Cum alegi modul optim pentru erbicidarea rapiței convenționale

Vezi care sunt cei mai importanți factori pe care să-i iei în considerare, pentru un lan curat de rapiță

Corect îngrijită, rapița este cultura care îți poate aduce profituri mari. Greu mai poți găsi fermieri care să nu fi integrat, măcar o dată în rotație și hibrizi de rapiță. Dar, până să obții la o producție cu care te poți mândri, trebuie să respecți tot lanțul tehnologic și să folosești produse potrivite pentru protecția culturii de rapiță.

Înainte de toate, e nevoie să te hotărăști către ce tip de hibrizi de rapiță te vei îndrepta. Se sție că nu poți obține producții mari fără să folosești hibrizi cu potențial ridicat, adaptate condițiilor din fermă. Cu toate că opțiunile sunt numeroase, mai ales în ceea ce privește variantele de combatere a buruienilor, hibrizii se împart în două categorii principale: rapiță convențională și rapiță pentru sistemul de producție Clearfield®, unde hibrizii care trec de procesul de calificare sunt rezistenți la acțiunea erbicidului Cleranda® în toamnă sau Cleravo®, dacă nu s-a reușit aplicarea erbicidului Cleranda® în toamnă.

Sistemul de producție Clearfield® combină un erbicid eficient cu hibrizi selectivi de rapiță, cu potențial mare de producție. Această soluție oferă o nouă abordare în ceea ce privește combaterea buruienilor în condiții de siguranță pentru recolte și permite totodată eliminarea aplicării preemergente. Poți apela la această variantă dacă lucrezi parcele noi de teren agricol, unde nu cunoști rezerva de buruieni din sol, atunci când există buruieni dificil de combătut cum ar fi cele crucifere, dar și combaterea samulastrei de cereale în stadii timpurii, când vrei să ai flexibilitate mare față de condițiile meteo sau umiditatea solului, sau când dorești să ai întotdeauna lanuri curate, fără urmă de buruieni în ele.

În cazul în care preferi o abordare mai apropiată de standard, respectiv rapița convențională, specialiștii în culturi oleaginoase de la BASF îți recomandă varianta de erbicidare formată din produsul Butisan® S (erbicid preemergent sau postemergent timpuriu pentru combaterea buruienilor dicotile) și Stratos® Ultra (graminicid cu aplicare în postemergență).

Vestea bună e că poți economisi semnificativ, alegând noua ofertă BASF, disponibilă pentru acest sezon agricol: pachetul promoțional Butisan® S + Stratos® Ultra , pentru 20 ha. Pachetul oferă o reducere de 23% față de prețul recomandat al produselor individuale. Astfel, prețul scade, iar rapița crește exact la nivelul așteptărilor tale.

Ce trebuie să știi pentru combaterea buruienilor din rapița convențională

Primul sfat pe care ți-l dau experții basf este să asiguri o erbicidare în două etape: preemergent, respectiv postemergent. Erbicidarea preemergentă, unde compania noastră recomandă produsul Butisan® S (soluția standard pentru rapiță, ce conține 500 g/l metazaclor), are rolul de a asigura rapiței o creștere și dezvoltare optime în primele stadii, fără concurența buruienilor, având, astfel, acces la toți nutrienții și rezervele disponibile de soare și energie.

Erbicidarea postemergentă asigură în special controlul samulastrei de cereale, provenită în urma rotației culturilor. Aceasta se poate face folosind un graminicid eficient, precum produsul Stratos® Ultra. Totodată, prin erbicidarea postemergentă se pot combate perfect buruienile monocotiledonate anuale sau perene, inclusiv în cazul unui grad ridicat de infestare.

Atenție la tipurile de buruieni pe care vrei să le combați

Totodată, trebuie să ții cont de tipul de buruieni prezente în loturile tale de teren agricol. În majoritatea cazurilor, rezerva de buruieni este deja cunoscută, mai ales atunci când lucrezi deja de ceva ani respectivele parcele. Dacă ai buruieni precum Matricaria inodora (mușetelul), Veronica hederifolia (șopârlița), Stellaria media (rocoina), sau Chenopodium album (loboda porcească) poți alege o soluție standard, de buget, pentru situații de infestare moderată, ușor de folosit și cu acțiune reziduală la sol. În acest caz, produsul recomandat de BASF, Butisan® S, se poate aplica preemergent sau postemergent timpuriu, în doza omologată de 1,5 l/ha.

Ia în considerare condițiile de umiditate și durata efectului rezidual la sol

Condițiile de umiditate la sol sunt al treilea factor la care trebuie să fii atent. Pentru rezultate optime, este important ca solul să aibă un minim de umiditate, tocmai pentru ca erbicidul să își facă treabă și să rămână acea peliculă care dă efectul rezidual la sol, ce poate opri apariția unui val ulterior de buruieni-problemă.

Ajungem astfel, la cel de-al patrulea factor pe care să îl iei în considerare: efectul de lungă durata la sol. Utilizarea unui produs cu acest efect îți va aduce nu doar beneficiul unei culturi curate de buruieni până la intrarea în iarnă a rapiței, dar mai ales costuri mici, deoarece vei evita o posibilă aplicare ulterioară de erbicid, pentru a ține sub control infestarea. Iar toate acestea vor avea drept rezultat plante de rapiță bine dezvoltate, implicit spor de producție și calitate mai mare a recoltei.

Efectul rezidual al erbicidului trebuie să fie un alt beneficiu de luat în considerare. Efectul de lungă durată la sol este dat de formarea unei pelicule ce permite combaterea buruienilor sensibile, in timpul sau imediat după răsărit. Acesta trebuie să asigure combaterea buruienilor pe o perioadă cât mai îndelungată, pentru activarea sa fiind necesar să existe un anumit nivel de umiditate în sol. Luând în calcul faptul că pierderile din cultura de rapiță pot ajunge chiar și la 40-50% din cauza buruienilor, o astfel de peliculă ce va împiedica germinarea/răsărirea buruienilor este esențială.

Un produs precum erbicidul Butisan® S poate fi aplicat atât preemergent, cât și postemergent timpuriu, în funcție de buruienile care îți pun probleme, tipul de sol sau de pregătirea patului germinativ. Cu toate că sunt și fermieri care aplică doar erbicide postemergente, unul dintre principalele riscuri în cazul folosirii acestei strategii este dat de vreme. Mai exact, apariția precipitațiilor în fereastra de erbicidare poate întârzia foarte mult intrarea în câmp pentru aplicarea tratamentului, ceea ce poate duce atât la ratarea momentului optim, cât și la o combatere mult mai dificilă a buruienilor care au apucat deja să se dezvolte foarte mult.

Cum se combate samulastra de cereale

Rămânem puțin la capitolul buruieni. Nu uita și de combaterea samulastrei. Rotația culturilor are rolul de a stabiliza producția și de a-i asigura o calitate superioară.. De obicei, rotația se stabilește pe o perioadă medie de 4-6 ani. Cele mai bune culturi premergătoare pentru rapiță sunt cele ce eliberează devreme terenul agricol, permițând atât acumularea apei necesare, cât și timp necesar fermierilor să pregătească așa cum trebuie parcela respectivă.

Dintre culturile premergătoare, cel mai des folosite sunt cele de cereale, în special grâul. Condiția necesară pentru o rotație, respectiv o cultură de succes este să combați samulastra de cereale, pentru a nu-ți crea probleme în cultura de rapiță. Samulastra de grâu răsare odată cu rapița. Un număr prea mare de plante de grâu poate sufoca plantele de rapiță, de aceea este necesară folosirea unui graminicid.

În această situație, produsul recomandat de specialiștii BASF este erbicidul Stratos® Ultra . Acesta este un graminicid pe bază de cicloxidim, care oferă eficacitate maximă în controlul samulastrei de cereale. Acționând rapid și decisiv, erbicidul Stratos® Ultra poate combate perfect și buruienile monocotiledonate, inclusiv în condiții de infestare mare.

Mai mult, produsul salvează umiditatea și rezervele de nutrienți pentru rapiță, iar efectele se văd începând cu prima săptămână de la aplicare. Stratos® Ultra se poate aplica în doza de 1 l/ha + 1 l/ha adjuvant Dash® HC înaintea înfrățitului samulastrei, sau în doza de 1,25 l/ha plus 1,25 l/ha adjuvant Dash® HC începând cu faza de înfrățit.

Așadar, există o multitudine de factori pe care trebuie să îi iei în considerare în privința combaterii buruienilor din cultura de rapiță convențională. Tocmai de aceea, experții BASF recomandă combinația de erbicidare preemergentă a rapiței, urmată de erbicidarea postemergentă. În acest mod poți asigura combaterea principalelor buruieni, chiar și pe cea a buruienilor care răsar mai târziu, sau a samulastrei de cereale. În final, rentabilitatea eforturilor depuse de-a lungul anului se va vedea în povestea de succes a unei recolte de calitate.

Mergi sus