Ziua verde a cartofului, sărbătorită în Moldova după 14 ani

Simpozionul a reunit în acest an 29 de expozanți


Moldova a fost din nou gazda simpozionului național ”Ziua verde a cartofului”, după 14 ani. Cea de-a 34-a ediție, organizată de Federația Națională a Cultivatorilor de Cartof din România (FNCR) a avut ca temă ”Experiența județului Neamț în controlul bolilor și dăunătorilor de carantină la cultura cartofului – soiuri și secvențe tehnologice performante”.


Nu mai puțin de 29 de expozanți din domenii precum protecția plantelor, îngrășăminte sau utilaje agricole s-au reunit la simpozionul organizat de FNCR la 11 kilometri de Piatra Neamț. Ziua Verde a Cartofului a avut loc la ferma Vălenii Doamnei din comuna Girov, județul Neamț, pe platforma organizată de Asociația Cultivatorilor de Cartofi ”Matei Berindei”. Cei 250 de invitați au trecut în revistă, pe rând, loturile demonstrative cultivate cu cele mai performante soiuri de cartofi și au primit informații despre produsele și serviciile expozanților în ceea ce privește protecția culturii de cartof, metode de fertilizare sau de lucru a terenurilor.


România are un nou soi performant de cartof


Compania BASF a fost de asemenea prezentă și la această ediție a simpozionului dedicat culturii de cartof. Reprezentanții BASF au fost felicitați public de președintele Federației Naționale a Cultivatorilor de Cartof din România, domnul inginer dr. Gheorghe Botoman. Președintele FNCR a remarcat în special modul de organizare a lotului demonstrativ BASF, dar și standul expozițional al companiei. Tehnologia recomandată de BASF pentru cultura cartofului a fost aplicată în lotul demonstrativ, unde plantele au fost tratate cu erbicide cartofi precum Frontier® Forte sau Stomp® Aqua , fungicide cartofi (Acrobat® MZ 69 WG) și insecticid pentru cartofi Fastac® Active.


Simpozionul din Neamț a fost organizat pe etape, prin amabilitatea domnului Pop Silaghi Vasile. După vizitarea standurilor, fermierii au mers la ferma Zănești, din cadrul TCE 3 Brazi, unde au studiat loturile demonstrative pe care s-au cultivat soiuri noi de cartofi. De altfel, aici a fost prezentat și cel mai recent soi de cartof creat de INCDCSZ Brașov. Acesta poartă numele COSIANA și a fost înscris recent în Catalogul Oficial al Soiurilor.


Ulterior, fermierii au vizitat și ferma T&S Impex, tot din Zănești, unde anul acesta a fost finalizată o linie de procesare a cartofilor, în valoare de 600.000 de euro. Investiția cuprinde linia de spălare, depelare, tăiere, ambalare și vidare a cartofilor în forma french-fries și ”baby-potatoes”.


Evenimentul s-a încheiat la Piatra Neamț, cu un regal hipic. Cei 250 de invitați au putut admira demonstrația de virtuozitate ecvestră, oferită de exemplarele cabaline pur sânge. În aplauzele tribunelor, călăreții au condus armăsarii cu delicatețe și răbdare pe parcursul traseului cu obstacole.

Ing Robert-Ionuț Băicoianu, Specialty Crops Sales Manager BASF


Activează de 25 ani în domeniul horticol, cu o bogată experiență în producția horticolă și a accesării fondurilor europene. Membru al Asociatiei Degustatorilor de Vin din Romania (ADAR), face parte din Comitetul Director al Organizatiei Naționale Interprofesionale Viti-Vinicole (ONIV) și conduce Scaunul Cavaleresc Ploieșți, din cadrul Ordinului European al Cavalerilor Vinului (OEVE). Din anul 2013 s-a alaturat echipei BASF, contribuind la dezvoltarea segmentului horticol.

Culturi similare

Mergi sus