Ce vinuri s-au calificat la Buzău în marea finală a concursului ”Povești cu vinuri românești”
09.03.2018
Ce s-a întâmplat la faza regională a concursului BASF de vinuri și până când mai poți înscrie probele la ultima fază regională
Viticultorii din zona Munteniei nu s-au lăsat intimidați de vremea rea și au participat în număr record la cea de-a doua etapă regională a concursului ”Povești cu vinuri românești”, organizat de BASF, în colaborare cu ADAR. Nu mai puțin de 160 de participanți au venit la Buzău pentru a vedea cum evaluează juriul format din degustătorii autorizați ADAR cele 88 de probe de vin înscrise în competiție, pentru faza rezervată viticultorilor din Muntenia și Dobrogea.
Cea de-a doua etapă regională a cunoscut cea mai numeroasă prezență de până acum, din toate cele 12 etape organizate de la debutul concursului, în urmă cu trei ani. Din păcate, vremea le-a fost potrivnică viticultorilor din Constanța, care nu și-au putut trimite la timp probele, din cauza drumurilor blocate de viscol.
Ce premii se pot câștiga la concursul de vinuri
Reamintim că la concursul ”Povești cu vinuri românești”, organizat de compania BASF, în colaborare cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România se pot înscrie viticultorii care au suprafețe de viță de vie de maximum 100 de hectare. BASF pune la bătaie trei mari premii, câte unul pentru fiecare categorie de vinuri, albe, rosé sau roșii. Fiecare mare premiu are o valoare de 5.000 de euro și constă, la alegere, într-un utilaj pentru aplicarea tratamentelor la vița de vie sau dezvoltarea unui website.
Comisia, coordonată de dr. ing. Gabriel Lăcureanu, oenolog și totodată câștigător al primelor două ediții ale concursului ”Povești cu vinuri românești”, a apreciat calitatea tot mai bună, de la an la an, a vinurilor înscrise. Drept dovadă au stat și notele foarte apropiate, acordate vinurilor calificate în marea finală. Totodată, de la un an la altul, notorietatea tot mai mare a concursului BASF atrage nume noi din domeniul viticol. Peste o treime dintre concurenții etapei regionale de la Buzău au participat pentru prima dată.
”A fost, din punct de vedere numeric, cea mai bună participare la acest eveniment. Am avut alături atât viticultori, cât și reprezentanți ai fitofarmaciilor, distribuitori, persoane de decizie din cadrul unor producători cu suprafețe importante din regiunea Dealu Mare. Informațiile, modul de prezentare, noutățile din portofoliul companiei BASF în ceea ce privește protecția viței de vie, toate acestea au atras în dezbateri fermierii și ceilalți participanți, astfel încât cele două ore rezervate evenimentului au trecut foarte repede”, notează Robert Băicoianu, directorul de vânzări pentru culturi horticole din cadrul Diviziei BASF pentru Protecția Plantelor.
Comisia de jurizare, formată din oenologi și degustători autorizați, a ales câte trei vinuri finaliste din fiecare categorie. La fel ca la prima ediție regională de anul acesta, am avut plăcuta surpriză de a regăsi printre finaliști trei producători aflați la prima participare la concursul ”Povești cu vinuri româneștI”: Crama Bolgiu, Crama Delta Dunării și Domeniile Săhăteni.
Care sunt vinurile finaliste din cea de-a doua etapă a concursului BASF
”Este un concurs care se adresează în primul rând producătorilor mici, cu suprafețe de sub 100 de hectare și abia în al doilea rând clientului final. Pot spune, pe undeva, că acest concurs îi disciplinează pe viticultorii mici. Miza este consistentă, un premiu cu care ei își pot dezvolta afacerea într-un timp destul de scurt, deoarece îi poate ajuta la partea de comunicare sau la partea de producție, în funcție de ce aleg.
Din punct de vedere al organizării, laud efortul enorm al companiei BASF. Criteriile de evaluare sunt foarte stricte, iar comisia, având și trei oenologi în componență, vede mai mult decât aprecierea strictă a unui critic de vinuri. Am apreciat și profunzimea vinurilor, potențialul lor de învechire și am înțeles conceptul acestora de creare”, explică dr. ing. Gabriel Lăcureanu, coordonatorul comisiei de jurizare din cadrul celei de-a doua etape a concursului de vinuri BASF.
Primul loc în categoria vinurilor albe a fost ocupat de un Chardonnay, din 2016, produs de Crama Viișoara. Pe locul secund, juriul a ales tot un Chardonnay, dar din 2017, din gama Karakter, produs de Domeniile Săhăteni. Ultimul loc pe podium a fost ocupat de un Sauvignon Blanc, produs în 2017 de Conacul Ceptura.
La categoria vinurilor rose, crama Delta Dunării a ocupat prima poziție, cu o Băbească Neagră din 2017. Cei de la Conacul Ceptura s-au clasat pe locul doi, cu un Syrah, produs în 2017. Se pare că anul trecut a fost unul bun pentru vinurile alese, deoarece și vinul de pe cea de-a treia poziție, un cupaj de Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah și Fetească Neagră, a fost produs de Domeniile Dealu Mare tot în 2017.
Categoria cu cel mai mare grad de complexitate, cea a vinurilor roșii, a fost câștigată de o Fetească Neagră din 2016, produsă de Gramofon Wine. Pe locul doi s-a clasat un participant aflat la debut, Casa Bolgiu, cu un Cabernet Franc, din 2015. Ultima poziție de pe podium în această categorie a fost ocupată de Licorna Winehouse, cu o Fetească Neagră din 2015.
Cum se pot înscrie viticultorii la ultima etapă regională, de la Oradea
Organizatorii au încercat să încurajeze și eforturile tinerilor viticultori. Dacă anul trecut, echipa BASF a acordat la Buzău trei diplome de excelență pentru activitate și contribuția la domeniul viticulturii, de data aceasta, echipa coordonată de Robert Băicoianu și-a îndreptat atenția spre tinerii profesioniști, care au nevoie de cât mai mult sprijin în acest drum.
Ultima etapă regională va avea loc pe 15 martie, la Oradea. Ultima ocazie pentru viticultorii care doresc să participe la acest concurs este etapa regională dedicată regiunii Transilvaniei și Banatului de Nord. Data limită pentru trimiterea probelor este 12 martie. ”Ne dorim o participare cât mai numeroasă la aceste etape. Aici ne întâlnim cu partenerii noștri. Avem trei noi produse în portofoliu și un mod aparte de a le stârni interesul.
Suntem convinși că vinurile vor fi toate de bună calitate și cât mai mulți producători, atât din zona Olteniei, cât și din Banat și Transilvania, vor dori să afle un punct de vedere obiectiv pentru vinurile pe care le-au produs. Le adresăm un îndemn, îi așteptăm cu drag, înscrierea este gratuită, iar juriul format din membrii Asociației Degustătorilor Autorizați din România va evalua fiecare probă de vin conform standardelor internaționale OIV”, spune Robert Băicoianu.
De asemenea, după fiecare concurs anual, BASF editează un catalog ce cuprinde toți finaliștii fiecărei ediții regionale, precum și marii câștigători. Catalogul este editat în 2.000 de exemplare și este un bun prilej de promovare pentru viticultori, în locațiile de interes din toată țara.