Cei mai mari fermieri din Ucraina, impresionați de Centrul de Competențe Tehnice BASF din România

Echipa Centrului de Competențe Tehnice BASF a prezentat rezultatele Clearfield® Plus pentru floarea soarelui


Primul centru de competențe tehnice deschis de BASF în România a primit vizita celor mai importanți fermieri din Ucraina. O delegație de 40 de fermieri, care cultivă împreună peste 1.000.000 de hectare, a venit la centrul tehnic BASF pentru a vedea la fața locului rezultatele obținute prin folosirea culturii de floarea soarelui în sistemul Clearfield® Plus .


Centrul de competențe tehnice de la Tămădăul Mare le dă fermierilor ocazia de a vedea efectele noilor produse BASF în condițiile specifice pentru zona de sud a țării. Pentru experții BASF, certificarea BPE (Bune Practici Experimentale) obținută pentru centrul tehnic aduce posibilitatea de a face teste de eficacitate biologică. Acestea pot fi folosite pentru dosarele biologice de omologare a noilor produse BASF.


Cei 37 de mari fermieri ucraineni lucrează împreună peste 1.000.000 de hectare


Fermierii din Ucraina au avut posibilitatea de a vedea dotările Centrului de Competențe Tehnice, laboratorul, sala de măsurători, echipamentele și utilajele folosite pentru experimente, dar și loturile experimentale, create de experții români. Totodată, echipa coordonată de Cristina Bunescu, managerul departamentului tehnic din cadrul diviziei pentru protecția plantelor a BASF România, le-a prezentat oaspeților ucraineni date despre starea agriculturii din țara noastră, evoluția pieței de produse pentru protecția plantelor, precum și ce culturi predomină la noi.


Interesul delegației ucrainene a fost în special de a vedea cum se comportă sistemul de producție Clearfield® Plus în România. Fermierii nu sunt persoane ușor de convins, mai ales când vine vorba de profitul lor, de aceea trebuie să vadă rezultatele produselor înainte de a le folosi. În condițiile în care sistemul Clearfield® Plus pentru floarea soarelui a fost omologat în țara vecină în urmă cu un an, aceștia au dorit să vadă pe viu rezultatele folosirii acestui sistem de producție.


„Am dorit să aducem împreună cei mai motivați fermieri din diferite zone ale Ucrainei, pentru a beneficia de expertiza românească. Au primit sfaturi de la experții care le-au arătat cum pot reduce factorii de stres ai plantelor, cum pot crește producția și cum pot dezvolta agro-businessul în țara lor”, spune Tiberiu Dima, country manager al Diviziei BASF pentru Protecția Plantelor din Ucraina, Moldova și țările din Caucaz. Toți fermierii ucraineni s-au bucurat de această nouă experiență și de posibilitatea de a compara tehnologiile folosite în Ucraina și România, ca țară membră UE. Cel mai mult i-a impresionat varietatea echipamentelor inovatoare folosite”, mai spune Dima.


Echipa BASF România a prezentat rezultatele folosirii sistemului Clearfield® Plus pentru floarea soarelui


”Ne-au vizitat cei mai mari fermieri din Ucraina. Au avut foarte multe întrebări, în special despre spectrul de buruieni din România, nivelul precipitațiilor de la noi, care sunt în general zonele infestate cu Orobanche și în ce procent, dar și în ce grad afectează cultura de floarea soarelui și procentul pagubelor de recoltă produse”, spune Cristina Bunescu. Fermierii ucraineni au fost interesați nu doar de modul în care se prezintă culturile, dar și de felul în care a reacționat la tratamentul cu erbicid. Echipa centrului de competențe tehnice BASF de la Tămădăul Mare le-a prezentat apoi fermierilor loturile experimentale din câmp, cultivate în sistemele Clearfield® și Clearfield® Plus, precum și rezultatele testelor pentru anul trecut la floarea soarelui cultivată în sistem Clearfield® Plus.


Impresionată de dotările centrului de competențe tehnice BASF România, delegația de fermieri condusă de fostul country manager Tiberiu Dima, care a preluat conducerea Diviziei BASF pentru Protecția Plantelor din Ucraina, Moldova și țările din Caucaz, a invitat echipa BASF să viziteze și centrul de competențe tehnice BASF din Ucraina. ”Cu siguranță, vizita la centrul tehnic BASF România le-a rămas întipărită în memorie, mai ales efectul impresionant al erbicidului Pulsar® 40 pentru floarea soarelui, asupra loturilor demonstrative. Sunt încrezător că acesta este doar începutul unui dialog între ei și fermierii români. Majoritatea invitaților au apreciat ospitalitatea românească, nivelul ridicat de profesionalism și plănuiesc să revină în curând”, a mai declarat Dima.


Pentru România, BASF este primul producător de produse pentru protecția plantelor care a obținut certificatul de recunoaștere oficială a testelor de eficacitate biologică, emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecție a Plantelor.

Mergi sus