TESTIMONIAL Gheorghe Matei: ”Niciodată nu am dat greș cu produsele BASF”

Am vorbit cu unul dintre cei mai respectați fermieri din Călărași despre cum se face agricultura ca la carte și care e secretul succesului său

Faceți cunoștință cu domnul Gheorghe Matei. După mai mult de jumătate de secol în slujba agriculturii, a ajuns unul dintre cei mai apreciați ingineri agronomi din zona de sud-est a țării. Domnul Matei știe nu doar ce înseamnă să faci agricultură ca la carte, ci și care sunt cele mai bune tehnologii de protecție a plantelor.

”Prin 2012 a venit reprezentantul BASF cu produsele și am așezat niște variante experimentale. După ce am aplicat două tratamente pentru boli la cerealele păioase, am recoltat separat, am cântărit și am găsit prin măsurători varianta care a dat cea mai mare producție.

Varianta aceasta a fost un tratament cu Tango® Super , 0,75 litri la hectar, pentru primul tratament, iar după 25-30 de zile, am aplicat al doilea tratament, cu Duett® Ultra, în cantitate de 0,5 litri la hectar. Toate celelalte variante încercat au dat sporuri mai mici sau mai mari, dar cel mai mare spor de recoltă l-a dat această variantă. La acea dată, în 2012, am obținut un spor de 1.270 kg, datorită numai folosirii acestor două substanțe de la BASF.”

În agricultură nu poți merge pe soluţii la întâmplare. Niciun fermier nu este dispus să își riște recolta. Lipsa profitului poate însemna imposibilitatea de a mai înființa o altă cultură în anul următor. Tocmai de aceea, fiecare produs trebuie testat, iar rezultatele trebuie măsurate și comparate.

”La noi fiecare vine și ne spune: ”Ia produsul acesta, că e mai bun!”. Dar eu, dacă nu le încerc, nu pot spune asta. Îi spun omului: ”Pune aici varianta ta, martorul, le încercăm și dacă o depășește pe cea actuală, trecem la varianta ta de tratament. Așa ne-au câștigat încrederea cei de la BASF.”

”Noi tot mereu am încercat soiuri noi, hibrizi noi. Vrem să obținem cel mai bun rezultat, să protejăm planta foarte bine, să îi asigurăm o dezvoltare normală, la o desime optimă. Și grâul acesta, pe care îl vedeți, suportă cam 800-900 de plante pe metru pătrat, dar dacă depășești această densitate, ori cade, ori se îmbolnăvește.”

Noi l-am vizitat pe domnul inginer când activitatea de erbicidare era în toi. Nimeni nu are timp de stat. Tractoarele vin de pe câmp, fac plinul cu soluția de erbicidare și pleacă în cel mai scurt timp. Sunt sute de hectare de culturi care trebuie protejate cu tratamentele adecvate la momentul optim.

”Azi aplicăm un erbicid pentru combaterea buruienilor din cultură. Întrucât suprafața aceasta face parte dintr-o zonă mai îmburuienată, am ales erbicidul Biathlon® 4D , în doză de 50g la hectar, completat cu un litru de adjuvant Dash®.

L-am încercat deja anul trecut, pe o suprafață de 20 de hectare și a combătut foarte bine întreaga gamă de buruieni, iar anul acesta îl folosim pentru 380 de hectare, între Borcea și Dunăre. Este zona cu buruieni mai multe, de aceea am apelat la Biathlon® 4D.”

”Da, folosim și un regulator de creștere, Cycocel® 750, în doză de 1,2 litri / ha, care ne asigură scurtarea paiului, scurtarea internodiilor, îngroșarea paiului, ca să putem mări producția. Aceasta nu poate crește decât dând hrană mai apropiată de necesarul plantei.

Am observat că dacă lipsește regulatorul de creștere, plantele se sensibilizează, cad și se recoltează mai greu. Fără această asociere între erbicid și regulator de creștere nu se pot obține rezultate bune.”

”Noi deja folosim mai multe produse de la BASF. Peste tot unde le-am aplicat, nu am dat greș cu ele. Folosim erbicide BASF unde e mai greu, unde sunt buruieni mai multe pe sole. Și unde sunt cele mai multe buruieni? Acolo unde vrem o cultură deasă, cu un număr maxim de spice, cam așa, ca aceasta la care mă uit acum.


Cultura de aici o să atingă 850-900 de spice pe metru pătrat. Am 900 de spice, facem calculul cu un gram, rezultă 9 tone. Se apropie de 10 tone. Când vom obține 1,2 grame, vom trece și de obiectivul nostru, o recoltă de 10 tone la hectar.”

Pe lângă grâu și orz, la ferma din Balta Brăilei se cultivă atât rapiță, cât și floarea soarelui. Ca și în cazul cerealelor, producția trebuie să fie cât mai mare, peste 4.000 de kilograme la hectar. Iar calitatea trebui să fie cea mai bună.

”Da, folosim rapita Clearfield® . I-am aplicat toate tratamentele încă din toamnă, pentru a-i mări rezistența la îngheț. Am folosit în toamnă Caramba® Turbo , care apără rapița de ger și boli și o ține pe loc, să nu ia înălțime prea mare încă din toamnă și se mai aplică un tratament în primăvară. De altfel, am și aplicat acest tratament. Ca și primul, acesta piticește rapița, să spunem așa, nu o lasă să se facă de doi metri."

Acum aplicăm a doua doză de îngrășământ cu azot. Acesta are și sulf. Apoi, vom mai face încă 2-3 tratamente cu fungicide sau insecticide la rapiță, împotriva bolilor sau dăunătorilor care pot să apară în cultură.

Pictor® este unul dintre cele mai bune fungicide pentru combaterea bolilor tulpinii, ale frunzelor la culturile oleaginoase, la rapiță, la floarea soarelui. Noi folosim fungicidul Pictor® și la floarea soarelui , la ultima fază, la butonul floral, ca să țină planta în picioare, să nu cadă jos, să nu sensibilizeze la putregaiuri.

Da, cu siguranță” Folosim Pictor® de 3-4 ani. De când am început să aplicăm fungicidul Pictor®, obținem rezultatele dorite. Adică pot spune că floarea soarelui crește normal , cresc mult mai bine.”

L-am lăsat pe domnul Matei mulțumit de cum se prezintă culturile până acum. Inginerul mai are multe hectare de supravegheat, planuri de făcut și tehnologii de implementat. Fiecare cultură are nevoie de grija lui și de protecția produselor de top. Iar BASF este unul dintre partenerii de încredere ai fermierilor cu rezultate excelente, precum domnul Gheorghe Matei.

Culturi similare

Mergi sus