După ploi vine seceta! Învață cum să-ți protejezi cultura de porumb

Perioada următoare va fi foarte dificilă pentru porumb, cu condiții de secetă, dar și posibile averse de grindină. Vezi ce tratamente se impun


Pentru fermieri, următoarea perioadă este una de încercare. Primele semne ale unui an extrem de dificil nu s-au lăsat așteptate. Ploile în cantități mari, uneori chiar și fenomenele extreme precum grindina, s-au asociat cu temperaturile neobișnuit de mari într-o combinație care pentru fermieri înseamnă un singur lucru: presiune extraordinar de mare a bolilor pentru culturi.


Una din culturile care au nevoie de atenție în această perioadă este cea de porumb, la care se impun o serie de măsuri fitosanitare. Acestea sunt necesare în contextul în care meteorologii au emis recent cod galben de caniculă pentru 21 de județe, iar pentru iulie, prognozele anunță cantități deficitare de apă în majoritatea zonelor țării.


Meteorologii anunță secetă în perioada următoare


Conținutul de apă foarte scăzut în profilul de sol (0 – 100 cm), în culturile neirigate de porumb, va determina, conform estimărilor meteorologilor, o secetă pedologică puternică și chiar extremă în majoritatea zonelor agricole. Adăugând și temperaturile maxime situate de multe ori peste pragurile biologice de rezistență ale plantelor, este posibil ca fermierii să constate fenomene de ofilire temporară sau răsucire a aparatului foliar. Trebuie specificat că în această perioadă porumbul se va afla în faza de înflorire a paniculului și mătăsire, cu excepția hibrizilor timpurii, unde se va putea constata maturitatea în lapte.


În aceste condiții, cultura de porumb are nevoie de un tratament care să îi crească rezistența la factorii de stres și să se poată recupera mai bine în caz de grindină. Produsul recomandat de experții BASF pentru protejarea porumbului în aceste condiții pedoclimatice dificile este fungicidul revoluționar Opera®. Acesta face parte din gama AgCelence®, beneficiind de un puternic efect fiziologic de vitalizare, care ajută hibrizii să atingă potențialul de producție.


Fungicidul Opera are și efect de vitalizare a plantelor


Odată aplicat, fungicidul Opera® pentru porumb ajută planta să reziste mai bine la perioadele de stres termic sau hidric. Opera® are acțiune sinergică prin cele două substanțe active, epoxiconazol (50 g/litru), respectiv piraclostrobin (133 g/litru), acționând sistemic în scopul controlului bolilor din cultura de porumb. Prima substanță, epoxiconazol, inhibă creșterea miceliului ciupercilor, în timp ce pirablostrobinul, care face parte din grupa strobilurinelor, inhibă germinația sporilor. În acest mod, eficacitatea fungicidului Opera® pentru porumb este sporită, iar acțiunea sa va fi atât preventivă, cât și curativă.


În plus, beneficiind de tehnologia AgCelence®, fungicidul Opera® oferă și un puternic efect fiziologic, favorizează fotosinteza, duce la utilizarea eficientă a îngrășămintelor, asigurând în același timp o mai mare rezistență la factori de stres precum seceta. Astfel, planta va avea mai puține frunze îmbătrânite, iar tulpina va fi mai rezistentă la frângere.


Produsul Opera® duce la îmbunătățirea fotosintezei plantelor de porumb


Explicația rezidă în reducerea semnificativă a producției de etilenă, hormonul de stres al plantei. În condiții vitrege de vegetație planta folosește o parte din energie pentru managementul stresului, în loc de producerea recoltei. Folosind Opera®, plantele stresate vor produce mult mai puțină etilenă, ceea ce va duce la prelungirea fotosintezei și reducerea stresului ce cauzează îmbătrânirea.


Tratamentul cu fungicidul Opera® la porumb se poate face în două faze: timpuriu, între stadiile BBCH 34-37, sau târziu, la înflorit, în stadiul BBCH 51-65. În primul caz, tratamentul cu Opera® se efectuează la o talie a porumbului de 1-1,2 metri, când se poate face ultima trecere cu echipament clasic de stropire. În cazul aplicării la înflorit, tratamentul se face între apariția paniculului și cea a mătăsii, înainte de fecundare, cu echipament special autopropulsat cu lumină înaltă.


Avantajele tratamentului preventiv cu Opera® sunt:

  • Creșterea suprafeței foliare
  • Creșterea masei verzi
  • O mai bună dezvoltare a rădăcinilor
  • Tulpini mai sănătoare și stabile
  • Mai multe rânduri pe ştiulete şi mai multe boabe pe rând.


Folosind fungicidul Opera® veți conferi porumbului nu doar mai multă rezistență la stresul cauzat de caniculă și secetă, dar îi veți mări și capacitatea de producție, ceea ce se traduce în spor de recoltă, inclusiv în condiții nefavorabile.

Ana-Maria Pascariu, Crop Manager pentru cereale păioase și porumb

Culturi similare

Mergi sus