BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Vița de vie: instrucțiuni pentru plantare, întreținere, tăiere și tratament

Tot ce trebuie să știi despre cultivarea, întreținerea și tratamentele viței de vie astfel încât să ai o producție considerabilă și de bună calitate

Despre vița de vie

Cultura de viță de vie are o tradiție îndelungată în țara noastră, de peste 2500 de ani, existând numeroase mărturii cu privire la această preocupare a strămoșilor noștri. Geto-dacii aveau o apreciere deosebită față de vin, fapt ce explică interesul lor sporit pentru cultura viței de vie și pentru dezvoltarea acesteia.

O cultură cu totul specială, vița de vie merită o atenție pe măsură. Îți arătăm într-un articol complet tot ce trebuie să știi despre cultivarea, întreținerea și tratamentele viței de vie astfel încât să ai o producție considerabilă și de bună calitate.

Vița de vie (Vitis vinifera L.) face parte din genul Vitis, familia Vitaceae. Suprafața cultivată cu viță de vie ocupă circa 180.000 ha (conform INS) țara noastră ocupând locul 5 la nivelul Uniunii Europene ca suprafață viticolă și locul 6 la producția de struguri și vin.

Viticultura se practică de mii de ani pe teritoriul României, în țara noastră sunt 39 de podgorii și nu există vreo zonă geografică în care să nu fie cultivată vița de vie. Este o cultură întâlnită atât în Moldova (ex. podgoria Odobești, Panciu, Iași. Huși) , cât și în Muntenia (ex. Dealu Mare), Dobrogea (ex. podgoria Murfatlar), Oltenia (ex. podgoria Drăgășani) și Transilvania (ex. Târnave).

Valoarea nutritivă a strugurilor și a vinului

Strugurii și mustul au 130 – 250 g/l zaharuri ușor asimilabile, săruri minerale, acizi organici, substanțe pectice, substanțe protectoare vascular, enocianină - cu efect tonic. De asemenea, boabele de struguri conțin numeroase vitamine (A, B1, B2, B6, PP, C) și săruri minerale care ajută la intensificarea circulației sangvine.

Vinul, apreciat de consumatori pentru gustul, aroma, aspectul deosebite, este recunoscut și pentru efectul antioxidant, prevenind îmbătrânirea prematură și contribuind la menținerea sănătății creierului.

Soiuri de viță de vie:

Vițele roditoare se împart astfel:

 • soiuri cu rezistență sporită la boli
 • hibrizi viță de vie (hibrizi folosiți în special în gospodării, nu necesită multe lucrări de îngrijire)
 • soiuri nobile - cultivate pentru consum sau producție de vin.

La rândul lor, soiurile nobile se împart în soiuri de struguri pentru masă, pentru vin și pentru stafide și industrializare.

Soiuri viță de vie pentru struguri de masă

Strugurii de masă se recunosc ușor după aspectul lor atrăgător. De obicei bobul este de mărime medie și mare, pulpa nu este la fel de suculentă ca la celelalte soiuri, ci este mai consistentă. De asemenea, la aceste soiuri conținutul de semințe este redus sau chiar lipsește.

La rândul lor, strugurii de masă se împart în soiuri cu coacere extratimpurie și timpurie (ex. Cardinal, Augusta, Victoria), soiuri cu coacere mijlocie (ex. Azur, Triumf, Milcov, Muscat de Hamburg), soiuri cu coacere târzie (ex. Xenia, Coarna neagră, Tamina).

Soiuri de viță de vie pentru vin

Soiurile de viță de vie pentru vin sunt cultivate special pentru producerea licorii bahice. De altfel, acestea sunt și cele mai răspândite. Soiurile pentru vin se împart în:

 • Soiuri pentru vinuri albe, – exemplu: Fetească albă, Chardonnay, Grasă de Cotnari, Frâncușă, Riesling italian, Aligoté, Crâmpoșie selecționată, Mustoasă de Măderat, Zghihară, Fetească regală, Galbenă de Odobești, Băbească gri, Pinot gris etc.
 • Soiuri pentru vinuri roșii exemplu: Pinot noir, Fetească neagră, Negru de Dragășani, Burgund Mare, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cadarcă, Băbească neagră etc.
 • Soiuri pentru vinuri aromate: Busuioacă de Bohotin, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Șarba.

Cele mai rezistente soiuri de viță de vie la ger și la boli

Soiuri cu o rezistență sporită la boli sunt, de pildă, Brumăriu, Moldova, Perlă de Zala, Valeria. Mai rezistente la ger sunt soiurile Cabernet Sauvignon, Fetească regală, Pinot noir, Burgund. Pentru a proteja via de daunele produse de vremea nefavorabilă se recomandă evitarea cultivării plantațiilor viticole pe văi și la baza pantelor și alegerea terenurilor cu expoziție sudică, sud-vestică sau sud-estică.

De asemenea, este recomandată orientarea rândurilor de viță de vie pe direcția nord-sud. În cazul viilor situate la piciorul pantei, în depresiuni, trebuie evitată mobilizarea solului până la trecerea înghețului. După înghețurile târzii se recomandă tăierea părților afectate de îngheț, pentru ca planta să se regenereze. Sunt recomandate, de asemenea, și fertilizările suplimentare cu 80-90 kg s.a./ha îngrășăminte potasice și fosfatice.

Când se plantează vița de vie?

Vița de vie se plantează primăvara cât mai devreme, lunile martie-aprilie, când în sol la adâncimea de 40-50 de cm se înregistrează 8-10 grade Celsius. Plantarea pe terenuri grele, cu exces de umiditate, se face la începutul lunii mai. Pe terenurile bine drenate se poate face plantarea și toamna, înainte ca temperaturile să scadă sub 0 grade Celsius.

Soiurile plantate se aleg în funcție de direcția de producție. Câteva sfaturi cu privire la zonele recomandate pentru anumite soiuri se pot găsi în Ordinul 225/31.03.2006, privind aprobarea „Zonării soiurilor nobile de viță de vie roditoare admise în cultură în arealele viticole din România”.

Vița de vie: Tratamente

Pentru producții de calitate, aplicarea tratamentelor este imperativă. La plantațiile de viță de vie se aplică tratamente cu fungicide, insecticide, dar și erbicide. Le vom explica pe larg mai jos.

Când se stropește vița de vie?

Media tratamentelor cu fungicide la vița de vie în România este de 6-7 tratamente / sezon. Tratamentele se recomandă a fi aplicate preventiv pentru a diminua cât mai mult pagubele produse de boli. Așadar, pentru o plantație sănătoasă, stropirea viței de vie se poate face pe întreaga perioada de vegetație. Tratamentele se aplică și în funcție de condițiile climatice care pot favoriza apariția unei anumite boli.

Vița de vie: Boli

Pentru a trata corespunzător vița de vie trebuie mai întâi să cunoaștem care sunt cele mai frecvente boli care o afectează și ce trebuie să facem pentru a le combate eficient:

Mana viței de viePlasmopara viticola – ataca toate organele verzi ale plantei. Pe partea superioară a frunzelor apar pete gălbui. Ulterior, pe partea inferioară a frunzelor, în dreptul acestor pete, apare o pulbere albicioasă, rezultată din fructificațiile ciupercii. În final, zona afectată a frunzei se usucă (necrozează). Pe ciorchini atacul este extrem de dăunător, mai ales atunci când are loc în stadiile tinere.

În situația în care atacul apare în jurul înfloritului, ciorchinii se acoperă cu un puf alb, florile se brunifică și, în final, ciorchinele se usucă în totalitate. După ce boabele s-au format, atacul de mană poartă denumirea de Rot-Gris (când boabele sunt mici, se brunifică și apoi se acoperă cu puful alb caracteristic) sau Rot-Brun (când atacul are loc pe boabe mai dezvoltate, care devin brune, zbârcite și nu se mai acoperă cu fructificațiile ciupercii). În condiții favorabile de atac și în lipsa măsurilor de combatere, mana poate compromite complet producția de struguri.

Combaterea manei se face prin aplicarea tratamentelor cu fungicide: Polyram® DF , Cabrio® Top , Forum® Gold , Delan® Pro.

Forum® Gold este un fungicid foarte eficient în combaterea manei. având efect preventiv, curativ și antisporulant. Fungicidul conține două substanțe active - ditianon și dimetomorf. Acest produs are efect multisite și rezistență sporită la spălare.

Mai mult, Forum® Gold protejează complet planta, având eficacitate ridicată atât pe frunze, cât și pe ciorchini, și reduce riscul de dezvoltare a rezistenței. Produsul se poate aplica în maxim 3 tratamente pe an, de la apariția frunzei a 5-a, până la începutul intrării în pârgă, în doza omologată de 1,56 kg/ha.

Cabrio® Top , un fungicid cu două substanțe active - metiram si piraclostrobin - este o soluție utilă pentru combaterea simultană a mai multor boli ale viței de vie - mană, făinare, excorioză, putregaiul negru.

Spectrul foarte larg și durata lungă de protecție sunt completate de acțiunea fiziologică vitalizantă pentru vița de vie datorată efectelor AgCelence®. Fungicidul Cabrio® Top se poate aplica pe toată perioada de sensibilitate a viei față de bolile de mai sus, cu mențiunea că eficacitatea sa sporită este pusă în valoare cu precădere în stadiile din perioada înfloritului (în mod special în stadiul de sfârșit de înflorit) până în perioada de creștere a boabelor. Cabrio® Top trebuie aplicat preventiv.

De asemenea, trebuie respectat un interval de pauză de 14 zile între tratamente, sau 10-12 zile, dacă presiunea de infecție este foarte mare. Doza recomandată este de 1,5 - 2 litri/ha.

Făinarea - Uncinula necator - determină apariția unei pulberi albe, care acoperă organele atacate. Atacul cel mai periculos este pe tinerele boabe aflate în creștere, care pot fi acoperite în totalitate de pulberea albicioasă. În faza mai avansată de atac, boabele crapă, fiind distruse în totalitate.

Combaterea făinării la vie se poate face prin aplicarea fungicidelor: Kumulus® DF , Cabrio® Top , Vivando® .

Fungicidul Vivando® asigură un control excelent și de lungă durată asupra făinării. Produsul conține 500 g/l metrafenonă, are un mod nou și unic de acțiune, interferând în procesul de diferențiere celulară a diferitelor etape din ciclul agentului patogen. În plus, redistribuirea substanței active în faza de vapori asigură protecția noilor creșteri.

Vivando® se aplică preventiv, la avertizare. Fereastra de aplicare este flexibilă, se pot aplica maximum trei tratamente pe sezon, dar nu mai mult de două tratamente consecutive, în doza omologată de 0,2 l/ha. Un alt avantaj îl reprezintă rezistența la spălare, fiind suficient un termen de numai o oră de la aplicare până la apariția precipitațiilor.

Sercadis® este deosebit de eficient împotriva făinării viței de vie (Uncinula necator), datorită substanțe iactive, fluxapiroxad (300 g/l). Aceasta este o soluție flexibilă, care aduce numeroase beneficii, fiind ușor de folosit, cu o fereastră largă de aplicare și beneficiind de protecție de lungă durată, în condiții climatice dificile. Se aplică preventiv (se pot face maxim 3 tratamente/sezon, la un interval minim de 10 zile între ele, în perioada de vegetație BBCH 11-83, de la apariția primei frunze nedesfăcute, până la momentul în care boabele de struguri dezvoltă culoarea specifică)

Putregaiul Cenușiu - Botrytis cinerea - atacă frunzele, inflorescențele, lăstarii și strugurii. Cele mai mari pagube sunt produse pe boabele mature, chiar înainte de recoltare. Boabele atacate se brunifică și se acoperă cu fructificațiile ciupercii, care sunt de culoare cenușie.

Pentru combaterea putregaiului cenușiu recomandăm aplicarea fungicidului Cantus® . Acesta conține 50% boscalid, o substanță activă cu mecanism nou de acțiune. Cantus® are mișcare translaminară și acropetală în frunză demonstrând o eficacitate ridicată în combaterea putregaiului cenușiu, având și efect secundar împotriva făinării. În același timp protejează calitățile strugurilor și ale vinului.

Poate fi aplicat preventiv, în unul dintre următoarele stadii: la sfârșitul înfloritului, înainte de compactarea ciorchinelui sau la intrarea în pârgă. Viticultorii pot face un tratament pe sezon cu acest produs, folosind doza recomandată de 1 kg/ha. Dacă presiunea de infecție este foarte mare, doza recomandată este de 1,2 kg/ha.

Combaterea putregaiului negru se poate face prin aplicarea fungicidului Cabrio® Top .


Excorioza viței de vie - Phomopsis viticola - Poate duce la pieirea prematură a butucilor. Poate ataca frunzele, ciorchinii și boabele, dar atacul tipic este pe lăstari și poate determina moartea mugurilor bazali și fragilitatea coardelor, care se pot rupe ușor. Primăvara, lăstarii atacați prezintă pete clorotice pe partea bazală. Ulterior, odată cu creșterea lăstarului, petele confluează, formează cruste de culoare neagră și excoriații ale scoarței. Toamna, pe coardele atacate se formează organele de fructificare ale ciupercii, iar petele tind să devină albicioase.

Plantare viță de vie - pas cu pas

Plantarea viței de vie începe întotdeauna cu pregătirea terenului. Plantațiile de viță de vie au o durată de viață de peste 30 de ani, astfel încât este nevoie de o pregătire riguroasă a solului în prealabil. În primul rând este recomandată o perioadă de repaus a solului de circa 3-5 ani. Dacă plantarea se face la scurt timp după defrișarea plantației vechi de viță de vie, se recomandă dezinfectarea solului.

Pregătirea terenului constă în eliminarea vegetației lemnoase – arbori, arbuști, butuci, cât și în eliminarea denivelărilor de teren. Urmează fertilizarea solului, care se poate face cu gunoi de grajd – 30-40 t/ha și cu îngrășăminte chimice cu fosfor și potasiu. De asemenea, se mai execută și desfundarea terenului.

Odată ce terenul este pregătit urmează pichetarea, săparea gropilor, plantarea butașilor, udare, fertilizare și pe care le vom explica mai jos:

Pichetatul și săpatul gropilor

Pichetarea constă în marcarea locului pe care îl va ocupa fiecare viță pe teren. Această etapă se realizează spre sfârșitul iernii, după desfundarea și nivelarea terenului. În etapa pichetatului se stabilesc și distanțele de plantare, orientarea rândurilor și sistemul de pichetat - dreptunghi, pătrat etc.

De regulă, gropile se sapă cu puțin timp înainte de plantare la o adâncime de 50 de centimetri și cu un diametru de 35 – 40 de centimetri. Distanțele de plantare între rânduri pot varia, în medie, între 1,5 și 2 m între rânduri și 1-1,4 m între butuci pe rând.

Pregătirea pentru plantare

Pregătirea pentru plantarea viței de vie constă, în primul rând, în alegerea vițelor sănătoase, cu sudură de jur împrejur, rădăcini alb-sidefii, cordițe cu muguri viabili. Urmează fasonarea, etapă ce implică scurtarea rădăcinilor la 8-10 cm și a cordițelor la 3-4 ochi. Etapele următoare sunt parafinarea și mocirlirea vițelor. Se vor planta propriu-zis vițele de vie, urmând fertilizarea, udarea și umplerea gropilor cu pământ.

Udarea și fertilizarea viței de vie

Se recomandă udarea la fiecare viță cu circa 10 litri de apă. În privința fertilizării, deseori în această etapă se aplică fertilizarea organică (gunoi de grajd). Se execută umplerea gropilor și mușuroirea.

Altoirea viței de vie

Este cea mai practicată metodă de înmulțire vegetativă. Ea presupune tăierea unei porțiuni de lăstar de la o plantă și transplantarea ei pe o altă plantă, prin metode specifice. Altoiul reprezintă porțiunea ce se va forma în partea aeriană a butucului iar portaltoiul este partea din care se formează sistemul radicular.

Altoirea pe loc se face prin aplicarea altoiului direct pe viță. Acest tip de altoire este indicat în regiunile sudice, unde clima este mai caldă. Altoirea pe loc se practică de regulă în trei moduri: în despicătură simplă, dublă și în verde. Se pot face altoiri pe loc și toamna – în ochi sau mayorchina.

Altoire în despicătură simplă – Constă în retezarea portaltoiului la nivelul pământului, aplicându-i-se altoiul sub formă de pană. Se realizează in luna mai.

Altoire în despicătură dublă – Dacă portaltoiul este gros, se realizează o copcă în jurul butucului, se taie la nivelul pământului, apoi se face o despicătură pe tot diametrul tăieturii, aplicând de o parte și de alta câte un altoi.

Altoire în verde – Se realizează în timpul verii, în prima jumătate a lunii iunie, la lăstarii cu grosimi de 6-8 mm. Se scurtează lăstarul portaltoiului la 40-50 cm față de pământ, se așteaptă să se scurgă seva, apoi se aplică altoiul printr-o tăietură oblică.

Se pot face altoiri pe loc și toamna – în ochi sau mayorchina. Menționăm că altoirea industrială rămâne cea mai utilizată metodă de altoire. La plantațiile mari se practică această metodă la începutul primăverii și se folosesc mașini de altoit în masă.

Pregătirea portaltoiului

Portaltoiul este pus la stratificat, apoi, după ce este scos, trebuie curățat de nisip. Se verifică starea acestuia de sănătate, apoi se pune în apă. Ulterior se secționează în butași de 38 de cm.

Pregătirea altoiului

Altoiul se pregătește odată cu portaltoiul. După ce a fost scos de la stratificare, se curăță de nisip și se verifică sănătatea acestuia. Urmează secționarea cu o tăietură la 1,5 cm deasupra ochiului. Altoiul se pune la înmuiat maximum 15 ore.

Atât altoii, cât și portaltoii se sortează pe grosimi pentru a se potrivi în momentul altoirii.

Întreținerea viței de vie

În ceea ce privește întreținerea viței de vie, se recomandă dezmușuroit după plantare, arătura, lichidarea golurilor, precum și fertilizarea. Mai jos vom explica pas cu pas care sunt lucrările necesare pentru întreținerea viței de vie și cum trebuie făcute:

 • Dezmușuroitul se face primăvara timpuriu după ce temperatura nu mai scade sub 8-9 grade Celsius.
 • Arătura de primăvară se face la 14-16 cm pentru afânarea solului
 • Tăierea în uscat și copcitul - începând cu anul al doilea, în primăvară și se repetă în luna august.
 • Instalarea mijloacelor de susținere – araci, spalieri, bolți.
 • Plivitul și legarea lăstarilor – se face când lăstarii au ajuns la 8-10 cm și se lasă doar 3-4 la vițele riguroase și 2 la cele dezvoltate
 • Fertilizarea – se aplică doze moderate de îngrășăminte cu azot, fosfor și potasiu.
 • Completarea golurilor – se face primăvara, folosindu-se vițe STAS
 • Combaterea bolilor și dăunătorilor

Vița de vie: dăunători

Dăunătorii care provoacă cele mai mari pagube în plantațiile de viță de vie sunt:

Molia brună a strugurilor (Cochilisul) - Eupoecillia ambiguella; Clysia ambiguella - În țara noastră este semnalată mai ales la limita nordică a arealului viticol, în zonele mai umede și răcoroase. Prezintă două generații pe an. Din ultima decadă a lunii aprilie până la sfârșitul lunii mai apar adulții generației hibernante. La circa o săptămână de la apariție are loc depunerea ouălor. O femelă depune circa 50 de ouă izolat pe ciorchine și mai rar pe frunze.

Larvele neonate leagă cu fire mătăsoase 2-3 boboci florali, pătrund în aceștia, consumându-le staminele și pistilul. La maturitate – sfârșitul lunii iunie - larvele țes coconii mătăsoși care se impupează. Adulții generației a II-a, apar din a doua decadă a lunii iulie, iar după 3-4 săptămâni ouăle sunt depuse pe boabele verzi. După 7-10 zile larvele pătrund în boabe și se hrănesc cu conținutul acestora.

Molia verde a strugurilor - Lobesia botrana - În partea de sud a țării, unde produce și cele mai mari pagube, molia strugurilor are 3 generații pe an. Iernează în stadiul de crisalidă în crăpăturile scoarței sau în sol. Primăvara, adulții (fluturii) generației hibernante depun ouăle din care, după o perioadă de incubație de 6-8 zile, apar larvele. Perioada larvară durează 25-30 de zile, în funcție de temperatură. Perioada de nimfă durează 10-13 zile.

Adulții generației întâi apar la început de iunie. Aceștia depun ouăle generației a II-a, care se dezvoltă până la începutul lunii august, când apar adulții. Aceștia depun ouăle generației a III-a pe boabele de struguri. La încheierea stadiului larvar, larvele se retrag la locurile de iernare, unde se transformă în crisalide. În zona de sud, generațiile succesive se întrepătrund, ceea ce face și mai dificilă combaterea dăunătorului.

Vița de vie: combaterea buruienilor

Buruienile iau din nutrienții viței de vie și îi afectează dezvoltarea. Este foarte important ca tratamentele cu erbicid să fie aplicate chiar în perioada de repaus, înainte să răsară buruienile.

Un tratament eficient este erbicidarea cu Stomp® Aqua . Erbicidul trebuie aplicat înainte ca buruienile să-și facă apariția.

Tăierea viței de vie - pas cu pas

Ce facem cu vița de vie în luna februarie este absolut necesară pentru o plantație sănătoasă. Este una dintre lucrările de bază în plantațiile de viță de vie. Ea ajută la asigurarea unor producții superioare, atât cantitativ, cât și calitativ, dar contribuie și la simplificarea aplicării celorlalte lucrări agrofitotehnice.

Cele mai importante tipuri de tăieri:

Cele mai importante tipuri de tăieri sunt:

 • Tăieri de formare (efectuate în primii ani de la plantare)
 • Tăieri de rodire
 • Tăieri de regenerare
 • Tăieri speciale (în cazul viilor afectate de ger, grindină, secetă etc.)

Tăierile de rod la vița de vie

Se aplică în fiecare an și au scopul de a regla procesele de creștere și fructificare. Fără tăierile de fructificare nu se poate realiza o exploatare eficientă a plantațiilor de viță de vie. Tăierea de rodire se execută în perioada repausului fiziologic, de la căderea frunzelor toamna și până la dezmuguritul din primăvară.

Tăierile pot fi grupate în trei sisteme: sistemul de tăiere scurt, lung și mixt.

Sistemul de tăiere scurt – folosește ca element de rod cepul de rod de 2-3 ochi în număr variabil (6-10) și este folosit în special la soiurile care diferențiază bine primii trei ochi de la baza coardelor (se efectuează la soiurile Fetească albă, Fetească regală, Galbenă de Odobești, Aligote etc.)

Sistemul de tăiere lung – folosește că element de producție coarda de rod de 8-16 ochi în număr variabil

Sistemul de tăiere mixt (Guyot) - se caracterizează prin folosirea ca element de producție a verigii de rod, reprezentând o îmbinare a celor două sisteme (scurt și mixt). Este sistemul de tăiere cel mai răspândit, deoarece prin prezența coardelor se asigură producția pentru anul în curs iar cepii vor asigura formarea lemnului de rod pentru anul următor

Tăierile pentru realizarea formei de conducere

Forma de conducere este înălțimea la care sunt amplasate elementele de producție față de nivelul solului și orientarea lor în spațiu. În plantațiile de viță de vie se folosesc trei forme de conducere – joasă, semiînaltă și înaltă.

Tipurile de tăiere cele mai practicate sunt: Teremia, Guyot multiplu, Guyot pe semitulpină, Guyot pe tulpină, Cordonul Cazenave, Cordonul speronat, Cordonul Lens Moser etc.

Recoltarea strugurilor

Recoltarea strugurilor se face manual sau cu ajutorul echipamentelor special concepute. Nu se recomandă recoltarea pe arșiță ori în condiții de precipitații. În cazul strugurilor pentru vin, momentul culesului este determinat de maturitatea tehnologică a strugurilor, în funcție de diferite aspecte precum conținutul de zahăr. Acestea influențează procesul de fermentație, aciditatea, greutatea boabelor.

Când se culeg strugurii

Recoltarea strugurilor se face toamna, însă coacerea lor diferă din punct de vedere calendaristic de la un an la altul, de la o zonă viticolă la alta și de la o podgorie la alta. Momentul oportun se stabilește urmărindu-se evoluția coacerii strugurilor.

Prelucrarea strugurilor pentru vin

După recoltarea strugurilor pentru vin, urmează prelucrarea în vederea producerii vinului. Această etapă este una complexă, ținând cont de tipul de vin (alb, roșu, aromat etc.). În cazul producerii vinurilor albe, deseori avem ca etape principale:

 • Zdrobitul strugurilor – se face folosindu-se mașini de zdrobire speciale
 • Desciorchinatul strugurilor – boabele se eliberează de ciorchine și se eliberează sucul fără resturi vegetale
 • Separarea mustului
 • Vehicularea mustuielii și a mustului
 • Decantarea mustului
 • Fermentarea
 • Depozitarea strugurilor pentru masă

Strugurii pentru masă se păstrează în depozite cu ventilare naturală sau în condiții speciale - depozite frigorifice. Temperatura din celula frigorifică trebuie să fie de 0-1 grade Celsius, iar umiditatea să fie de 85 – 90%. În aceste condiții strugurii pot fi păstrați și câteva luni.

După cum se poate observa, cultura viței de vie este complexă și presupune o îngrijire atentă a plantației, însă prin întreținerea corespunzătoare se va obține o producție de calitate superioară.


Surse:

Anuar statistic al României INS, 2014

Lucrarea Memorator horti-viticol, secțiunea Viticultură, vinificație (dr. ing. Gheorghe Bernaz), București, 1977.

Lucrarea Ghidul fitosanitar al viticultorului (Liliana Tomoioagă), Cluj-Napoca, 2013

Pachete tehnologice pentru viță de vie

Combate bolile viței de vie cu noile pachete tehnologice de la BASF. Profită de reducerile suplimentare față de prețul individual al produselor.

Compară pachetele promoționale

Află prognoza meteo

Vremea detaliată pentru fermieri.

Informații detaliate aici

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina

Alege Smart pentru cultura ta

Fiecare achiziție îți poate aduce bani înapoi în cont. Oferte speciale pentru culturile de viță de vie, măr și legume.

Află mai multe

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus