Noile produse BASF au debutat în forță la simpozioanele de iarnă organizate de companie

Peste 2.000 de fermieri au avut ocazia de a vedea cele mai recente inovații lansate de BASF pe piața din România

Așa cum ne-am obișnuit deja, Divizia BASF pentru Protecția Plantelor a început anul 2018 în forță, alături de fermieri. Caravana BASF a străbătut 9 orașe mari din țară, în cadrul seriei de simpozioane de iarnă ”Elita Campionilor în AgriBusiness”.

Sub conceptul unei competiții sportive de pentru fermierii de elită, simpozioanele de la Constanța, Giurgiu, Călărași, Brăila, Alexandria, Craiova, Timișoara, Oradea și Iași au adunat peste 2.000 de agricultori, dornici să vadă ultimele produse și tehnologii inovatoare, lansate de BASF în România. La finalul campaniei de iarnă, am stat de vorbă cu directorul de marketing al BASF, domnul Mircea Chetrone, pentru a afla cum s-a văzut totul, din postura de organizator.

Domnule Chetrone, am auzit numeroase aplauze de-a lungul celor nouă simpozioane de iarnă

Noi încercăm, în cadrul simpozioanelor de iarnă, pe lângă lansarea noilor produse, să avem un dialog cu fermierii și, în același timp, încercăm să creăm și câteva momente mai destinse, mai plăcute, pentru ca participanții să se simtă bine. De aceea, noi ne bucurăm mereu că, la simpozioanele noastre, fermierii vin cu drag, sala este plină și pleacă de la eveniment cu o impresie plăcută.

Cum au privit fermierii această paralelă între agricultură și fotbal?

Este o idee interesantă. În primul rând, noi ar trebui să apreciem mult mai mult, atât fermierii, cât și sportivii noștri. Din nefericire, ni-i apreciază alții, înaintea noastră. Eu cred că acum, după ce am lansat această campanie, putem arăta tuturor că fermierii sunt importanți cu adevărat și există o paralelă, într-adevăr, între performanțele din agricultură și cele sportive.

Vorbim totuși de o durată de peste trei ore a unui astfel de simpozion. Cu toate acestea, peste 98% dintre răspunsurile date de fermieri la final au fost corecte. Ce vă spune asta?

În general, participanții sunt foarte atenți și interesați. În ultimii ani, fermierii s-au arătat foarte deschiși la soluțiile noi. Dacă e să facem o paralelă și cu producțiile în câmp, vedem că nu se poate să realizăm creșteri substanțiale ale producției fără să folosim ultimele tehnologii, la care omologii din toată Uniunea Europeană apelează deja. Așa cum vă spuneam, am observat în ultimul timp că fermierii sunt mult mai receptivi, mai interesați și așteaptă mereu soluții noi din partea noastră, ceea ce ne provoacă.

Ce momente ale simpozioanelor vi s-au părut cele mai interesante?

Este greu de spus, din punctul nostru de vedere. Faptul că noi venim cu aceste produse cu totul noi suscită mult interes. De exemplu, SYSTIVA® 333 FS este un concept revoluționar, pentru că, practic, folosim un produs pentru tratamentul seminței, care protejează planta inclusiv la începutul primăverii. De asemenea, am arătat substanțe active cu un nou mod de acțiune, cu efecte fiziologice. Eu cred că fermierii au fost interesați de aceste noutăți, de aceste inovații.

Bineînțeles, noi punem în spatele nostru, ca reprezentanți ai companiei, întreaga echipă BASF, care se străduiește în activitățile de cercetare-dezvoltare să vină permanent cu soluții noi. Personal, eu cred că fermierii au savurat și această paralelă între fotbal și beneficiile produselor noastre. Am descoperit, de altfel, foarte multe elemente similare între sport și agricultură, mai ales grație celor doi foști mari fotbaliști, Gabi Balint și Bogdan Stelea, care au fost invitați de onoare.

Nu au lipsit nici micile înțepături între cei doi foști rivali

Da, sigur, Bogdan și Gabi sunt legende ale fotbalului nostru, care ne-au încântat de atâtea ori. Ne bucurăm că au acceptat să colaboreze pentru acest proiect, iar glumele lor, precum și micile secrete din vestiar, pe care ni le-au împărtășit, au fost, așa cum ați văzut, primite cu aplauze din partea fermierilor.

Ați fost surprins să aflați că Bogdan Stelea a avut în copilărie, o legătură strânsă cu agricultura?

Vă dați seama, sunt mulți dintre noi care au origini de la țară. Poate vin de acolo, sau au copilărit la bunici acolo. Cu siguranță, este un lucru bun, ai ce învăța, deoarece fermierii, în general, sunt oameni care vorbesc mai puțin, dar fac mai multe.

Ce alte evenimente mai pregătește BASF pentru anul 2018?

Noi avem simpozioane pentru fermieri, dedicate culturilor de câmp, așa cum a fost această serie de 9 simpozioane de iarnă, de asemenea avem dedicat un simpozion VIP, pentru fermierii industriali și distribuitori. Avem, bineînțeles, simpozioanele locale, pentru că, pe lângă acest tip de eveniment, noi trebuie să intrăm și în detalii tehnice, să adaptăm oferta noastră fiecărei regiuni, fiecărui fermier în parte. De aceea organizăm aceste evenimente locale, un fel de mese rotunde, la care dialogul este mai intens.

Pentru culturi horticole vom demara o serie de evenimente locale dedicate. Acolo avem, bineînțeles, oferta pentru pomicultură, viticultură și legumicultură. Urmează, apropo de viticultură, cea de-a treia ediție a concursului național ”Povești cu vinuri românești”. Și, nu în ultimul rând, există și proiectele comune, desfășurate alături de companiile de semințe partenere, precum proiectul Clearfield® Plus, proiectul AgCelence® sau, să nu uităm, cel dedicat inoculanților pentru cultura de soia.

Concursul de vinuri BASF a ajuns deja renumit...

Da, în cadrul evenimentelor pentru culturi horticole, este deja al treilea an în care implementăm conceptul ”Povești cu vinuri românești”, tocmai în ideea de a scoate în lumina reflectoarelor și cultivatorii de viță de vie cu suprafețe mai mici de 100 de hectare, care trebuie sprijiniți și cu care colaborăm foarte frumos an de an.

Cu ce v-ați dori să rămână fermierii în urma evenimentelor organizate de BASF?

În primul rând, ne-am dori ca fermierii să vadă în BASF și în echipa noastră un partener de încredere. Sunt mulți fermieri care utilizează produsele noastre și, de aceea, noi le mulțumi pentru încrederea pe care ne-o acordă. În același timp, eu am spus întotdeauna, ar fi bine ca atunci când fermierii au orice problemă în câmp, să sune, în primul rând, un reprezentant BASF. Și, cel mai important, ne-am bucura să știm că fermierii s-au simțit bine la evenimentele noastre, că au interacționat, au socializat, s-au creat legături atât între ei, cât și între ei și echipa noastră. Sunt momente în care putem vorbi deschis unii cu ceilalți, iar acestea sunt lucrurile cu care ne-am dori să rămână în memorie partenerii noștri fermieri.

Cum vedeți anul agricol 2018?

Sigur că această iarnă destul de blândă este posibil să aducă probleme suplimentare față de aniii trecuți, atât la culturile de câmp, cât și la cele horticole. Totodată, este posibil ca, dacă nu avem zăpadă și vin temperaturi foarte scăzute, să apară anumite pierderi la culturile de câmp. De asemenea, temperaturile ridicate pot aduce o presiune mai mare a agenților patogeni în primăvară. Dar eu cred că trebuie să rămânem optimiști, mai ales că, în ultimii ani, văd tot mai mult cum fermierii se pregătesc și investesc mult încă din toamnă, în așa fel încât să-și asigure investiția făcută.

Mergi sus