Cum pregătim culturile de câmp pentru campania de primăvară

Vezi ce lucrări ai de făcut la cultura de cereale în perioada următoare

Cum de zăpadă e foarte puțin probabil să mai fie vorba, iar condițiile meteo devin favorabile în aproape toată țara, luna martie aduce cu sine debutul lucrărilor la cultura de cereale. În perioada următoare, se pot efectua semănatul cerealelor de primăvară, fertilizarea, aplicarea erbicidelor, a regulatorilor de creştere şi a fungicidelor.

Semănarea cerealelor de primăvară

După pregătirea patului germinativ, în martie se pot înființa cerealele de primăvară, precum grâul de primăvară, orzoaica de primăvară, ovăzul, secara, triticalele. Temperaturile minime pentru încolțire sunt cuprinse între 1-3°C. Numărul de boabe germinabile e de aproximativ 400-500 pe metru pătrat.

Recomandăm ca erbicid preemergent la cultura de cereale păioase produsul STOMP® AQUA , care conţine 455 g/l pendimetalin. Dezvoltarea buruienilor este stopată direct, ca urmare a absorbţiei prin vârfurile de creştere coleoptil/hipocotil. Buruienile mor imediat după germinare sau răsărire, fiind eliminate timpuriu.

Îngrijirea culturilor de toamnă

Fermierii trebuie să elimine surplusul de umiditate de pe terenurile cu probleme. Dacă pe parcelele unde s-au înființat culturi de toamnă se observă plante dezrădăcinate, agricultorii vor face o tăvălugire ușoară, cu tăvălugul neted, pentru a pune din nou rădăcinile în contact cu solul.

Fertilizarea cerealelor

Fertilizarea în toamnă a cerealelor păioase se poate face cu îngrășăminte pe bază de azot, magneziu, fosfor sau potasiu, incluzând îngrăsămintele complexe (de ex. NP/NPK). Azotul crește rezistența la frig, conținutul proteic al boabelor, asigură înfrățirea, înrădăcinarea, dezvoltarea si creşterea viguroasă a plantelor. Potasiul contribuie la acumularea de hidrați de carbon și crește rezistența la boli. Fosforul reduce efectele negative ale folosirii azotului, mărind totodată eficiența acestuia. Pentru fertilizarea din primăvară sunt recomandate însă îngrășămintele pe bază de azot.

Aplicarea regulatorilor de creştere

Insuficienţa azotului va conduce la obţinerea unor producţii slabe cantitativ şi calitativ.

Pe de altă parte, în cazul aplicării unui program intensiv de fertilizare bazat pe azot, căderea culturilor reprezintă o problemă des întâlnită. Pentru creşterea stabilităţii plantelor, prevenirea căderii şi dezvoltarea sistemului radicular, recomandăm aplicarea regulatorului de creştere CYCOCEL® 750 în perioada cuprinsă între sfârşitul înfrăţirii până la al doilea internod. Produsul stimulează dezvoltarea sistemului radicular, reduce lungimea tulpinii, ajută la încetinirea dezvoltării fratelui primar şi stimulează dezvoltarea fraţilor secundari.

În martie se pot aplica erbicide postemergente la cultura de cereale

Pe lângă lucrările de fertilizare, fermierii pot începe și tratamentele cu produse pentru protecția plantelor. Culturile de cereale care au fost înființate în toamnă pot fi acum erbicidate postemergent. Produsul recomandat de BASF este Biathlon® 4D. Erbicidul oferă un spectru larg de combatere a buruienilor dicotiledonate, inclusiv a celor care le dau bătăi de cap fermierilor, precum știrul, turița, albăstreaua, ventrilica. Mai mult, erbicidul BIATHLON® 4D se poate aplica la temperaturi scăzute, începând cu 3°C. De asemenea, ploile anunțate de meteorologi în următoarea perioadă nu ar trebui să creeze probleme, produsul Biathlon® 4D fiind activ chiar şi după o ploaie ce apare la o oră de la aplicare.


BASF cultivă reduceri! 10% discount la fungicidele pentru cereale

Fermierii pot începe și tratamentele cu fungicide, spre finalul lunii martie ori începutul lunii aprilie. Este ideal ca în această perioadă să se facă primul tratament la cereale, urmând ca cel de-al doilea tratament să fie aplicat de agricultori spre finalul lunii aprilie. BASF vine în ajutorul fermierilor care doresc să combată eficient bolile în cultura de cereale cu o gamă de produse inovatoare. CAPALO® sau TANGO® SUPER sunt două dintre fungicidele care pot fi aplicate ca prim tratament la cereale. Se pot aplica apoi, ca al doilea tratament, fungicidele DUETT® ULTRA sau ALLEGRO® .

Mai mult, fermierii care achiziționează fungicide BASF pentru cereale, pot beneficia de o reducere de 10% aplicată la prețul de listă. placeholder: "promotie_cereale" este activă până la data de 30 iunie 2016, în limita stocului disponibil, pentru produsele achiziționate de la distribuitori autorizați.

O boală care poate pagube importante la cultura de cereale este făinarea. De aceea, BASF recomandă aplicarea preventivă a fungicidului CAPALO®. Acesta este un produs de ultimă generație, cu formulare de tip stick and stay, care combină trei substanțe active (epoxiconazol, fenpropimorf şi metrafenonă) şi are o formulare din noua generaţie (stick and stay), ceea ce înseamnă că produsul aderă excelent la suprafaţa frunzelor şi este rezistent la spălare.


Fungicidul CAPALO® garantează o eficacitate foarte bună împotriva bolilor din culturile de cereale păioase (făinare, septorioză, rugină). Astfel, metrafenona – este o substanţă activă foarte eficientă în combaterea făinării în toate stadiile de dezvoltare si are un mecanism complet diferit de acţiune asupra agentului patogen.


TANGO® SUPER este un fungicid care poate fi utilizat ca prim tratament, având activitate îndelungată, mai ales împotriva septoriozei, ceea ce protejează câmpul pentru mai mult timp.


Fungicidul DUETT® ULTRA are cel mai bun raport performanță-cost și poate fi folosit pentru culturile de grâu şi orz, ca al doilea tratament. Oferă protecţie completă asupra bolilor şi asigură producţii sporite. Poți aplica unul sau două tratamente cu Duett Ultra, în funcție de momentul sau intensitatea atacului.

Agricultorii pot folosi ca al doilea tratament şi fungicidul Allegro®, din gama AgCelence®, cu acţiune sistemică. Efectele fiziologice dovedite (de exemplu, green effect: plantele rămân mai mult timp verzi) și combinația celor două substanțe active (epoxiconazol din grupa triazolilor și kresoxim-metil din grupa strobilurinelor) garantează o protecție de lungă durată, precum și producţii crescute cantitativ şi, mai ales, calitativ.

Mergi sus