Plăcile alveolare pentru răsaduri din EPS – varianta mai eficace de producere a răsadurilor

Care sunt avantajele ramelor alveolare din polistiren expandabil față de recipientele individuale pentru răsaduri

O nouă tehnologie pentru producerea răsadurilor a apărut recent și în România: plăcile alveolare pentru răsaduri din EPS (polistiren expandabil). Plăcile alveolare se pot folosi în culturile terestre - în sere și solarii - sau pe terenurile arabile pentru cultura răsadurilor de roșii, ardei, castraveți, varză, ridichi, gulii, conopidă, broccoli, pepeni, flori etc. Utilizate corespunzător, plăcile pot fi refolosite ani de zile, fiind mult mai avantajoase decât alte soluții.

Producerea şi comercializarea de răsaduri cultivate în plăci alveolare din polistiren expandabil aduc avantaje nete cultivatorului de legume, pepeni și flori de la noi din țară. Creșterea plantelor tinere în acest mod elimină lucrările de semănat şi repicat (replantare la distanțe mai mari a răsadurilor). În plus, la vânzare răsadul are o rădăcină foarte bine dezvoltată, este perfect aclimatizat și este total lipsit de boli şi dăunători. Drept urmare, poate fi comercializat la un preț foarte avantajos.

Plăcile alveolare pentru răsaduri sunt produse în România de Jasz Plast. Compania a apelat la divizia BASF PM-F (Performance Materials – Foams) pentru furnizarea materiei prime. Polistirenul expandabil (EPS) furnizat de BASF este Styropor P226 și Styropor P326 pentru plăcile alveolare de răsaduri folosite in agricultură. Fiind construite din polistiren, ramele alveolare au mai multe avantaje:

  • Mențin o temperatură constantă a seminței, respectiv a vlăstarului, deoarece polistirenul este un material izolator
  • Ajută la dezvoltarea optimă a rădăcinii răsadului
  • Fiind albe, plăcile ajută la creșterea armonioasă a plantei și atrag razele soarelui fără să supraîncălzească planta
  • Pot fi refolosite ani la rând
  • Inhibă dezvoltarea de boli sau dăunători

Utilizate corespunzător, plăcile alveolare pentru răsaduri pot fi folosite în mod repetat, mai mulți ani la rând. Acest lucru nu implică o grijă deosebită din partea celor care le manipulează. Ramele din EPS pentru răsaduri sunt rezistente și pot fi mânuite sau depozitate cu ușurință datorită formei lor. De aceea, pe termen mediu și lung sunt mai avantajoase față de alte soluții.


”Ideea acestor rame din polistiren pentru răsaduri mi-a venit la una din vizitele pe care le-am făcut celor de la Jasz Plast Ro. Mi-au spus că sunt interesați și de alte piețe în afara celor de ambalaje și construcții, pe care activează deja. Avem un client din Serbia, cu același tip de activitate și mașini ca cei de la Jasz. Acesta produce circa 9 milioane de plăci alveolare, doar pentru industria tutunului. Atunci mi-a venit ideea și așa a început producția acestor plăci din EPS pentru răsaduri și în România”, precizează Luminița Andrieș, specialist BASF în cadrul diviziei Performance Materials – Foams.

Pe lângă ramele pentru răsaduri, cei de la BASF mai vor să aducă și alte idei pe piața românească. Una dintre ele este cutia din polistiren pentru fructe. Astfel de cutii de fructe sunt foarte populare și des utilizate în țări precum Grecia sau Macedonia. Divizia BASF PM-F produce mai multe tipuri de polistiren expandabil: Styropor P (pentru ambalaje), Styropor F (pentru construcții, amenajări, reabilitări), Neopor (EPS grafitat) și Peripor (EPS pentru construcții, rezistent la absorbția apei).


Tipurile de plăci de răsaduri din polistiren expandat EPS sunt JP 5005 (520x327x60 mm, cu 170 de alveole, având dimensiunea 25,6x25,8 mm), JP5010 (600x396x56 mm, cu 240 de alveole, la dimensiunea 25x25 mm) și JP 5012 (600x400x55 mm, cu 187 de alveole, de 29x29 mm fiecare). Fermierii care sunt interesați de achiziționarea plăcilor alveolare pentru răsaduri pot lua legătura cu Gabor Mailinger, key account manager Jasz Plast. (gabor.mailinger@jasz-plaszt.ro, tel: 0762247905).

Luminița Andrieș, Commercial Manager pentru regiunea Europa de Est, Divizia PM-F, cu 16 ani experiență în vânzări. Din 2004, când s-a alăturat echipei BASF, a lucrat pentru mai multe divizii ceea ce i-a adus cunoștințe extinse în industriile de mase plastice și construcții. Împreună cu Rodica Mărgărit, Market Developer Manager în cadrul BASF Luminița este activă în educarea studenților de la Univ. de Construcții și Arhitectura București și Iași. “Consider că fiecare dintre noi trebuie să ne implicăm în educarea studenților pentru a avea construcții și specialiști de calitate”.

Mergi sus