Ce producție de tomate poți obține dacă folosești produsele BASF

Vezi schema recomandată de tratament și ce rezultate au obținut fermierii care au aplicat-o

Cultura de tomate în câmp se remarcă prin câteva particularități pentru care unii dintre fermieri o pot considera dificilă. Însă, dacă se ține cont de toate verigile tehnologice și recomandările specialiștilor, se pot obține ușor producții de peste 60-70 de tone la hectar

În sudul județului Olt, doi dintre fermierii care au folosit produse BASF, au reușit să obțină între 60-80 de tone de tomate de pe fiecare hectar. Nicolae Smarandache și Gabriel Dănciulescu, din localitatea Vișina, Olt, au cultivat în câmp tomate pentru industrializare, folosind tehnologia de protecție BASF contra bolilor, dăunătorilor și buruienilor.

Pentru fermieri, 2017 a fost un an bun. ”Din punct de vedere meteo a fost un an, să zicem, ok, până în momentul de față. Am avut și ceva ploi, care ne-au ajutat foarte mult, ceva călduri extreme care ne-au încurcat puțin, dar una peste alta, a fost totul ok”, spunea Nicolae Smarandache, cu mai puțin de două săptămâni înainte de recoltat.

Fermierii au folosit mai multe produse BASF pentru buna îngrijire a culturii. După fertilizarea și pregătirea solului, dar cu trei zile înainte de transplantarea plantelor în câmp, au aplicat preemergent erbicidul Stomp® Aqua , în doza recomandată de 3l/ha, pentru combaterea timpurie a buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate.

Ulterior, în timpul perioadei de vegetație, s-au aplicat următoarele produse pentru comabterea bolilor:

  • 3 tratamente cu fungicidul Polyram® DF , în doza de 2 kg/ha, pentru prevenirea și combaterea manei (Phytophthora infestans), alternariozei (Alternaria solani), și a pătării albe (Septoria lycopersici)
  • 2 tratamente cu fungicid Acrobat® MZ 69 WG , în doza de 2 kg/ha, pentru prevenirea atacurilor de mană
  • 1 tratament cu fungicidul Cabrio® Top , în doza de 2 kg/ha, atât pentru a elimina atacurile de mană, alternarioză, pătare albă și fainare (Leveillula taurica), cât și pentru efectul de vitalizare AgCelence®. Efectele benefice ale tehnologiei AgCelence® sunt o culare verde mai intensă a plantelor, ce ajută la îmbunătățirea asimilației și influențează pozitiv producția de tomate.
  • 2 tratamente cu fungicid Signum® , în doză de 1,5 kg/ha, pentru combaterea putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea) și pentru același efect de vitalizare AgCelence®
  • Produse cu tiofanat metil, pentru prevenirea bolilor vasculare (Fussarium spp., Verticillium spp) si produse pe bază de cupru, pentru prevenirea bacteriozelor (Xanthomonas spp., Pseudomonas spp.)

Până la acest moment avem 9 tratamente aplicate și ne pregătim pentru al 10-lea tratament și ultimul, înainte de recoltare”, spunea domnul Smarandache, înainte de recoltat. ”Utilizez produsele BASF pe toată suprafața cultivată cu tomate, de mult timp. Le folosesc de șapte ani, de când cultiv tomate. Am fost foarte mulțumit de eficacitatea lor, altfel renunțam la ele”, mai spune fermierul.

Fermierii au asigurat protecția culturii și împotriva dăunătorilor, mai ales că există două specii de insecte problematice: molia minieră a frunzelor de tomate și omida fructelor. Pentru aceasta, au apelat la insecticidul Alverde®, de la BASF. ”Tuta absoluta și Helicoverpa armigera ne pun mari probleme. Dacă nu suntem atenți, pot distruge chiar și 50% din cultura de tomate. Anul acesta am aplicat insecticidul Alverde® , despre care pot spune că sunt foarte mulțumit, față de anii anteriori, când am utilizat alte insecticide și am avut probleme”, povestește Nicolae Smarandache.

La finalul perioadei de vegetație, s-a apelat și la tratamentul cu fungicidul Signum®, pentru a menține sănătos aparatul vegetativ al plantelor, pentru a ajuta la coacerea uniformă a fructelor și aducerea acestora în parametri optimi, din punct de vedere fiziologic, nutritiv și organoleptic, precum și pentru a obține un nivel scăzut de aciditate și o densitate înaltă a tomatelor – cerințe impuse de procesator. Bineînțeles, toate acestea sunt efecte benefice secundare, pe lângă obiectivul principal, de a preveni apariția putregaiului cenușiu.

Tratamentele efectuate ca la carte, tehnologia utilizată, irigarea și fertilizarea, le-au permis celor doi fermieri care au folosit tehnologia BASF de protecție a culturilor să obțină producții cu aproape 40% mai mari față de vecinii lor. Dacă majoritatea legumicultorilor din sudul județului Olt au obținut producții de 40-50 de tone de tomate la hectar, cei doi se pot lăuda cu producții de 60-80 de tone, în urma cărora vor extinde la anul suprafața cultivată cu tomate.

Rezultatele obținute pot varia in funcție de condițiile meteorologice, temperatura la care sunt aplicate tratamentele de protecție a plantelor si utilajele de aplicare a acestor tratamente.

Alexandru Staicu

Sales Representative Specialty Crops, zona de sud

Mergi sus