Cristian Ivan: ”Sistemul Clearfield® Plus ne aduce profit. De aceea am și mărit de 5 ori suprafața cultivată cu floarea soarelui”

Vezi ce spune agronomul de la SC Gut SRL despre cea mai nouă generație a sistemului de producție pentru floarea soarelui, de la BASF

Domnule Ivan, cum ați aflat despre sistemul de producție Clearfield® Plus?

Am auzit de sistemul acesta din prezentările făcute de cei de la BASF și de producătorii hibrizilor de floarea soarelui Clearfield® Plus. Dacă nu mă înșel, am aflat prima dată de el în urmă cu doi ani.

Am folosit sistemul Clearfield® Plus la floarea soarelui pentru prima dată în 2016. Am înființat cultura pe o suprafață de 100 de hectare. Am avut de la început încredere, deoarece, până să apară sistemul acesta nou, am folosit cu succes sistemul pentru floarea soarelui Clearfield®. Iar anul trecut am decis să trecem complet la noul sistem, pe o parcelă de o sută de hectare.

Cum vi se pare sistemul? S-a văzut diferența în câmp?

Adjuvantul Dash® HC, care vine la pachet cu erbicidul Pulsar® 40, face diferența. Bine, și semințele Clearfield® Plus au o genetică îmbunătățită. Per total, erbicidul și adjuvantul au avut o acțiune mai bună asupra buruienilor. Noi avem acest teren în baltă. Probleme avem în special cu Xantium (cornuți). Bineînțeles, monocotilele în special, sunt mai dificil de combătut aici: costreiul, pirul. De asemenea pălămida, ciumăfaia, sunt buruieni care ne pun probleme.

Dacă nu am fi folosit un sistem precum Clearfield® Plus, buruienile acestea ar fi devenit o mare problemă pe viitor. E știut că buruienile din cultura de floarea soarelui sunt greu de combătut cu erbicide, dacă nu se folosește o tehnologie de tip Clearfield® sau Clearfield® Plus. Am văzut asta la vecini, unde nu cred că folosesc acest sistem.

Sunteți într-o zonă în care există infestări destul de puternice cu Orobanche. Vă pune probleme acest parazit?

Da, sigur că da. Avem probleme cu Orobanche, dar erbicidul Pulsar® 40, de la BASF, combate foarte bine Orobanche. Iar la sistemul acesta nou, pe lângă adjuvant, avem parte și de hibrizi care au și rezistență genetică la anumite rase de lupoaie. Noi asta am folosit acum, ca să putem face o combatere dublă.

Hibrizii de floarea soarelui au evoluat destul de mult. Cel puțin, în cazul hibrizilor de floarea soarelui Clearfield® Plus, avem acum hibrizi cu rezistențe la rasele E, F, G, de Orobanche ,de exemplu,. Și asta e important, pentru că e o plantă parazită care se răspândește foarte ușor. Se fixează de rădăcinile plantelor și le sufocă. Sunt două rase: Orobanche cumana și Orobanche ramosa. Dar noi ne confruntăm cu Orobanche cumana.

De câte ori ați fost nevoiți să erbicidați floarea soarelui?

Am făcut o singură aplicare cu erbicid Pulsar® 40 1,2 l/ha și adjuvant Dash®HC, în doză de 1,2 l/ha, în faza de 6-8 frunze a florii soarelui.

Ați văzut în acțiune și sistemul Clearfield® și noua generație, Clearfield® Plus. Cum se compară?

Sistemul Clearfield® normal, dacă pot spune așa, are alți hibrizi, mai puțin avansați precum cei de la sistemul Clearfield® Plus. Aceștia din urmă au și o toleranță mai mare la erbicid . Semințele create pentru acest sistem oferă hibrizi care rezistă la o soluție mai puternică de erbicidare o. Acest lucru ne dă avantajul de a combate mai bine buruienile, mai agresiv și de a nu stresa planta. Evităm, in bună masură, acel efect de îngălbenire a plantei de floarea soarelui.

Ce producție ați obținut anul trecut, folosind sistemul Clearfield® Plus la floarea soarelui?

Am avut o zonă unde am semănat cam 10 hectare puțin mai târziu. Asta ne-a cam scăzut producția. Dar chiar și așa, am obținut cam 3.750 kg/ha în medie. Dacă am fi semănat totul la timp, am fi obținut probabil undeva la 4.000 – 4.100 kg/ha.

Aici nu mai e dubiu, dacă ar fi să aleg între cele două sisteme, automat aș merge pe Clearfield® Plus. De fapt, l-am și ales. În 2017 extindem suprafața la 500 sau 550 de hectare de floarea soarelui Clearfield® Plus.

Fermierii vecini v-au pus întrebări legate de Clearfield® Plus?

Sigur că da. Și îl recomandăm de fiecare dată. Treceau pe lângă parcele și întrebau ce folosim, ce tehnologie facem. Bine, pe fugă, cum ne întâlneam noi pe câmp.

Cum vi se pare Clearfield® Plus față de alte sistem?

Am avut ocazia să văd și alte sisteme de producție pentru floarea soarelui . Dar alte tehnologii nu îți combat decât buruienile dicotiledonate. Iar cele monocotiledonate sunt foarte puțin sensibile. Și nu combat Orobanche din cultura de floarea soarelui. De aceea, noi având infestare cu Orobanche, am trecut pe tehnologia Clearfield®, iar acum pe noua generație. Folosind acest sistem nou, nu cred că problemele cu buruienile sau cu Orobanche cumana vor avansa la noi în anii următori, în ciuda creșterii gradului de infestare în regiune. Chiar dacă Orobanche are o rezistență foarte mare în sol, la 4-5 ani, folosind Pulsar® 40 și Dash® HC, problema dispare, iar noi ne facem și viața mai ușoară pe viitor.

Ce ne puteți spune despre profitabilitatea folosirii sistemului Clearfield® Plus?

Tocmai de aceea am și mărit suprafața de la 100 la 500 de hectare. Sistemul Clearfield® Plus la floarea soarelui este profitabil. Având și un preț bun, își merită investiția cu siguranță. Îi sfătuiesc și pe ceilalți fermieri să folosească cu încredere tehnologia Clearfield® Plus la floarea soarelui, pentru că nu vor da greș.


Rezultatele obținute pot varia in funcție de condițiile meteorologice, temperatura la care sunt aplicate tratamentele de protecție a plantelor si utilajele de aplicare a acestor tratamente.

Mergi sus