Ce lucrări ai de făcut in luna februarie în fermă

Ne ocupăm de răsadnițe și legumele timpurii. Ce alte lucrări sunt necesare pe câmp

Pentru fermieri, luna februarie vine odată cu debutul pregătirilor pentru lucrările agricole. În februarie, temperaturile medii de 3°C permit totodată și unele lucrări precum pregătirea răsadnițelor sau plantarea legumelor timpurii.

Pe câmp, culturile mari necesită continuarea pregătirilor începute în luna ianuarie. Fermierii trebuie să-și finalizeze aprovizionarea cu semințe pentru prima urgență, îngrășăminte pentru fertilizarea de primăvară și produse pentru protecția culturilor (erbicide, fungicide, pesticide etc). Și utilajele care vor fi folosite în campania de primăvară trebuie verificate (în special gradul de uzură și starea pieselor) și puse la punct, mai ales utilajele agricole folosite la campania de primă urgență. Bineînțeles, la capitolul verificări trebuie să includem, pe lângă controlul semănăturilor de toamnă și semințele, fructele, legumele sau cerealele din depozite, magazii și silozuri.

Dacă vremea o permite, spre finalul lunii pot începe semănaturile pentru culturi de primă urgență, precum rapița de primăvară, mazărea sau orzoaica de primăvară. Tot acum ar trebui continuate și arăturile, în fermele unde lucrarea nu s-a putut încheia în toamnă, având în vedere faptul că o arătură de iarnă e de preferat uneia din primăvară. Nici zilele cu vreme capricioasă nu sunt pierdute. Le poți folosi pentru a stabili calendarul campaniei de primăvară și planificarea lucrărilor agricole.

Februarie mai poate permite spre final și începerea lucrărilor de fertilizare a culturilor de grâu, orz, rapiță de toamnă sau orzoaică. Dozele de îngrășăminte pot fi aplicate în două etape, dacă se folosesc produse pe bază de azot. Tot acum se pot face și tăieri de rărire sau de înlăturare a lăstarilor crescuți de la rădăcina pomilor.

Pomicultorii continuă în această lună tăierile drajonilor, tratamentele împotriva dăunătorilor și tăierile de rod la pomi. Documentează-te înainte despre cum arată diferitele ramuri de rod ale pomilor și vezi Link către_Cum se execută ca la carte tăierile de rodire pentru pomii fructiferi . Tratamentele de iarnă se fac la toți pomii, în principiu la interval de 10 zile. Se pot face în această lună și tratamente pentru combaterea păduchilor țestoși.

Tăierile de rod continuă și în cultura viței de vie. Viticultorii vor face verificări suplimentare ale spalierului, reparații ale materialelor de susținere, își vor stabili necesarul pentru plantările noi și vor face verificarea viabilității mugurilor, în vederea începerii activităților de Link către_Ce facem cu vița de vie în luna februarie . Dacă te ocupi de vița de vie, ai în vedere faptul că tăierile de rod trebuie să se termine înainte de dezmugurire.

Ce lucrări se fac în legumicultură în februarie

Fermierii care cultivă legume respectă în mare același calendar. Există însă și câteva lucrări specifice. Pe lângă planificarea activităților, revizia utilajelor și pregătirea pământului, din depozite și să pregătească stocurile pentru vânzare sau distribuție.

Tot acum e și momentul în care eșantioane din semințele pregătite pentru plantare se trimit la laboratoare pentru testare, se verifică starea culturilor plantate în toamnă și se pregătesc cartofii pentru pre-încolțire.

A doua fază importantă a lucrărilor legumicole din februarie o constituie pregătirea răsadnițelor. Legumicultorii trebuie să instaleze răsadnițele pentru replantare, să producă răsadurile și să pregătească semințele pentru plantarea legumelor timpurii precum salata, varza timpurie, spanacul și ridichile. Roșiile timpuri pot fi plantate cel mai bine în ultima săptămână a lunii februarie. Înainte de asta însă, legumicultorii trebuie să acorde o grijă deosebită preparării și dezinfectării amestecurilor de pământ.

Cum se pregătesc răsadnițele

Modul clasic de a produce răsaduri e să folosești cele mai simple construcții, din scânduri, plastic sau beton, pe care le acoperi cu plastic transparent sau geam. Acestea sunt mult mai simplu de confecționat și utilizat decât solariile sau serele. Răsadnițele se pretează cel mai bine pentru tomate, vinete, salate, castraveți, ardei sau conopidă.

Există mai multe tipuri de răsadnițe. Folosirea lor depinde de ce soi se cultivă sau de costurile alocate. Astfel, pot fi răsadnițe de suprafață, fixe sau semi îngropate, în pantă sau drepte, calde sau reci, cu apă caldă sau încălzire biologică. Răsadnițele se vor amplasa în aer liber, în locuri fără umbră și trebuie acoperite pentru a fi ferite de ploi.

Acestea se umplu cu gunoi de grajd, frunze și paie amestecate, care vor elibera căldură în timpul procesului de descompunere. Materialul de umplere e nevoie să fie pregătit cu cel puțin 6 luni înainte. Grosimea stratului variază între 20-50 de centimetri, în funcție de legumele plantate. Răsadnițele se construiesc pe loc nivelat. Procedura e simplă: peste un strat de paie sau rumeguș vii cu straturi de gunoi vânturat și udat. Peste acestea așezi pământul solul care trebuie să fie bine aerat și pregătit cu câteva luni înainte.

Cele mai bune amestecuri de sol nutritiv se obțin din gunoi de grajd, turbă, pământ în care au fost rădăcini de țelină, resturi vegetale, nisip de râu și o cantitate infimă de var. Amestecul trebuie dezinfectat înainte cu CuSO4 (sulfat de cupru) și apoi lăsat câteva zile să se odihnească. Ai grijă ca acesta să fie doar umed, nu foarte ud și greblează-l înainte.

Semințele se plantează cel mai bine în rânduri. Verifică-le înainte viabilitatea (prin plantarea câtorva în mușchi cu nisip umed) și respectă distanța indicată de producător pentru fiecare soi. După ce ai introdus semințele, acoperă-le cu un strat subțire de sol nutritiv, pe care îl poți umezi ușor.

Mergi sus