Cum sunt create produsele pentru protecția plantelor?

Infografic: Vezi câteva lucruri interesante despre drumul pe care-l fac produsele pentru protecția plantelor, din laborator și până în fermă

Dezvoltarea unui nou produs pentru protecția plantelor este un proces scump și de lungă durată. Fiecare nou produs creat de BASF trebuie să respecte sute de cerințe stricte, indiferent de rolul său: combatere a buruienilor, a bolilor sau dăunătorilor, regulator de creștere sau efect de vitalizare.

În medie, procesul de cercetare-dezvoltare a fiecărui nou produs durează aproximativ 11 ani. Iar costurile implicate trec, de cele mai multe ori, de 215 milioane de euro, pentru ca o moleculă nou-descoperită să devină un produs pe care fermierii îl pot utiliza în activitatea lor.

Noi, cei de la BASF, numim acest lucru ”regula 1:100.000”. Adică cercetătorii din cadrul BASF trebuie să evalueze peste 100.000 de tipuri diferite de molecule care prezintă potențial pentru a descoperi una singură ce îndeplinește toate criteriile viitorului produs adresat fermierilor. Aplicând tehnologii de formulare inovatoare, putem crește enorm eficiența și siguranța produselor BASF. Pe scurt, dezvoltarea unui produs eficient și sigur este o chestiune care ține, în special, de găsirea formulării potrivite. Interesant, nu?

Găsirea moleculei potrivite este însă doar o mică parte a întregului proces. Practic, fiecare nou produs destinat protecției plantelor trebuie să treacă apoi prin sute de teste, în diferite condiții, până când va ajunge potrivit pentru procesul de omologare. Acesta, la rândul său, este foarte strict. Teste intensive, desfășurate atât în laborator, în condiții strict controlate, cât și în câmp, în loturi demonstrative și condiții reale, sunt necesare pentru a putea dezvolta pesticide capabile nu doar să crească producția și să ofere hrană sigură pentru oameni sau animale, ci mai ales să protejeze mediul înconjurător.

Având în vedere utilizarea lor, produsele pentru protecția plantelor trebuie să îndeplinească peste 800 de cerințe diferite de siguranță și să treacă de peste 200 de studii științifice, înainte de a putea primi omologarea pentru utilizare. Iar procesul de omologare este diferit pentru fiecare țară în parte.

Mergi sus