrarea în vegetație.

În același timp, perioada de dinaintea înfloritului, este o etapă foarte importantă și totodată dificilă pentru viticultori, deoarece pot apărea multe probleme în dezvoltarea plantei, inclusiv din cauza schimbărilor de temperatură. Planta trebuie protejată cu fungicide performante pentru a asigura lipsa infecțiilor cu agenți patogeni.

În această perioadă, lăstarii și inflorescențele sunt în creștere, iar pagubele sunt cu atât mai mari cu cât temperaturile sunt fluctuante și lăstarii sunt mai dezvoltați. Înghețurile târzii de primăvară pot pune, de asemenea, probleme.

Amenințarea bolilor, printre care se numără preponderent mana și făinarea, reprezintă și principalul motiv pentru care tratamentele preventive joacă un rol atât de important în perioada de vegetație, înainte de înflorire. Aplicarea lor preventivăfavorizează o recoltă bogată și sănătoasă, dar lucrările continuă și după recoltare.

Care sunt bolile la care este expusă vița de vie înainte de înflorit

Mana viței-de-vie (Plasmopara viticola)

Este una dintre cele mai păguboase boli ale viței-de-vie și afectează toate organele verzi ale plantei (frunze, lăstari, boabe). Primul semn este apariția unor pete galbene pe partea superioară a frunzelor, urmată de formarea unui puf albicios pe partea inferioară a frunzei, rezultat din fructificațiile ciupercii Plasmopara viticola.

Dacă ajunge la ciorchine în perioada de înflorire, mana îl usucă în totalitate.

Făinarea viței-de-vie (Uncinula necator)

Făinarea viței de vie apare din cauza unei ciuperci (Uncinula necator) care se dezvoltă în muguri pe timp de iarnă și care poate ataca toate organele plantei.

Ciuperca iernează în muguri sub formă de miceliu de iarnă și sub formă de cleistoteci. Primăvara, imediat ce condițiile au devenit favorabile, miceliul crește odată cu pornirea în vegetație, dând naștere unui alt miceliu pe care se formează stadiul conidial. Răspândirea în cursul vegetației se realizează prin conidii. Prin infectarea lăstarilor, are loc pătrunderea ciupercii în ochii de iarnă, miceliul rămânând acolo până în primăvara următoare.

Alți dăunători

Pe lângă bolile ce pot afecta frecvent vița de vie, apar și dăunători, cum sunt molia verde și molia brună a strugurilor, care pot distruge boabele și frunzele în totalitate. Și în cazul acestora se recomandă profilaxia.

Când și cum se aplică tratamentele cu fungicide pentru vița de vie

În funcție de profilul lor (fungicide de contact ori sistemice), tratamentele se aplică de mai multe ori pe an, în momente cheie, pentru a preveni apariția infecțiilor cu mană sau făinare.

Importanța aplicării produselor de contact

Fungicidele de contact asigurăo bună protecție la suprafața plantei, creează o barieră de protecție, fiind ideale la începutul perioadei de vegetație, când nu avem o suprafață foliară viguroasă.

Ca prim tratament al viței de vie, BASF recomandă Polyram® DF (conține metiram), pentru combaterea manei, și Kumulus® DF , un fungicid pe bază de sulf, pentru combaterea făinării viței de vie. Avantajul acestora este că au o aderență foarte bună pe frunze și creează o barieră de protecție puternică, fiind rezistente chiar și la o ploaie puternică.

De remarcat faptul că, pentru simplificarea aplicării, tratamentele pentru mană și făinare se pot face simultan (se realizează amestecul de produse in rezervorul echipamentului de stropit).

Momentul aplicării acestui tratament: lăstar 5-7 cm.

Importanța aplicării fungicidelor sistemice

Spre deosebire de produsele de contact, care acționează la nivel exterior, cele sistemice pătrund în țesuturile plantei și oferă o protecție îndelungată împotriva bolilor.

Printre produsele sistemice pentru combaterea manei, BASF vă pune la dispoziție mai multe soluții:

  • Forum® Gold , un fungicid care conține dimetomorf și ditianon, destinat pentru a combate mana viței-de-vie, cu efect preventiv, curativ și antisporulant. Oferă o siguranță extraordinară în condiții de presiune ridicată, așa cum întâlnim în perioada de dinainte de înflorit. Fungicidul Forum® Gold întrerupe ciclul de reproducere a ciupercilor și suprimă răspândirea sporilor în plantă. Ditianon, substanța activă de contact, permite la aplicarea și la temperaturi scăzute, cum deseori avem primăvara.

  • Acrobat® MZ 69 WG , care beneficiază de un mod dublu de acțiune (sistemic și de contact) datorită substanțelor incluse: mancozeb și dimetomorf;
  • Delan® Pro , un fungicid cu tehnologie proactivă, pe bază de ditianon și fosfonați de potasiu - se remarcă printr-o mobilitate complexă în plantă, acropetală și bazipetală, un efect deosebit de important deoarece planta se află în continuă creștere. Fungicidul Delan® Pro stimulează și mecanismele de apărare ale plantei. Vezi aici modul de acțiune

Se fac, în medie, două tratamente cu produse sistemice înainte de înflorit.

Pentru combaterea făinării, BASF recomandă următoarele fungicide sistemice:

  • Vivando® , un fungicid special conceput împotriva făinării, bazat pe metrafenonă, o substanță ce inhibă germinarea sporilor și se remarcă și printr-o acțiune sub formă de vapori;

  • Sercadis® , cel mai nou produs BASF pentru combaterea făinării, care conține fluxapiroxad, substanță din grupa SDHI, are o eficacitate excepțională împotriva făinării, protecție de lungă durată și formează depozite de substanță activă ce sunt redistribuite în condiții de umiditate. Vezi aici modul de acțiune.

Tehnologia BASF de protecție a viței de vie

Pentru combaterea moliei verzi și a moliei brune, se aplică Fastac® Active , un insecticid piretroid de sinteză, care combate adulțiii, larvele și ouăle insectelor.

Agricultura nu stă pe loc. #MulțumimFermierilor

Fermierii noștri au ales să continue activitatea. Ei nu pot spune ”stăm acasă”. Ei lucrează pentru noi toți. Pentru aceasta, le mulțumim din inimă!

Vezi cum îi putem ajuta

Boli si dăunători ce pot afecta vița de vie

Descarcă broșura

Bune practici pentru o viță de vie perfectă

Pachete tehnologice pentru viță de vie

Combate bolile viței de vie cu noile pachete tehnologice de la BASF. Profită de reducerile suplimentare față de prețul individual al produselor.

Compară pachetele promoționale

Află prognoza meteo

Vremea detaliată pentru fermieri.

Informații detaliate aici

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina
Mergi sus