Epoca de maturare la pomii fructiferi

Vezi perioada de coacere a fructelor în funcție de soiuri

Procesul de coacere a fructelor este de multă vreme în atenția specialiștilor și a pomicultorilor, datorită importanței determinării calității acestora, a momentului optim de recoltare care are impact asupra depozitării și condițiilor de comercializare ulterioare.

Cum se coc fructele

De obicei, procesul de maturare a fructelor debutează cu o creștere bruscă a producției de etilenă. Este semnalul care dă startul schimbărilor ce apar în fruct. Ulterior, se produc noi enzime care accelerează acumularea de zaharuri dau descompunerea clorofilei. Începe să apară pigmentarea fructelor, de exemplu acumularea altor pigmenți responsabili de nuanțe roșii, violete sau albastre (antocianină) sau nuanțe roșii aprinse, galbene și portocalii (carotenoide).

De ce este importantă epoca de maturare

Principalul motiv pentru care este important să cunoști bine epoca de maturare a fructelor ține de recoltare. Pentru a obține un fruct de cea mai bună calitate, acesta trebuie recoltat la momentul potrivit, fiecare tip de fruct având mai mulți indicatori ai maturității. De exemplu, în cazul unor mere precum Red Delicious doar culoarea roșie nu este un indicator de încredere, trebuind corelată cu gustul și textura fructului pentru a stabili momentul exact al recoltării.

Al doilea motiv ține de planificare, iar aici putem împărți planificarea pe mai multe planuri. Primul ține de planificarea inițială a soiurilor cultivate. În funcție de acestea se poate stabili atât structura de soiuri, cât și momentele de valorificare. De exemplu, intervalul de maturare al diverselor soiuri de piersic este unul dintre cele mai lungi, de la jumătatea lunii iunie și până la jumătatea lunii septembrie. Astfel, se pot obține profituri mari valorificând fructele atât ca trufandale, la început de sezon, cât și după finalul sezonului, când disponibilitatea și cantitatea lor pe piață sunt limitate.

Epoca de maturare pe soiuri de pomi fructiferi

În cele ce urmează îți vom prezenta diferitele perioade de coacere pentru fructele găsite în mod obișnuit în țara noastră. Aceste date sunt aproximative, maturarea fructelor depinzând și de factori precum amplasarea geografică, altitudinea, regimul termic, nivelul precipitațiilor, factorii de stres biotic și abiotic, precum și tehnologiile agricole utilizate.

Epoca de maturare la măr

Cele mai timpurii soiuri de măr din țara noastră sunt Romus 3 și Prima. În cazul Romus 3, intervalul de maturare este între 25 iulie – 15 august. Pentru soiul Prima maturarea are loc între 15 – 30 august.

Majoritatea soiurilor de măr ajung la maturitate de la mijlocul lui septembrie și până spre finalul lunii octombrie. Soiurile Frumos de Voinești, Generos și Golden Spur se coc în intervalul 15-30 septembrie. Puțin mai târziu, între 25 septembrie – 15 octombrie este epoca de maturare pentru soiurile Surprice și Starkimson. Cele mai cunoscute soiuri, Florina, Jonathan, Ionagold și Idared au o epocă de maturare cuprinsă între 30 septembrie – 30 octombrie.

Epoca de maturare la păr

Perele încep în general să se coacă la mijlocul lui iulie, putând găsi soiuri care se maturează inclusiv la jumătatea lui octombrie. Cel mai timpuriu soi este Triumf, cu o epocă de maturare cuprinsă între 15-30 iulie. Soiul Carpiga se maturează între 5-20 august, în timp ce bine-cunoscutele pere Williams se coc între 15 august – 5 septembrie.

Puțin mai târzii sunt soiuri precum Untoasa de Geoagiu sau Doyenne du Comice. Primul se maturează începând cu 15 septembrie și până în jurul datei de 15 octombrie, în timp ce soiul Doyenne du Comice are o epocă de maturare între 25 septembrie – 20 octombrie.

Epoca de maturare la prun

Prunele coapte pot fi găsite începând de la jumătatea lunii iulie și până la mijlocul toamnei, spre început de octombrie. Soiul Tuleu Timpuriu se coace cel mai devreme, între 15-30 iulie. Soiurile Silvia și Centenar au un interval scurt de maturare, între 5-15 august. Prunele din soiul Japonez se coc între 10-25 august.

Spre mijlocul lunii august găsim soiurile D’Agen și Andreea, a căror epocă de maturare este cuprinsă între 15 august – 5 septembrie. Soiurile Tuleu Gras sau Stanley se maturează începând cu 25 august și până spre 15 septembrie, în timp ce prunele Record se coc între 5-15 septembrie. Cel mai târziu soi este Anna Spath, a cărei epocă de maturare e cuprinsă între 15 septembrie – 5 octombrie.

Epoca de maturare la cireș

Conform denumirii lor populare de ”cireșe de mai”, soiurile Rivan și Regina au un interval de maturare cuprins între 20 mai – 5 iunie. Până spre perioada consacrată în care se coc cireșele găsim un singur soi intermediar, Van, a cărui epocă e cuprinsă între 5 – 25 iunie.

Începând cu 20 iunie se maturează cireșele din soiurile Stella, Dionise, Kordia sau Germersdolf. Epoca de maturare a acestor soiuri se termină în jurul datei de 5 iulie. Cel mai târziu soi de cireș este Hedelfinger, a cărui epocă de maturare este cuprinsă între 1-15 iulie.

Epoca de maturare la vișin

Asemănător cireșului, vișinul are o epocă de maturare de aproximativ o lună. Soiul cel mai timpuriu, Nana, începe procesul de maturare a vișinelor în jurul datei de 20 iunie, până spre 5 iulie. La începul de iulie încep să se coacă și vișinele Tarina, a căror epocă durează până spre 15 iulie. Vișinele din soiul Morella Neagră sunt cele mai târzii. Coacerea lor e cuprinsă în intervalul 5 – 25 iulie.

Epoca de maturare la cais

Primele caise încep să se coacă în jurul datei de 1 iunie. Este vorba despre soiul Rareș, al cărui interval de maturare durează până spre data de 15 iunie. Soiurile Carmela și Viorica au o epocă de maturare cuprinsă între 5-25 iunie. Următorul soi care începe să se coacă este Tudor, în intervalul 15-30 iunie.

Începând cu 5 iulie se coc caisele din soiul Dacia, până spre 15 iulie, fiind urmate de cele din soiul Sulina, cu un interval de coacere între 10 – 25 iulie. Spre ultima parte a lunii iulie încep epocile celorlalte soiuri. Sulmona și Excelsior au o epocă de maturare între 25 iulie – 15 august. Soiurile Comandor și Favorit se coc începând cu data de 20 iulie și până spre 15 august. Cele mai târzii soiuri sunt Litoral, Olimp și Sirena, a căror epocă de maturare e cuprinsă între 5-15 august.

Epoca de maturare la piersic

Piersicile au epoci de maturare care încep aproximativ de la jumătatea lunii iunie, dar intervalul este unul dintre cele mai lungi, putând dura până la jumătatea lui septembrie. Soiurile Springold și Alexia sunt cele mai timpurii, cu o perioadă de maturare cuprinsă între 15-30 iunie. La începutul lunii iulie începe epoca de maturare pentru soiurile Cardinal și Redhaven, terminându-se spre 20-25 iulie. Soiurile Antonia și Triumf încep coacerea pe 15 iulie, iar intervalul se termină pe 25 iulie.

Oarecum intermediar este soiul Amalia, a cărui epocă e cuprinsă între 15 – 30 iulie. La începutul lui august se coc piersicile din soiurile Jerseyglo, Suncrest și Southland, urmate de cele din soiurile Herăstrău, Spelendid și Congres. Epoca lor de maturare se termină în perioada 15-25 august. Soiul Flacăra are o epocă de coacere cuprinsă între 20 august - 5 septembrie. Cel mai târziu se coc piersicile din soiul Superba de toamnă, în intervalul 1-15 septembrie.

Epoca de maturare la nectarin

Nectarinele se coc între 20 iunie – 20 august. Primele fructe care se maturează sunt cele din soiul Crimsongold, în perioada 20 iunie – 10 iulie. Sunt urmate de soiurile Tina și Independence, cu o epocă de maturare a fructelor cuprins între 10 – 30 iulie. Soiurile Romamer și Fantasia se coc cel mai târziu, în perioada 25 iulie – 15 august.

Epoca de maturare la gutui

Așa cum se știe, gutuile sunt fructe specifice perioadei de toamnă. Epoca de maturare a majorității soiurilor cultivate în țara noastră este în luna octombrie. Cele mai timpurii sunt gutuile Beretzki și Aurii, care încep să se coacă în jurul datei de 1 octombrie, până spre 25 octombrie.

Gutuile de Portugalia, cele Moldovenești și gutuile Aromate se coc cu doar puțin mai târziu. Epoca lor de maturare începe în jurul datei de 5 octombrie, în condiții bune și durează până la finalul lunii, în jurul datei de 30 octombrie – 5 noiembrie.

Culturi similare

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Cum se calculează doza de produs pentru suprafețele mici și foarte mici

Vezi tabelul de conversii pentru produsele BASF disponibile sub formă de microambalaj

Citește recomandările

Calculator pentru stabilirea dozei de aplicare

Optimizați costurile, aplicând doza potrivită în funcție de suprafața peretelui foliar. Pentru fungicidele Dagonis® și Revyona®

Calculează doza

Regalis® Plus

Regalis® Plus este singurul regulator de creștere omologat în România pentru culturile de măr, păr, prun. Optimizează producția și crește rezistența pomilor.

Vezi beneficiile produsului
Mergi sus