BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Câți bani vor primi fermierii pe subvenții

Vezi lista subvențiilor pe culturi

Ministerul Agriculturii a anunțat cuantumurile pe hectar pentru sectorul vegetal pentru culturile agricole care beneficiază de subvenții APIA. În total, plafonul pentru sprijinul cuplat pentru 2023 se ridică la peste 284 de milioane de euro.

Fermierii vor beneficia de următoarele sume pe hectar conform măsurilor de sprijin cuplat:

 • Cânepă: 240 €/ha
 • Castraveți pentru industrializare: 700 €/ha
 • Fructe pentru industrializare: 332 €/ha
 • Hamei: 600 €/ha
 • Legume cultivate în spații protejate: 5300 €/ha
 • Lucernă: 112 €/ha
 • Mazăre și fasole boabe pentru industrializare: 250 €/ha
 • Orez: 750 €/ha
 • Sămânță de cartof: 2073 €/ha
 • Sfeclă de zahăr: 900 €/ha
 • Soia: 240 €/ha
 • Tomate pentru industrializare: 2050 €/ha

Condiții pentru legumele cultivate în spații protejate

Pentru legumele cultivate în spații protejate sunt incluse culturile de tomate, castraveți. Ardei, varză sau vinete cultivate pentru consum în stare proaspătă. Suprafața estimată pentru plata sprijinului cuplat este de 2500 de hectare. Pentru această subvenție, guvernul a stabilit un plafon de 13,25 milioane de euro.

Pentru a fi eligibili, fermierii trebuie să exploateze un teren agricol de cel puțin 1 hectar, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de 0.03 ha, iar suprafața minimă a exploatației de 0,3 ha.

Condiții pentru soia

Suprafața totală pentru sprijinul cuplat acordat cultivatorilor de soia în 2023 va fi de 176.000 de hectare. Guvernul a stabilit un plafon de 42,24 milioane de euro. Fermierii trebuie să valorifice 1,3 tone de boabe de soia pe hectar către unitățile de procesare înregistrate la ANSVSA sau să folosească producția realizată pentru consumul animalelor din fermă.

Condiții pentru lucernă

Suprafața totală pentru sprijinul cuplat acordat cultivatorilor de lucernă este de 225.000 de hectare. Guvernul a stabilit un plafon de 25,2 milioane de euro, conform documentului elaborat pentru Planul Național Strategic 2023-207, disponibil pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Condițiile de eligibilitate pentru fermieri au rămas aceleași. Cultivatorii de lucernă trebuie să exploateze minim un hectar de teren, să realizeze o producție minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân sau produse derivate din fân, respectiv granule, peleți sau făină, sau 200 de kg de sămânță certificată.

Programul Tomata va fi reluat din 2022

Noul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat că programul ”Tomata” se va relua de la anul, dar va suferi îmbunătățiri. Cultivatorii de tomate vor putea avea la dispoziție actul normativ din timp, pentru a-și putea gestiona producția, a spus ministrul într-un interviu pentru Agrointel.

Lansat în 2017, de Petre Daea, ajutorul de minimis pentru tomatele cultivate în sere și solarii a rulat trei ani în forma inițială. Anul trecut s-a scos din program cel de-al doilea ciclu de producție, pentru ca anul acesta să se renunțe complet la program, în favoarea sprijinului cuplat pentru legume cultivate în spații protejate.

Soluții digitale de la BASF

Vezi ce poți face cu ajutorul aplicației xarvio® SCOUTING – asistentul virtual pentru fermieri

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Xemium® - Formula Activă în Spațiu și Timp

Molecula lansată cu succes de BASF în 2017, Fluxapiroxad, devine începând cu anul 2022 Xemium® - molecula inteligentă cu acțiune FAST

Descoperă Xemium®

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Alege inteligent și dă startul unei culturi de succes

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru rapița convențională sau Clearfield. Vei găsi în oferta noastră atât hibrizii de rapiță InVigor, cât și cele mai bune produse de protecție de la BASF.

Vezi ofertele

Află prognoza meteo

Vremea detaliată pentru fermieri.

Informații detaliate aici

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus