S-au ales deja primele vinuri finaliste în concursul ”Povești cu vinuri românești”. Cum îți poți înscrie vinul

Cea de-a treia ediție a concursului național de vinuri, organizat de BASF cu sprijinul Asociației Degustătorilor Autorizați din România a demarat cu etapa regională de la Odobești.

Concursul ”Povești cu vinuri românești”, organizat de BASF, cu sprijinul Asociației Degustătorilor Autorizați din România, a ajuns la cea de-a treia ediție. Organizat sub forma unei competiții naționale, dedicate viticultorilor cu suprafețe mai mici de 100 de hectare de viță de vie, concursul de vinuri BASF a debutat, tradițional, cu etapa regională de la Odobești. Peste 100 de participanți, între care viticultori (înscriși sau nu în competiție), distribuitori sau reprezentanți ai fitofarmaciilor au putut vedea nu doar o competiție în care jurizarea probelor de vin se face conform standardelor internaționale OIV, ci și cele mai noi produse și tehnologii de protecție a viței de vie, lansate de BASF pe piața din România în acest an.

La fel ca la edițiile precedente, juriul a fost format din experți acreditați, membri ai ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați din România). La concursul ale cărui premii se ridică la o valoare individuală de 5.000 de euro poate participa orice viticultor care are o suprafață cultivată cu viță vie mai mică de 100 de hectare și dorește să vadă nivelul calității vinului produs în ultimii trei ani. Evaluarea celor trei tipuri de vin (albe, roșii, rosé) s-a făcut în cadrul comisiei de jurizare, cu o zi înaintea evenimentului, aplicându-se sistemul de punctaj utilizat de Organizația Internațională a Viei și Vinului.

Cum se pot înscrie micii viticultori la concursul de vinuri BASF

Competiția națională ”Povești cu vinuri românești” 2018 este adresată tuturor producătorilor de vin care doresc să vadă nivelul de calitate al produsului lor. Înscrierea și participarea la concursul BASF sunt gratuite, singura condiție fiind ca suprafața cultivată cu viță de vie să fie mai mică de 100 de hectare.

Evaluarea probelor de vin se face de către degustători autorizați și renumiți, membri ai ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați din România), conform standardelor și sistemului internațional de punctare OIV. Compania BASF oferă trei mari premii, câte unul pentru fiecare categorie de vin, având o valoare totală de 15.000 de euro.

Concursul se desfășoară în patru etape regionale și o finală națională. Următoarele etape regionale sunt adresate viticultorilor din Muntenia și Dobrogea, Oltenia și Banatul de sud, respectiv Transilvania și Banatul de nord. Pentru Oltenia și Banatul de sud, data limită de trimitere a probelor de vin este 5 martie 2018. Ultima etapă regională, pentru Transilvania și Banatul de nord, are ca dată limită 12 martie. Toate detaliile despre concurs, adresele evenimentelor, regulament și modalitatea de participare se pot găsi pe site-ul Diviziei BASF pentru Protecția Plantelor, secțiunea ”Povești cu vinuri românești 2018”.

BASF a prezentat 3 produse noi pentru protecția viței de vie: Sercadis®, Delan® Pro și Soriale® LX

Înainte de ceremonia de premiere, participanții au avut, însă, ocazia de a vedea, în premieră, cele mai noi produse BASF omologate pentru protecția culturii de viță de vie. Este vorba despre Delan® Pro , Sercadis® și Soriale® LX . Cu ajutorul acestora și al unui plan de tratamente bine structurat, viticultorii pot nu doar să țină la distanță agenții patogeni ci, mai ales să evite apariția formelor de rezistență.

”Dacă vorbim de noul produs Sercadis®, acesta constituie, alături de deja bine-cunoscutul Vivando®, o verigă puternică în combaterea făinării. Cât despre prevenirea și combaterea manei la vița de vie, celelalte două produse proaspăt lansate pe piața din România, Delan® Pro și Soriale® LX, au la bază substanțe active inovatoare, fosfonații de potasiu, care beneficiază de un nou mod de acțiune. Practic, acesta induce un mecanism de autoapărare a plantei împotriva agenților patogeni din exterior.

Vorbim aici de un nou mod de acțiune ce face ca planta să lupte din interior cu armele cu care a înzestrat-o natura. Și aceste aspecte au generat mult interes din partea participanților la simpozionul nostru, ceea ce ne face să credem că vor fi produse ce se vor bucura de un mare succes”, mai spune Robert-Ionuț Băicoianu, directorul de vânzări pentru culturi horticole din cadrul Diviziei BASF pentru Protecția Plantelor.

De la meșteșug la arta de a face vin. Cum a decurs procesul de jurizare

”Acest concurs începe să devină o pasiune creatoare, pe care vrem mereu să o îmbogățim, să îi aducem o strălucire aparte, dată tocmai de relația specială pe care o avem cu viticultorii din România. De aceea, ne dorim foarte mult să facem tot ce ne stă în putere pentru a păstra intacte colaborarea și mai ales încrederea pe care ne-o acordă fermierii din România”, spune Robert Băicoianu, directorul BASF pentru culturi horticole și, totodată, cel care a inițiat acest proiect, în urmă cu trei ani.

Juriul a fost condus de Georgel Costache, vicepreședintele ADAR și singurul degustător expert din România care a obținut Marea Medalie de Aur la Concursul Mondial de Vinuri de la Bruxelles, cea mai importantă competiție de acest gen din lume. Totodată, din juriu au făcut parte specialiști recunoscuți la nivel național, precum: Otilia Neacșu, Constanța Vicol, Traian Petrea, Sorin Malcoviciuc și Adrian Dolghin.

Împreună au selectat 9 probe de vin finaliste, câte trei din fiecare categorie. Vinurile finaliste s-au calificat direct în marea finală națională, care se va desfășura la Cluj, pe 19 aprilie. Marele premiu, ce se va acorda în cadrul finalei, pentru fiecare categorie de vin, roșu, alb și rosé, constă într-un kit personalizat de dezvoltare a afacerii, în valoarea de 5.000 de euro. Marii câștigători vor putea opta, astfel, pentru un utilaj pentru aplicarea tratamentelor la vița de vie sau pentru dezvoltarea unui website profesionist.

Președintele juriului primei etape a concursului ”Povești cu vinuri românești 2018”, Georgel Costache, explică sistemul de punctaj și modalitatea de apreciere a probelor de vin evaluate la Odobești: ”Evaluările sunt făcute de degustători experți ai ADAR. Am aplicat sistemul de punctaj folosit de Organizația Internațională a Viei și Vinului, până la 100 de puncte, cu eliminarea notei maxime, respectiv minime. Apoi am făcut media aritmetică a celorlalte note. Această medie a fost, de fapt, nota finală pe care a primit-o, în cadrul concursului BASF, fiecare probă de vin evaluată.

Am apreciat în primul rând limpiditatea și aspectul, unde un degustător a putut acorda maximum 15 puncte. Apoi, din punct de vedere olfactiv, s-au apreciat tipicitatea, intensitatea și calitatea, unde se puteau acorda maximum 30 de puncte. Din punct de vedere gustativ, s-au apreciat intensitatea, tipicitatea, persistența gustativă și calitatea, iar un degustător poate da maximum 44 de puncte. În final, urmează o evaluare globală, unde un degustător poate acorda maximum 11 puncte, ultimele de altfel.

Ce vinuri s-au calificat în finala națională

Interesul și notorietatea tot mai mari de care beneficiază concursul ”Povești cu vinuri românești” s-au văzut și la debutul celei de-a treia ediții. Nu mai puțin de 111 probe au fost înscrise pentru evaluare în prima etapă regională, dedicată zonei Moldovei. Important, totodată, este că s-au regăsit atât participanți care au venit pentru prima dată în 2018, cât și viticultori care marchează deja cea de-a treia prezență în cadrul concursului BASF. Dintre toate acestea, juriul Asociației Degustătorilor Autorizați din România a ales 9 probe finaliste, câte trei din fiecare categorie: roșu, alb, rosé.

”E demn de menționat că finaliștii primei etape a concursului BASF, la Odobești, au fost și producători mici și producători puțin mai mari. Însă e remarcabil că unul dintre noii participanți a avut rezultate deosebite, având două vinuri calificate în finală”, spune Robert Băicoianu.

Două dintre cele trei vinuri finaliste, la categoria vin roșu, au fost produse de viticultori aflați pentru prima dată la acest concurs de vinuri, organizat de BASF. Pe primul loc s-a clasat un cupaj de Fetească Neagă, Cabernet Sauvignon și Merlot. Vinul, denumit ”Poem”, a fost produs în 2016, de SC Agroindustriala Bucium SA. A fost urmat de un Cabernet Sauvignon, din 2017, demisec, produs de Crama Vingex Cotești. Pe locul trei s-a clasat o Fetească Neagră din 2015, obținută de Domeniile Panciu. Nu mai puțin de 26 de probe de vin s-au luptat în această categorie.

Aflați la prima participare, cei de la Domeniile Panciu (SC Natura SRL), au impresionat și la categoria vinurilor albe, pe care au câștigat-o cu un Sauvignon Blanc, din 2016. Pe locul doi s-a clasat o Fetească Albă, obținută anul trecut de cei de la HD Wines SRL. Ultimul finalist din categoria vinurilor albe este un Traminer demisec, din 2016, de la SC MDT Agricol SRL. În categoria vinurilor albe au fost înscrise un număr de 68 de probe.

Ultima categorie, a vinurilor rosé, a fost câștigată de un Cabernet Sauvignon, obținut în 2017, de SC Tenuta Odobești SRL. Pe locul următor s-a clasat o Fetească Neagră, tot din 2017, de la Domeniile Viticole Huși. Ultimul loc pe podiumul etapei regionale de la Odobești a fost ocupat de o Busuioacă de Bohotin, din 2016, demidulce, prezentată de SC Agroindustriala Bucium.

Mergi sus