”Aș vrea un fungicid cu o nouă substanță activă, eficientă în combaterea septoriozei”

Interviu: Aplicarea repetată a acelorlași substanțe active poate crea tulpini rezistente de Septoria spp

”Mereu ai ceva de învățat. Chiar și cei mai buni profesioniști văd lucruri noi la alți fermieri și le aplică apoi în cultura lor. Produsele bune și tehnologiile făcute cu cap se propagă repede printre fermieri”, spune Dan Jigău, managerul SC Agromec Vidra SA. Fermierul ilfovean este unul dintre cei care au avut de-a face cu pătarea brună a grâului.


Domnule Jigău, ce factori favorizează cel mai mult apariția septoriozei la cereale?


Septorioza depinde foarte mult de factori precum presiunea agentului patogen, sau rotația culturilor. Cred că ține foarte mult și de cantitatea de material vegetal pe care o lași la suprafață. Logica lucrurilor spune că toate resturile vegetale ar trebui încorporate la anumite adâncimi ale solului.


Tendința din ultimii ani e să lucrăm cât mai puțin solul și să tragem cât mai mult de el. Dar toate resturile vegetale lăsate la suprafață nu sunt altceva decât un magnet pentru boli și dăunători. Și noi, în fermă, mergem pe această tehnică de low tillage, sau minimum tillage, dacă vreți să îi spuneți așa. Și facem asta de mai bine de 10 ani. Și vedem și noi, din păcate, repercusiunile. Iar apariția unor boli precum septorioza grâului este doar una dintre ele.


Ce măsuri luați în fermă pentru a preveni sau a limita pătarea brună a grâului?


Noi suntem nevoiți să aplicăm chiar și trei tratamente la grâu. Am mers pe trei aplicări de fungicid în primăvară, dar s-a întâmplat să fie nevoie de un tratament și în toamnă. Acum, problema cu tratamentul de toamnă e că toată lumea se leagă de anumite produse de bază, precum epoxiconazol sau tebuconazol.

Dar ce faci dacă aplici un astfel de tratament împotriva pătării brune a grâului în toamnă și apoi mai ai nevoie să faci alte trei tratamente în primăvară? Unele substanțe nu se repetă, tocmai pentru a nu crea rezistență la fungicidul respectiv . Aici apare o altă problemă, pentru că se micșorează efectul fungicidelor și te poți trezi cu ciuperci mult mai rezistente.


Ce v-ați dori de la un nou fungicid pentru combaterea septoriozei?


În primul rând, aș vrea o altă substanță activă. Un fungicid nou nu trebuie neapărat să fie unul care să conțină două substanțe active mai vechi. Asta mi-aș dori de la un fungicid nou pentru pătarea brună a grâului: să aibă substanța activă diferită, ca pur și simplu să o putem adăuga în tratamente, pentru a nu mai repeta mereu aceleași și aceleași substanțe active de care dispunem.


Substanțele active repetate pur și simplu nu își mai fac efectul la un moment dat și te poți trezi că rămâi fără soluții. Dar mai rău, ciupercile rezistente care au apărut la tine în cultură se pot răspândi și la alții.

Mergi sus