Vasile Târziu, din Cenad, a obținut un spor de producție de 600 kg/ha cu ajutorul BASF
07.10.2016
Ce produs inovator a folosit fermierul pentru cultura de floarea soarelui
Vasile Târziu este unul dintre fermierii care mănâncă agricultura pe pâine. Așa cum poate ar fi nevoie în fiecare fermă din România, domnul Târziu este unul dintre acei specialiști care cunosc ca-n palmă nu doar terenul, ci și cum interacționează fiecare substanță activă din produsele pentru protecția plantelor. Nici nu poate fi altfel. Agricultorul cultivă 2.372 hectare în Cenad, județul Timiș și nu-și permite nicio mișcare greșită, care să-i pună recolta în pericol. Doar vremea nu o poate controla. În rest, tehnologia aplicată la ferma sa din Cenad este ca la carte.
Despre domnul Târziu putem spune că e un adevărat specialist în rapiță. În ultima campanie a cultivat 527 de hectare de floarea soarelui convențională și 91,2 hectare în regim bio. În vară i-a uimit pe vecinii săi cu recolta obținută. A obținut o medie de 3.270 kg/ha, cu vârfuri de 4.100 de kilograme. Dar cu adevărat important este sporul de producție realizat: 600 de kg/ha. Secretul ni-l spune chiar el.
Domnule Târziu, cum ați ajuns la performanța aceasta?
Eu folosesc produsul Fungicidul Pictor încă din 2009. Pot spune că face diferența față de produsele altor firme. De fapt, diferența o face boscalidul. Pentru mine, produsul este extraordinar, mai ales împotriva Botrytis. Pictor® protejează foarte bine planta de floarea soarelui de putregaiuri, mai ales la nivelul calatidiului. Sincer să fiu, am observat an de an un spor de producție, fără să exagerez, de peste 500 kg/ha. Dar în condițiile aplicării unei tehnologii optime.
Au fost posibile astfel de rezultate chiar și în condiții de presiune mărită a bolilor?
Sunt ani în care presiunea de boli la floarea soarelui e mult mai mare. De exemplu, anul acesta a fost nevoie obligatoriu de Pictor® și s-a văzut diferența față de lanul netratat. Trebuie să vă spun că am avut și 32 de hectare de floarea soarelui netratate cu fungicidul Pictor®. Nu am mai apucat să le tratez pentru că temperaturile erau foarte ridicate. Nu am mai putut continua cel de-al doilea tratament, la stadiul deschiderii calatidiului.
Anul acesta s-a văzut extraordinar de bine diferența. Și nu mă refer doar la nivel de cântărire a producție. Înainte cu două săptămâni am fost nevoit să recoltez cele 32 de hectare netratate. Eu aplic aproape în fiecare an două tratamente la floarea soarelui . Am efectuat cel de-al doilea tratament cu fungicid Pictor®, de la BASF. Bine, mai fac și prașilele an de an și le recomand oricui. Nu doar la floarea soarelui, ci și la porumb. Așa am putut obține un spor de producție de 600 de kilograme anul acesta.
Dar nu credeți că au fost și alți factori care au contribuit la acest spor?
Ce se întâmplă: eu mă aflu într-o zonă în care, din punct de vedere pedologic, este același tip de sol. Așa, nu pot spune că au apărut diferențe din cauza calității solului. Diferența a făcut-o tratamentul la floarea soarelui. Al doilea tratament, în special. Cum vă spuneam, am avut și lanuri cu 4.100 kg/ha. Dar per total, media a fost de 3.270 kg, pentru că am avut și stagnări de apă.
După ce am văzut testele făcute în 2011 și 2012, pot spune că tratamentul al doilea la floarea soarelui îți oferă un spor de producție de minim 400 kg față de lotul martor, la un nivel de tehnologie pentru producție intensivă. Noi și aprovizionăm foarte bine cu micro și macroelemente, efectuăm toate tratamentele la timp și semănăm la densități optime, de peste 58-59.000 la nivel de plante rămase la hectar.
Să vă spun acum și de ce garantez că se poate obține mereu spor de producție cu Pictor® la floarea soarelui. Dacă aplici fungicidul în momentul în care planta se află chiar înainte de deschiderea butonului floral, adică la deschiderea calatidiului, suprafața de preluare a soluției este foarte mare. Astfel, fungicidul nu se pierde pe sol, ajunge pe toată planta. Iar acest lucru îi permite să izoleze foarte bine întreaga plantă și să îi asigure o protecție foarte bună timp de cel puțin două săptămâni.
Chiar și în caz de fenomene meteo extreme?
Chiar și grindină sau rupturi. Să vă spun: am avut într-un an grindină foarte mare, care practic a rupt bucăți din pălăria formată. Cu toate astea, s-a cicatrizat foarte bine. În mod normal, trebuia să pierzi toată planta, pentru că intră fungii, dar nu s-a întâmplat asta. Mai este un aspect aici. Pe terenuri de medie fertilitate, așa cum este și al meu, floarea soarelui este cultivată din ce în ce mai mult. Fermierii o preferă, deoarece rezistă la secetă.
Tocmai de asta, s-a ajuns să nu se mai respecte asolamentele tradiționale. S-a ajuns acum la asolamente la 3 ani. Și atunci, e normal ca presiunea bolilor să fie foarte mare. Agenții patogeni de la nivelul solului ajung prin ploi la nivelul frunzelor și apoi se translocă în plantă. De aceea, e obligatoriu să aplicăm o protecție, pe lângă efectuarea tratamentelor cu erbicide pentru floarea soarelui .
Ce înseamnă acest spor de producție din punct de vedere financiar?
Din punctul de vedere al banilor pot spune că sporul de producție îți acoperă costurile. Chiar dacă prețurile pesticidelor cresc de la an la an. De exemplu, dacă un kilogram de floarea soarelui ar fi un leu, iar tratamentul ar costa 200 de lei, atunci costul total ar f de 220 de lei. Atunci, ar trebui realizat un spor de producție de 220 de kilograme față de lotul martor. Dar sporul minim de producție dacă aplic Pictor® este de 400 kg. Și atunci rămâi și pe profit, dar în același timp crește și calitatea semințelor.
Cum așa?
Păi tratamentul cu Pictor® la floarea soarelui prelungește perioada de vegetație cu cel puțin o săptămână. Astfel, se înmagazinează și mai mult ulei la nivelul seminței. Unde aplici Pictor®, se prelungește perioada de vegetație chiar și cu o săptămână jumătate sau două. Chiar dacă planta are cumul de grade de temperatură, efectul AgCelence® îi prelungește vegetația și asta este benefic, deoarece se acumulează substanța la nivelul produsului final, adică sămânța.
Eu recomand aplicarea cel puțin a unui tratament cu fungicid Pictor® la floarea soarelui în perioada optimă, adică în cea de deschidere a calatidiului. Nu e, însă, chiar o tragedie dacă se întârzie puțin. De fapt, pot recomanda mai bine două tratamente, dintre care primul să fie făcut la stadiul de 8-10 frunze pentru a proteja floarea soarelui până la perioada de dinainte de deschiderea calatidiului, unde se poate face ultimul tratament.